ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Διευρύνεται το χάσμα κεφαλαίου-εργασίας - Χαώδεις ανισότητες»

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Διευρύνεται το χάσμα κεφαλαίου-εργασίας - Χαώδεις ανισότητες»

«Η αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί, αλλά έχει βαθύνει», ανέφερε το Σάββατο στη Λευκωσία ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του σε ημερίδα του ΑΚΕΛ και του Ινστιτούτου Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ προς τιμή της Οκτωβριανής Επανάστασης με θέμα «Η Αριστερά στον σύγχρονο κόσμο», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθυμίζοντας την γνωστή ρήση «οι επαναστάσεις είναι η ατμομηχανή της ιστορίας», χαρακτήρισε την Οκτωβριανή Επανάσταση ως «ένα κοσμοϊστορικό ορόσημο στην πορεία της ανθρωπότητας» και αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου.

«Η αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί, αλλά έχει βαθύνει, έστω κι αν η μορφή της εργασίας και της παραγωγής αλλάζει ραγδαία. Δεν υπάρχει στατιστική που να μην καταδεικνύει τις χαώδεις ανισότητες εσωτερικά σε κάθε χώρα αλλά και μεταξύ κρατών και περιφερειών του πλανήτη, την στιγμή που ο παραγόμενος πλούτος ανά το παγκόσμιο αυξάνεται διαρκώς», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου «ο πλανήτης βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη ένταση της στρατιωτικοποίησης και των ανταγωνισμών, πίσω από τους οποίους βέβαια πάντα βρίσκουμε γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα και στρατιωτικο-βιομηχανικά συμπλέγματα». Και την ίδιο περίοδο, οπισθοχωρεί η αστική δημοκρατία. «Κι αυτό συνέβη γιατί η δημοκρατία και σημαντικοί θεσμοί της τέθηκαν κάτω από την ασφυκτική πίεση της ασυδοσίας της αγοράς και το ιδιωτικό συμφέρον κυριάρχησε σχεδόν πλήρως επί του κοινωνικού συμφέροντος», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Στο σύγχρονο κόσμο, «ο φόβος χρησιμοποιείται για αναστολή της λογικής, ο λαϊκισμός για αντικατάσταση του ορθολογισμού, η συνωμοσιολογία για κατάργηση της πολιτικής σκέψης», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σημείο των καιρών είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ως η πιο αντιδραστική εκδοχή του συστήματος εχθρεύεται ανοικτά τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, την ίδια ώρα, νέα φαινόμενα βρίσκονται ενώπιόν μας, καθώς «με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και γενικότερα με την ιλιγγιώδη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη σε ένα από τα πιο κομβικά σταυροδρόμια της πορείας της. Αυτά τα επιτεύγματα της επιστήμης απελευθερώνουν δυνατότητες και προοπτικές για την ανθρωπότητα που μέχρι χθες ήταν αδιανόητες. Όπως όμως το μαχαίρι μπορεί να γίνει σωτήριο νυστέρι στα χέρια του χειρουργού ή φονικό όπλο στα χέρια του δολοφόνου, έτσι και οι ασύλληπτες νέες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας εγκυμονούν και κινδύνους για το μέλλον των εργαζομένων, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη βιοηθική».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στα πεδία δράσης και τις προτεραιότητες της Αριστεράς, στις διεκδικήσεις για την ποιότητα της εργασίας, στη δράση για το περιβάλλον, την αντιμετώπιση όλων ειδών των ανισοτήτων, την επένδυση στην επιστήμη και την τεχνολογία κατά τρόπο που να υπηρετούν την κοινωνία, στην προάσπιση και περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών, της διαφάνειας και της λογοδοσίας και στην υπεράσπιση της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας των κρατών και των λαών.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, το όραμα του σοσιαλισμού απέναντι στα αδιέξοδα του καπιταλισμού όχι μόνο δεν υποστέλλεται αλλά -για εμάς- είναι αυτό που καθορίζει και προσδιορίζει την Αριστερά ως δύναμη κοινωνικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Στεφάνου, ο οποίος συνόψισε και το όραμα του κόμματος του στη σύγχρονη περίοδο: «Το ΑΚΕΛ έδωσε το δικό του όραμα τη «Δική μας Αντίληψη για τον Σοσιαλισμό». Μια αντίληψη που στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες: τη δημοκρατική άνοδο και εναλλαγή στην εξουσία μέσα από ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές και την εξελικτική πορεία προς μια σοσιαλιστική κοινωνία με πολυμορφία στις μορφές κοινωνικής ιδιοκτησίας. Αυτή μας η αντίληψη δεν είναι στατική και, όπως έχουμε αποφασίσει στο τελευταίο Συνέδριο του Κόμματος, θα την επικαιροποιήσουμε αντλώντας από τις ραγδαίες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που μεσολάβησαν από τότε αλλά και τις εμπειρίες της Αριστεράς διεθνώς».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι το κόμμα του φέρει προτάσεις «με πρόσημο ταξικό και κοινωνικό, που υπηρετούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία ζει από τον κόπο της δικής της εργασίας -όποια μορφή κι αν έχει αυτή- και όχι σε βάρος άλλων». Επίσης, ανέφερε ότι «η κληρονομιά της Οκτωβριανής Επανάστασης δεν είναι σουβενίρ ενός γοητευτικού παρελθόντος και ο μαρξισμός-λενινισμός δεν είναι τσιτάτα ούτε μεταφυσικό δόγμα. Είναι πρώτα από όλα έμπνευση για το όραμα ενός κόσμου θεμελιακά και ποιοτικά καλύτερου, στον αγώνα για τον οποίο αξίζει αφοσίωση ζωής και θυσίες, μικρές και μεγάλες. Είναι όμως και έμπνευση τόλμης και διαλεκτικής στη θεωρία και στην πράξη, που χωρίς αυτά δεν θα πραγματωνόταν ποτέ η Επανάσταση του 1917 που συγκλόνισε τον κόσμο. Τόλμη και διαλεκτική για την οικοδόμηση συμμαχιών μεταξύ δυνάμεων και ανθρώπων που έστω κι αν δεν συμφωνούν σε όλα, συνεργάζονται και συμπορεύονται στους αγώνες για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, αφού έχουν κοινές βασικές έγνοιες και στόχους».

«Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση θα είναι για δεκαετίες, ίσως και για αιώνες στο μέλλον, αντικείμενο συζητήσεων και αναλύσεων γιατί άλλαξε τον ρου της Ιστορίας όπως μόνο οι επαναστάσεις κατορθώνουν. Για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Ήταν, είναι και θα είναι η έφοδος στον ουρανό για μια κοινωνία ατόφια δημοκρατική, ατόφια δίκαιη, ατόφια ανθρώπινη», είπε ο κ. Στεφάνου ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top