ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ήθελε 655.000 ευρώ για αντιμετώπιση προβλημάτων από κυβερνοεπίθεση, αλλά πήρε τα μισά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ήθελε 655.000 ευρώ για αντιμετώπιση προβλημάτων από κυβερνοεπίθεση, αλλά πήρε τα μισά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε στις 27 Μαρτίου, ετοίμασε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), ο οποίος αφού εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση, αρχικά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρο ετοίμασε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 655.300 ευρώ. Μετά από συστάσεις και παρατηρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, τροποποίησε τον προϋπολογισμό και κατέθεσε αναθεωρημένο ύψους τελικά 345.520 ευρώ.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το ΑΠΚΥ με επιστολή του ημερομηνίας 27 Απριλίου υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 655.300 ευρώ. Μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Παιδείας, προστίθεται, το Πανεπιστήμιο υπέβαλε με επιστολή του ημερομηνίας 11 Ιουλίου 2023 ύψους 655.300 ευρώ όπου το ΑΠΚΥ αποδέχεται όπως η αύξηση του προϋπολογισμού προέρχεται από το αποθεματικό που διαθέτει.

Ακολούθως, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις 12 Ιουλίου επιστολή ζητώντας τις απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του ΑΠΚΥ. Με τη σειρά του, το Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου, απάντησε στο Υπουργείο Παιδείας ότι συμφωνεί με την προώθηση του προϋπολογισμού υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι συστάσεις και θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές τόσο στο νομοσχέδιο όσο και στα παραρτήματα του αναθεωρημένου συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Οι συστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή-απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, το Υπουργείο συμφωνούσε με την προώθηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού του ΑΠΚΥ στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, χωρίς επαναφορά στο Υπουργείο με την προϋπόθεση ότι:
• Θα αφαιρούνταν οι πρόνοιες που αφορούσαν δικαιώματα εμπειρογνωμόνων, συμβούλων και αρχιτεκτόνων για ανέγερση των νέων ιδιόκτητων κτιρίων του Πανεπιστημίου.
• Θα αφαιρούνταν οι πρόνοιες που αφορούσαν προώθηση νέων προγραμμάτων σπουδών που δεν είχαν εγκριθεί ακόμη, τόσο από τις λειτουργικές δαπάνες όσο και από τις διαχειριστικές δαπάνες. Επί τούτου μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών υποδείκνυε ότι, μέχρι την ολοκλήρωση μελέτης από εμπειρογνώμονες με θέμα τον εξορθολογισμό των χρηματοδοτικών αναγκών των κρατικών Πανεπιστημίων, κρίνεται σκόπιμο όπως μη εγκρίνονται νέα προγράμματα σπουδών.
• Θα δημιουργούνταν δύο πρόσθετες θέσεις Λειτουργού Πανεπιστημίου και όχι τρεις, για θέματα κυβερνοασφάλειας στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΑΠΚΥ για το 2023, αντί στον προϋπολογισμό για το 2024.
• Θα μειωνόταν ανάλογα η πρόνοια για τρέχουσες δαπάνες, ώστε το κόστος μισθοδοσίας των δύο πρόσθετων θέσεων να καλυπτόταν για την περίοδο που απομένει μέχρι το τέλος του έτους.

Το ΑΠΚΥ λαμβάνοντας υπόψην τις συστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, με επιστολή του στο Υπουργείο Παιδείας ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου, απέστειλε αναθεωρημένο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 345.520 ευρώ, ο οποίος τελικά εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως, παρότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου αν και εγκρίθηκε στις 11 Οκτωβρίου, εντούτοις, κατατέθηκε στη Βουλή στις 2 Νοεμβρίου, ενώ η εξέταση του θα αρχίσει από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας σήμερα Τετάρτη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top