Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άννα Προκοπίου: Υπαρκτό το οργανωμένο έγκλημα μέσα από τις Φυλακές - Η χρήση κινητών και ο προϋπολογισμός του υπουργείου

Άννα Προκοπίου: Υπαρκτό το οργανωμένο έγκλημα μέσα από τις Φυλακές - Η χρήση κινητών και ο προϋπολογισμός του υπουργείου

Άναψαν φωτιές οι δηλώσεις της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννας Κουκκίδη Προκοπίου,  αναφορικά με την ενορχήστρωση εγκλημάτων μέσα από τις Φυλακές.

Η δήλωση έγινε σήμερα Τρίτη 21/11 το πρωί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Εντατικούς ελέγχους διενεργεί το Τμήμα Φυλακών για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων εντός των Κεντρικών Φυλακών, προκειμένου να αποτρέπεται η διοργάνωση εγκλημάτων μέσα από τις φυλακές, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου της στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Επισημαίνοντας ότι από προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν εγκλήματα που διοργανώνονταν μέσα από τις φυλακές, η Υπουργός ανέφερε ότι αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο και, δεδομένης και της έλλειψης συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές, σημείωσε ότι γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και ότι υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας αστυνομίας και φυλακών, ώστε να γίνονται έρευνες, εάν προκύψουν στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά έγινε από την υπουργό σε ερώτηση βουλευτή για τη χρήση κινητών στις φυλακές και η υπουργός αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου για την υπόθεση Μαμαλικόπουλου όπου διαφαίνεται ότι υπήρξε οργάνωση εγκλήματος μέσα από τις Φυλακές.

Υπενθυμίζεται, ότι ο 39χρονος κρίθηκε ένοχος και στις 24 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, μεταξύ άλλων, για συνωμοσία για φόνο, απόπειρα φόνου, κατοχή και μεταφορά πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών και προμήθεια δύο κιλών κάνναβης. Εγκλήματα που οργάνωσε, όπως ανέφερε στην απόφασή του το Δικαστήριο, μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές.

«Η προσέγγιση η δική μας ως Υπουργείο είναι ότι, όταν υπάρχουν πληροφορίες και εντάλματα, η αστυνομία πρέπει να μπαίνει στις φυλακές και να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος», ανέφερε κατά τη συνεδρίαση η Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, που έκανε λόγο για ανησυχητικά δημοσιεύματα που διασυνδέουν εγκληματικές δράσεις με τις φυλακές.

«Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει κατά κόρον τους τελευταίους μήνες», συνέχισε η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου, εκφράζοντας την άποψη «ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας αστυνομίας και φυλακών για πάρα πολλούς λόγος και γι’ αυτό ενθαρρύνει και διευκολύνει το Υπουργείο», σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση από προηγούμενη περίοδο».

Η Υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών, λέγοντας ότι η σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον πάροχο υπηρεσιών, έχει προσβληθεί από τη Νομική Υπηρεσία. «Θεωρήσαμε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ο συγκεκριμένος πάροχος σε όλα όσα προέβλεπε η συμφωνία που είχαμε μαζί του», εξήγησε, προσθέτοντας ότι γίνονται ενέργειες από το Υπουργείο Μεταφορών για να εξευρεθεί καινούριο σύστημα.

«Αυτό θα πάρει χρόνο, δεν είναι εύκολο εγχείρημα», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο γίνονται πολύ περισσότεροι έλεγχοι μέσα στις φυλακές, για να εντοπιστούν κινητά. Εξάλλου, απαντώντας σε παρέμβαση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, κατά τη συνεδρίαση, ο οποίος εισηγήθηκε διάφορα συστήματα για έλεγχο της χρήσης κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών, η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου σημείωσε ότι εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, προωθείται και η αγορά συστήματος εξουδετέρωσης drones, που δε θα επιτρέπει να πετούν drones πάνω από τον χώρο των φυλακών, κάτι για το οποίο υπάρχει πρόνοια μέσα στον προϋπολογισμό.

«Δικό μας μέλημα, από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείται το σύστημα που είχε αγοραστεί για απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων, να γίνονται πολύ πιο συχνοί και εντατικοί έλεγχοι στις φυλακές, από τη διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, και εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και προκύπτουν εντάλματα, βλέπετε ότι η αστυνομία τους τελευταίους μήνες έχει πρόσβαση στον χώρο των φυλακών, πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου, για να μπορέσει να κάνει τις έρευνες που θα κριθούν απαραίτητες», ανέφερε η Υπουργός σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στους οποίους αναφέρθηκε δεν σχετίζονται με τις τελευταίες δολοφονίες που σημειώθηκαν και κάλεσε να μη γίνονται υποθέσεις και εικασίες, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τις υποθέσεις αυτές.

Σε ερώτηση αν έχει χαρτογραφηθεί ο υπόκοσμος που δρα στην Κύπρο, η Υπουργός απάντησε ότι όντως έχει χαρτογραφηθεί από την αστυνομία και ότι υπάρχουν στατιστικά. «Οργανωμένο έγκλημα προϋπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ», είπε η Υπουργός, επισημαίνοντας ότι «είναι μία συζήτηση που κάνουμε κάθε φορά στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, για τρόπους αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, για τον τρόπο με τον οποίον δημιουργεί έσοδα το οργανωμένο έγκλημα και το γεγονός ότι είναι σχεδόν πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τις αρχές, γιατί χρησιμοποιούν πλέον τεχνολογία, κρυπτονομίσματα, καινούργιους τρόπους μεταφοράς ναρκωτικών».

«Ένα από τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει και πιστεύω ότι θα βοηθήσει είναι και η ανεξαρτητοποίηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών της αστυνομίας, γιατί χωρίς καλή πληροφόρηση δεν μπορεί να υπάρχει πρόληψη και αν δεν γίνεται σωστή χαρτογράφηση, δε θα μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις», ανέφερε η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου.

Εξήγησε ότι πλέον οι όροι εντολής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της αστυνομίας δε θα αφορούν μόνο θέματα ναρκωτικών, αλλά και το οργανωμένο έγκλημα, και τη βία στα γήπεδα και τους οργανωμένους οπαδούς, και το θέμα της λαθροθηρίας, που μπορεί να αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων στο οργανωμένο έγκλημα, όπως είπε.

«Όλα αυτά μπαίνουν κάτω από ένα νέο πλαίσιο, αναγνωρίζοντας ότι και σε διαφορετικά πεδία πρέπει να κινηθεί η συλλογή πληροφοριών εκ μέρους της αστυνομίας, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην ΚΥΠ, της οποίας είναι διαφορετικός ο ρόλος, ως υπηρεσία πληροφοριών του κράτους. Και μέσα σε αυτά τα νέα δεδομένα θα πρέπει να προσαρμοστούν και πιστεύω ότι το 2024 θα είναι η χρονιά όπου πέραν της ανεξαρτητοποίησης σε οργανωτικό επίπεδο, θα δώσουμε πάρα πολύ έμφαση και ως Υπουργείο και ως αστυνομία στον νέο ρόλο της υπηρεσίας πληροφοριών», κατέληξε η Υπουργός, σημειώνοντας ότι η καλύτερη συλλογή πληροφοριών είναι σημαντική παράμετρος και για το σχέδιο για πρόληψη τρομοκρατίας.

 

Δείτε απόσπασμα από τις δηλώσεις της

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τώρα που κάνει κρύο, πόσα κοστίζουν τα καυσόξυλα; - Οι φθηνότερες και ακριβότερες τιμές - Δείτε από που να τα προμηθευτείτε

Τροχαίο στη Λευκωσία: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο - Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο

Υπ.Μεταφορών: Οι 7 αποφάσεις μετά από τη φωτιά στο σχολικό - Τα μέτρα που θα επηρεάσουν τις διακινήσεις μαθητών

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και κατέληξε πάνω σε μνήμα – Προκάλεσε ζημιές – Δείτε φωτογραφίες

Νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών στο Κάβο Γκρέκο

Ελεγκτική Υπηρεσία: Επανέρχεται στο θέμα μεταφοράς παιδιών του ΠτΔ - «Αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο»Υπ.Μεταφορών: Οι 7 αποφάσεις μετά από τη φωτιά στο σχολικό - Τα μέτρα που θα επηρεάσουν τις διακινήσεις μαθητών

Υπ.Μεταφορών: Οι 7 αποφάσεις μετά από τη φωτιά στο σχολικό - Τα μέτρα που θα επηρεάσουν τις διακινήσεις μαθητών

Την 1/12/2023 και την 2/12/2023 έγιναν συσκέψεις σχετικά με το συμβάν της 1/12/2023, κατά το οποίο ξέσπασε φωτιά στη μηχανή του λεωφορείου που μετέφερε μαθητές από μη εξακριβωμένους ακόμη λόγους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top