ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιμένει τον διορισμό του ειδικού απεσταλμένου η Κυβέρνηση

Περιμένει τον διορισμό του ειδικού απεσταλμένου η Κυβέρνηση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις από πλευράς ΜΜΕ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μεγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής της εταιρείας Chevron, είπε ότι έχουν γίνει ανταλλαγές επιστολές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας τις τελευταίες μέρες, «βρισκόμαστε στο μέσω μιας διαπραγμάτευσης και σε αυτό το στάδιο δεν είναι ούτε ωφέλιμο ούτε μπορεί να γίνει οποιαδήποτε περαιτέρω τοποθέτηση. Το κοίτασμα είναι σημαντικό και για την εταιρεία και για την Κυπριακή Δημοκρατία και η παρουσία μιας τέτοιας εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης».

Ερωτηθείς αν αναμένεται η εταιρεία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει κατάληξη σε αυτή τη διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν καλή τη πίστει.

Σε ερώτηση για το θέμα της Πύλας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαρκή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη επαναλαμβάνοντας την ειλικρινή της βούληση να επαναρχίσουν οι εργασίες σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συναντίληψης, αναμένοντας από τα ΗΕ να διασφαλίσει ότι οι πρόνοιες αυτές θα υλοποιηθούν στο σύνολο τους.

Σε άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συναντίληψης.

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα καθόδου στην Κύπρο ομάδας εμπειρογνωμόνων για το θέμα διερεύνησης των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, διεθνώς, για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο αριθμός (των ατόμων της ομάδας) και η χώρα προέλευσης τους θα ανακοινωθεί με την έλευση τους στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εντός του πλαισίου της έμπρακτης επίδειξης μηδενικής ανοχής, έχει επικοινωνήσει προσωπικά με κράτος για να αποσταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο στων ερευνητών στην Κύπρο. Η ανταπόκριση ήταν άμεσα θετική».

Πρόσθεσε ότι η αρμόδια Υπηρεσία της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Κύπρο έχει ενισχυθεί με επιπρόσθετο προσωπικό και θα γίνεται περαιτέρω ενίσχυση όπου χρειάζεται με άτομα που διαθέτουν το απαραίτητο υπόβαθρο.

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε σε ένα κράτος για το θέμα, στη βάση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας αυτού του κράτους, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην αποφασιστικότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης ως προς τη διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση όλων των στοιχείων, είτε αυτών που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είτε αυτών που βρίσκονταν ήδη ενώπιον των Αρχών.

Επεσήμανε ότι «όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει σαφές, δεν θα επιτρέψουμε να αφεθεί οποιαδήποτε σκιά στο όνομα της χώρας μας, με την όποια πιθανή ζημιά μπορεί να επιφέρει στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου τον οποίο τα τελευταία χρόνια έχουμε θωρακίσει».

Ερωτηθείς για το θέμα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ενημέρωση που έχει η Κυβέρνηση είναι πως το όνομα της προσωπικότητας που θα επιλέξει ο ΓΓ των ΗΕ θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

«Ο ΓΓ των ΗΕ έχει μεταφέρει ότι είναι αποφασισμένος το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε διορισμό απεσταλμένου. Είναι κάτι που εμείς χαιρετίζουμε και επιθυμούμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στον ΓΓ των ΗΕ τη δική μας ειλικρινή βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν και αυτό, όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης, αποδεικνύεται και από το γεγονός της άμεσης θετικής απάντησης της πλευράς μας στο όνομα που είχε επιλέξει ο ΓΓ των ΗΕ και που, ωστόσο, η τουρκική πλευρά απέρριψε.

Σε ερώτηση για το θέμα που αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς της Γάζα μέσω υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρωτοβουλία, προτού παρουσιαστεί ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά και των άλλων κρατών της περιοχής και των διεθνών οργανισμών, είχε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο ο σχεδιασμός μπορούσε να διασφαλίσει ότι μόλις οι συνθήκες το επέτρεπαν θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή. Και αυτό ισχύει και σήμερα. Έχει αναπτυχθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, έχοντας διαφορετικά σενάρια ως προς τις συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Αναφερόμαστε στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σενάριο υλοποίησης της πρωτοβουλίας.

Αυτό που σήμερα εκκρεμεί είναι ότι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η υλοποίηση της πρωτοβουλίας».

Τέλος, κληθείς να πει πού βρίσκεται το θέμα με την επέκταση του ζητήματος της τηλεργασίας και στον δημόσιο τομέα, πέραν από τον ιδιωτικό και τον ευρύτερη δημόσιο τομέα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει ήδη συζητηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τροχοδρομηθεί παράλληλα και αυτό ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έχουμε δει και τον καιρό της πανδημίας τη σημαντική συμβολή της τηλεργασίας, όταν αυτή αξιοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο και πάντοτε προς όφελος και της αποδοτικότητας των εργαζομένων, αλλά και ων δικαιωμάτων τους. Το πρώτο βήμα έχει γίνει προχθές, και χαιρετίζουμε για ακόμη μια φορά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και αυτό θα ακολουθήσει και στον δημόσιο τομέα».

Ερωτηθείς γιατί παρατηρείται καθυστέρηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του δημόσιου τομέα και οι διαδικασίες που προνοούνται, ώστε να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στον δημόσιο τομέα, είναι κάτι που το Υπουργείο Οικονομικών έχει αξιολογήσει και αξιολογεί. Το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού προηγήθηκε, ήδη, η έγκριση από τη Βουλή, θα διευρυνθεί ή θα εξεταστεί η διεύρυνση του και στον δημόσιο τομέα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αντιμέτωπος με την Αστυνομία ο 10χρονος που φέρεται να προκάλεσε τις ζημιές στο σχολείο Λιβαδιών - Ποια η διαδικασία

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

«Ευτύχημα» η φετινή χρονιά - Χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες το Πάσχα

Ξεγέλασε 83χρονο για ανάκτηση γης που απώλεσε πριν χρόνια - Χειροπέδες σε 52χρονο - Το ποσό που του απέσπασε

Πυροβολισμοί Ζακάκι: Σύλληψη 62χρονου - Λήφθηκαν τεκμήρια από την Αστυνομία

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid - Ποιος ο λόγος



Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top