ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο φαινόμενο στον ουρανό της Κύπρου: Τι είναι η «Άλως» και πώς δημιουργείται – Πού το απέδιδαν οι παλαιότεροι – Εντυπωσιακές εικόνες

Νέο φαινόμενο στον ουρανό της Κύπρου: Τι είναι η «Άλως» και πώς δημιουργείται – Πού το απέδιδαν οι παλαιότεροι – Εντυπωσιακές εικόνες

Ένα νέο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό της Κύπρου το πρωί της Τετάρτης (22/11).

Πολλοί πολίτες έσπευσαν να απαθανατίσουν το εντυπωσιακό φαινόμενο και να αναρτήσουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως για παράδειγμα στη σελίδα του Facebook, «Καιρόφιλοι»

Σύμφωνα με την εξήγηση του Kitasweather, το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται Άλως ή αλλιώς Halo.

Στην μετεωρολογία το φαινόμενο αυτό ορίζεται ως το οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται από την διάθλαση και ανάκλαση του φωτός του Ήλιου ή της Σελήνης πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τον Ήλιο ή την Σελήνη.

Λόγω του ότι η διάθλαση και η ανάκλαση του φωτός πρέπει να γίνει πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών, αυτό σημαίνει πως τα νέφη πρέπει να βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας (άνω των 5000 – 6000 μέτρων περίπου). Τέτοιου είδους νέφη είναι οι θύσσανοι (cirrus) και τα θυσσανοστρώματα (cirrostratus).

Η πιο συνηθισμένη άλως που παρατηρείται είναι η κυκλική, με ακτίνα 22° από το κέντρο του Ήλιου ή της Σελήνης και το εσωτερικό μέρος της άλω είναι λιγότερο φωτισμένο από το εξωτερικό μέρος. Η άλως παρόλα αυτά μπορεί να δημιουργηθεί και με άλλου είδους ακτίνες από 9° (μικρότερη άλως) μέχρι 46° (μεγαλύτερη άλως). Σε μερικές περιπτώσεις, η άλως μπορεί να είναι ημιτελής και να εμφανίζεται ένα μέρος του δαχτυλίου που μοιάζει με τόξο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι παλαιότεροι απέδιδαν την εμφάνιση αυτού του οπτικού φαινομένου στον ουρανό μιας περιοχής στην έλευση κακοκαιρίας μετά από 24-48 ώρες.

Ωστόσο, η εμφάνιση της άλω δεν σχετίζεται πάντα με την έλευση κακοκαιρίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ασφαλές κριτήριο πρόγνωσης.

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top