ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Λεωφορείο ο τρόμος

Λεωφορείο ο τρόμος

Λεωφορείο γεμάτο μαθητές πιάνει φωτιά εν κινήσει σε μια σκηνή βγαλμένη κατευθείαν από κάποιο Final Destination και αντί για παραιτήσεις μετράμε πάλι μπαλάκια ευθυνών να πηγαινοέρχονται.

Ο καλύτερος - ή χειρότερος- ήταν ο Υπουργός Μεταφορών που πήρε αρκετά σοβαρά την ονομασία και έχει από την Παρασκευή που... μεταφέρει τις ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από την ανεπαρκή και ελλειμματική -όπως αποδείχθηκε- ηγεσία του. Ο τύπος σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής τον περασμένο Μάιο είχε δηλώσει συγκλονισμένος από το γεγονός ότι οι ρόδες ενός -σωστά μαντέψατε- επίσης γεμάτου με μαθητές λεωφορείου διαφώνησαν με το υπόλοιπο όχημα και αποκολλήθηκαν προκειμένου να ακολουθήσουν σόλο καριέρα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα να του επισημαίνει ότι καλύτερα να προβληματιζόμαστε παρά να συγκλονιζόμαστε καθώς είναι κατ’ επανάληψη που γίνονται αυτά τα περιστατικά. Δεν ξέρω αν δήλωσε πάλι κάπου συγκλονισμένος αν και φαντάζομαι πως μετά το έγκαυμα (pun unintended) του Κώστα θα το σκέφτηκε δυο φορές.

Συνοψίζοντας, ήταν το δεύτερο λεωφορείο της ίδιας μάρκας που την είδε Speed και το τέταρτο γενικά μέσα σε δύο χρόνια. Όπως είπε στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο διερευνητής περιστατικών ασφάλειας, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και ασφάλισης Νίκος Καμακιώτης, η συγκεκριμένη μάρκα προκάλεσε προβλήματα στο Λονδίνο (όπου και ανακλήθηκαν), πέντε κάηκαν στη Ρώμη και τρία στη Μάλτα πριν προσπαθήσουν να τα ξαποστείλουν στο Σουδάν που τους είπε “thanks but no thanks, δεν είμαστε Κύπρος”. Σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρείες, δεν περιλαμβανόταν στους όρους των διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν για τις δημόσιες μεταφορές ένας τέτοιος όρος! Οι εν λόγω καταγγελίες επιβάλλεται να διερευνηθούν από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Οι εταιρείες των λεωφορείων επικαλούνται τον ευρωπαϊκό κανονισμό που έχει συμπεριληφθεί στην εθνική νομοθεσία και λέει ότι τα λεωφορεία, τα οποία εγγράφονται για πρώτη φορά μετά το 2019, οφείλουν να διαθέτουν τον μηχανισμό αυτόματης πυρόσβεσης του κινητήρα που θεωρείται αναβάθμιση με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό και γι’ αυτό επιτρέπεται να κυκλοφορούν. O Βαφεάδης υποστήριξε στον “Πολίτη” πως όταν διάβασε τη σύμβαση, διαπίστωσε ότι ναι μεν λέει ότι πρέπει να πληρείται η συγκεκριμένη νομοθεσία, αλλά στα παραρτήματα γράφει ξεκάθαρα ότι πρέπει να διατηρούν εξοπλισμό για την αυτόματη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Και τα περισσότερα δεν διαθέτουν. Σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρείες ένας τέτοιος όρος δεν περιλαμβάνεται στους όρους των διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν για τις δημόσιες μεταφορές κάτι που πρόκειται τώρα να διερευνηθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Άρα δηλαδή, ακόμα κι αν ο κανονισμός ισχύει για νεότερα λεωφορεία αυτά που απέκτησαν άδεια πριν, μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά -και να μεταφέρουν μαθητές- ακόμα και με κίνδυνο να λαμπαδιάσουν χωρίς να διαθέτουν σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης; Δηλαδή τις εταιρείες τις ενδιαφέρει περισσότερο να παίζουν με τις ημερομηνίες παρά η ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών τους; Σε ποια κανονική χώρα -και όχι μπανανία- όταν εμφανίζεται ένας νέος κανονισμός ασφαλείας οχημάτων (που σημαίνει ότι προκλήθηκαν κάποια προβλήματα ή ατυχήματα για να συσταθεί) δεν σημαίνει ΑΥΤΟΜΑΤΗ προσαρμογή όλων των οχημάτων και αν δεν είναι εφικτό, ανάκληση ή αντικατάσταση; Πόσο μάλλον για οχήματα που μεταφέρουν παιδιά. Τι είναι σημαντικότερο, να ισχυρίζονται οι εταιρείες ότι δεν ήταν υποχρεωμένες να φέρουν τα λεωφορεία τους το σύστημα πυρόσβεσης γιατί ήταν τα λεωφορεία πριν το 2019 ή γιατί δεν περιλαμβάνεται τέτοιος όρος στις συμβάσεις ή να προβαίνουν ούτως ή άλλως στην εγκατάσταση ώστε να προέχει η ασφάλεια των επιβαινόντων; Αν καίγονταν ζωντανοί μαθητές θα έλεγαν το ίδιο;

Τώρα οι εταιρείες κιστιμένες λένε πως θα εγκαταστήσουν το σύστημα στα 540 λεωφορεία-κινούμενες βόμβες που ακινητοποιήθηκαν (αφήνοντας χιλιάδες μαθητές μετέωρους και χωρίς plan B για τη μεταφορά τους στο σχολείο - επίσης δείγμα “σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας”),λες και μας κάνουν και χάρη. Και εξακολουθούν να έχουν σύμβαση με το δημόσιο για να μεταφέρουν παιδιά. Με τέσσερα καμένα λεωφορεία στο ενεργητικό τους. Και όλοι αυτοί που τα άφηναν να κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο, χωρίς επίβλεψη και χωρίς επιπτώσεις παραμένουν φυσικά στις θέσεις τους. Με πρώτο και καλύτερο τον Υπουργό που σε μια καθαρά Χριστοδουλιδική κίνηση... διόρισε τριμελή επιτροπή για τη διερεύνηση του ζητήματος (έχουμε χάσει πλέον τον λογαριασμό).

Την ίδια ώρα οι πολίτες παίζουμε ρωσική ρουλέτα με οτιδήποτε τετριμμένο και καθημερινό που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη παγίδα επειδή κάποιος άχρηστος δημόσιος λειτουργός με κάποιον ανίκανο προϊστάμενο και όλοι μαζί υπό κάποιον ανεπαρκή Υπουργό δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Για να μας πει ο αντίστοιχος Δίπλαρος “μπράβο” για τη θυσία μας που βοήθησε στο να λυθεί το πρόβλημα.

Θα με κάνετε άθεο άνθρωπο να πιστέψω πως σ’ αυτόν τον τόπο όντως ζούμε από θαύμα...

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top