ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσφορία κομμάτων για τη μη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου - Δεν είναι η ώρα απαντά η Κυβέρνηση - Άστοχη η επιλογή για τηλεφωνική ενημέρωση υποδεικνύει η Αννίτα

Δυσφορία κομμάτων για τη μη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου - Δεν είναι η ώρα απαντά η Κυβέρνηση - Άστοχη η επιλογή για τηλεφωνική ενημέρωση υποδεικνύει η Αννίτα

Την ώρα που φουντώνουν οι φήμες περί πρόσκλησης εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Άγκυρα, τα κόμματα ΑΚΕΛ κα ΔΗΣΥ επαναλαμβάνουν το αίτημά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του εθνικού συμβουλίου.

Μετά το ΑΚΕΛ και το αίτημα εκ μέρους του ΓΓ του κόμματος Στέφανου Στεφάνου, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου επανήλθε στο θέμα, υποδεικνύοντας με νόημα πως "το κυπριακό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά συλλογικά την πολιτική ηγεσία."

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η Αννίτα Δημητρίου χαρακτήρισε άστοχη την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης να επικοινωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις, «όπως είναι οι σημερινές πληροφορίες για πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Άγκυρα. Ή ακόμη και να μην υπάρχει καμία ενημέρωση».

Η απάντηση της κυβέρνησης σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό στον ωφέλιμο θεσμό, συγκαλεί εθνικό συμβούλιο όταν και όποτε οι συνθήκες και οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κριθεί ότι είναι δικαιολογημένη η συνεδρίασή του.

Δεν απαντά η κυβέρνηση για "πρόσκληση Ερντογάν"

Την Τετάρτη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ευσταθεί ή όχι η πληροφορία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να επισκεφθεί την Άγκυρα, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι, σημείωσε ότι, "το ελάτε να τα πούμε στην Τουρκία με το προσκαλώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μεγάλη διαφορά."

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου

Στη Βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συμμετάσχει στις εργασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου, τις οποίες θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό το σημαντικό θέμα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και το βασικό θέμα της μετανάστευσης, ως προς την εσωτερική και εξωτερική της διάσταση, θέση που η Κυπριακή Δημοκρατία ανέδειξε και υποστήριξε ως θέμα προτεραιότητας.

Στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντάσσεται και η συζήτηση της Διεύρυνσης της ΕΕ με το άνοιγμα ενταξιακών Ουκρανίας και Μολδαβίας και με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπό προϋποθέσεις και απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να τοποθετηθεί υποστηρικτικά υπέρ των εισηγήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σταθμίζοντας ως βασικό στοιχείο τη διαφύλαξη της αξιοκρατικής διαδικασίας διεύρυνσης και την ισότιμη αντιμετώπιση των εταίρων, στη βάση της αξίας και της σχετικής αιρεσιμότητας που διέπει τη διαδικασία.

Η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας, αλλά και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό θα απασχολήσουν τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή ΕΕ προς αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, όπως επίσης και στη στήριξη των χωρών της Γειτονίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας  για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Σήμερα Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετέχει στην καθιερωμένη προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προηγείται των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποταμό της Αγίας Πετρούπολης - Δείτε απίστευτα βίντεο

Γιορτή της μητέρας: Κάντε τη μέρα της ξεχωριστή - Προτάσεις για δώρα, από γλυκά μέχρι λουλούδια και κοσμήματα - Φωτογραφίες

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Eurovision 2024: Αυτή η χώρα κέρδισε το βραβείο καλύτερου στίχου - Oι νικητές των προηγούμενων ετών - Δείτε βίντεο



Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Το εμπορικό φορτηγό πλοίο Sagamore, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Λάρνακας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε ανοιχτά των ακτών της Ασντόντ (18 μίλια βόρεια της Γάζας) όπου βρίσκεται το μηχανοκίνητο σκάφος Roy P. Benavidez, και μεταφόρτωσε τις προμήθειες για να ξεκινήσει η διαδικασία της παράδοσης τους στους Παλαιστίνιους, όταν λειτουργήσουν οι πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top