ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτίμηση Ισραήλ και κράτους της Παλαιστίνης για την πρωτοβουλία Αναστασιάδη

Εκτίμηση Ισραήλ και κράτους της Παλαιστίνης για την πρωτοβουλία Αναστασιάδη

Εκτίμηση για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, προκειμένου ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος του κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς να προσκληθούν χωριστά για να προσφωνήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζουν το Ισραήλ και το κράτος της Παλαιστίνης, με δηλώσεις των Πρέσβεών τους στο ΚΥΠΕ, ενόψει της άφιξης στην Κύπρο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, και γενικότερα ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, είναι μεταξύ των θεμάτων που Αναστασιάδης και Τουσκ θα συζητήσουν κατά τις συνομιλίες τους στην Παρασκευή στη Λευκωσία. Σύμφωνα πάντως με τον Πρέσβη του κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο Walid Hasan, η συζήτηση επί της πρωτοβουλίας του Προέδρου Αναστασιάδη αναμένεται να συνεχιστεί και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η νέα Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο Yael Ravia-Zadok δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, καλωσορίζει την ευκαιρία να παρουσιάσει τη θέση του Ισραήλ στην ΕΕ, και εκτιμά ιδιαίτερα την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως μέρος του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή.”

Ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως “η παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία πάντα καλωσορίζει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και για ώθηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς. Αυτό είναι ένα θέμα αρχής στο οποίο εμμένει η παλαιστινιακή ηγεσία”.

 

Ο κ. Hasan πρόσθεσε πως “η Κυπριακή Δημοκρατία και το κράτος της Παλαιστίνης έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς. Με βάση αυτή την παραδοσιακή σχέση, και θεωρούμε επίσης με βάση τις καλές σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία. Η παλαιστινιακή πλευρά είναι πάντα ανοιχτή σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως υπήρξε πάντα σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων”.

 

Εξέφρασε τη θέση πως “αυτό που πάντα εμποδίζει τέτοιες πρωτοβουλίες προς την ειρηνευτική διαδικασία είναι δυο κύρια εμπόδια που τίθενται από την ισραηλινή πλευρά . Το πρώτο”, σημείωσε, “είναι η έλλειψη δέσμευσης από την ισραηλινή κυβέρνηση για τις αναφορές στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παλαιστινιακή διένεξη. Το δεύτερο είναι η επιμονή του Ισραήλ σε σχέση με την πολιτική του για τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία υπονομεύει τη λύση δυο κρατών, την οποία ενστερνίζεται η διεθνής κοινότητα”.

Ο κ. Hasan αναφέρθηκε στις επισκέψεις του κ. Τουσκ σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, πριν την άφιξή του στην Κύπρο, σημειώνοντας πως στόχος είναι η αναβίωση της στάσιμης ειρηνευτικής διαδικασίας, “που δεινοπαθεί κάτω από την ισραηλινή κυβέρνηση εποίκων και θρησκευτικών κομμάτων”.

Σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη θα είναι στην ατζέντα της συνάντησής του με τον κ. Τουσκ κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο κ. Hasan ανέφερε πως “θα γίνει περαιτέρω διαβούλευση προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, προκειμένου να υπάρξει προοπτική για αυτή την πρωτοβουλία”.

Πρόσθεσε πως “η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί στο περιθώριο της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους Πυροβολισμούς στο Ζακάκι - Δύο οι δράστες

Δεν υποφέρονται οι τιμές ηλεκτρισμού: Έχουμε το πέμπτο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ - Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται ρυθμίσεις σε βελάκια πρόστιμα και γραμμές - «Δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»

Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο για τα επεισόδια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Λεμεσό - Συνεχίζονται οι έρευνες



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top