ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δικαιούνται τελικά 13ο μισθό - Η διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Ποιοι δικαιούνται τελικά 13ο μισθό - Η διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

«Μύρισαν» τα Χριστούγεννα και ήδη οι περισσότεροι ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για τα εορταστικά τραπέζια, με αρκετούς να αναμένουν πως και πως μα λάβουν τον «ιερό» δέκατο τρίτο μισθό για να κάνουν τα ψώνια τους.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι δυστυχώς που δικαιούνται δέκατο τρίτο μισθό, αφού πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Ποιοι τον δικαιούνται και πώς σχετίζεται με τον μισθό

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Άντης Αποστόλου ανέφερε ότι 13ο μισθό αδικούνται όσοι έχουν αυτό το ωφέλημα καταγραμμένο είτε σε συλλογική σύμβαση είτε σε προσωπικό συμβόλαιο, ή αν καθιερώθηκε ως πρακτική του χώρου εργασίας τους.

«Δηλαδή αν προσλήφθηκε κάποιος πριν δέκα χρόνια και δεν είχε υπογράψει κάποιο συμβόλαιο και έπαιρνε κάθε χρόνο 13ο μισθό, τότε πλέον δημιουργήθηκε ένα κεκτημένο, μια πρακτική, που θεωρείται ότι βασικός όρος εργοδότησης και άρα δεν μπορεί ο εργοδότης να πει δεν θα τον δώσει», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, η διαφορά του Ιδιωτικού τομέα με τον Δημόσιο τομέα είναι ότι ο 13ος μισθός είναι με συμφωνία που κάνει η συντεχνία ΠΑΣΥΔΥ με το Δημόσιο και έτσι θεωρείται ως όρος εργοδότησης που καταγράφεται.

«Οι όροι εργοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων που συμφωνούνται κατά καιρούς καταγράφονται μέσα στην νομοθεσία και έχουν νομική ισχύ», εξήγησε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι ο 13ος μισθός πρέπει να σχετίζεται με το ύψος του μισθού.

«Αν για δέκα χρόνια ένας εργοδοτούμενος έπαιρνε 100 ευρώ τον ένα χρόνο, 300 τον άλλο, 500 τον άλλο και ένα χρόνο δεν πήρε τίποτα, τότε ο εργοδότησης θα το ονομάσει αυτό ως φιλοδώρημα και το πιο πιθανό είναι φιλοδώρημα γιατί δεν σχετίζεται με το ύψος του μισθού. Αν όμως για δέκα χρόνια έπαιρνε κάθε χρόνο 1000 ευρώ που ήταν το ύψος του μισθού του, τότε πλέον αυτό είναι δικαίωμα του», είπε καταληκτικά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top