ΥΓΕΙΑ

Διατροφή στις γιορτές: Οι «γλυκές» θερμίδες και η αιωνία «μάχη» μελομακάρονου και κουραμπιέ – Συμβουλές για διατήρηση βάρους στο «Τ» από διαιτολόγο

Διατροφή στις γιορτές: Οι «γλυκές» θερμίδες και η αιωνία «μάχη» μελομακάρονου και κουραμπιέ – Συμβουλές για διατήρηση βάρους στο «Τ» από διαιτολόγο

Είτε είναι Χριστούγεννα ή Πάσχα ή 15Αύγουστος, το φαγητό και τα γλυκά δεν λείπουν από το τραπέζι κάθε κυπριακού νοικοκυριού. Αφού περάσουν οι γιορτές, όλοι «ζαλίζονται» όταν ανεβούν στη ζυγαριά και αναρωτιούνται πώς έβαλαν κιλά ενώ δεν έφαγαν πολύ και ανησυχούν πώς θα βγουν έτσι στην παραλία το καλοκαίρι.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χριστίνα Αντρέου Νεοπτολέμου, απαντάει στο ThemaOnline τα «βασανιστικά» ερωτήματα των γιορτών όπως για παράδειγμα ποιο από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι καλύτερο για τη διατροφή. Παράλληλα, δίνει συμβουλές για το πώς να διατηρήσουμε το βάρος μας τις γιορτές και πώς να χάσουμε κιλά μετά.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία και η διατροφή τα Χριστούγεννα;

Η περίοδος των γιορτών είναι για όλους ξεχωριστή. Στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι μια αφορμή για μαζώξεις με φίλους, οικογενειακές συγκεντρώσεις που οπωσδήποτε συνδέονται με κατανάλωση φαγητού και ενίοτε ποτού. Είναι μια περίοδος που ο κόσμος αναμένει στις πλείστες των περιπτώσεων με μεγάλη χαρά και νιώθει ότι αποτελούν μια ευκαιρία για κάτι διαφορετικό και κατανάλωση εορταστικών εδεσμάτων.

Πόσες μέρες μπορείς να κάνεις «cheat» μέσα στις γιορτές;

Παρόλα αυτά θα πρέπει να έχουμε πάντα το μέτρο στο μυαλό μας και να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε τις επιλογές μας ώστε να μην ξεφύγουμε θερμιδικά αν είμαστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή σταθεροποίησης. Η έννοια του cheat θα πρέπει να περιοριστεί σε κάποια γεύματα αυτής της περιόδου και όχι σε ολόκληρες μέρες.

Παχαίνουν τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και το xmas cake; Πόσες θερμίδες έχουν; Ποιο από τα τρία παραδοσιακά γλυκά είναι το καλύτερο για τη διατροφή;

Αύξηση του σωματικού μας βάρους μπορεί να προκύψει όταν οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι περισσότερες από τις θερμίδες που σπαταλούμε. Σκεπτόμενοι λοιπόν ότι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά περιέχουν αρκετή ζάχαρη, βούτυρο και ξηρούς καρπούς αυτό συνεπάγεται ότι μπορούν να μας προσφέρουν αρκετές θερμίδες εάν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα. Η μέση περιεκτικότητα του κάθε είδους σε θερμίδες υπολογίζεται σε 365 θερμίδες ανά 100 γρ. μελομακάρονα, 465 θερμίδες ανά 100 γρ. κουραμπιέδες και 375 θερμίδες ανά 100 γρ. Christmas Cake.

Ανάμεσα σε αυτά θα λέγαμε ότι υψηλότερη θρεπτική αξία έχει το χριστουγεννιάτικο κέικ και τα μελομακάρονα αφού λόγω της περιεκτικότητας τους σε ξηρούς καρπούς αποτελούν καλύτερη επιλογή σε σχέση με το βούτυρο που έχουν οι κουραμπιέδες ενώ την γλυκιά γεύση την καλύπτουν με μέλι και αποξηραμένα φρούτα σε σχέση με τον κουραμπιέ που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα.

Πρέπει να μετράμε τις θερμίδες; Τι μπορεί να κάνει κάποιος που δεν ξέρει πόσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι cake;

Το να μετράμε θερμίδες συνήθως είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας φορτίζει και εν τέλει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια μας, οπότε η σύσταση που δίνουμε είναι να περιορίζουμε απλά την συχνότητα κατανάλωσης και την μερίδα μας αντί να τα αποφεύγουμε εντελώς και οπωσδήποτε μέσα στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων διακοπών να συνεχίζουμε να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Ποια tips δίνεται για πιο υγιεινά γλυκά των ημερών;

Η παρασκευή γλυκών στο σπίτι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των θερμίδων των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων. Μπορούμε να προσθέσουμε λιγότερη ζάχαρη από αυτή που οι συνταγές προτείνουν, να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη light πλούσια σε φυτοστερόλες αντί βούτυρο ή ακόμα καλύτερα ελαιόλαδο καθώς και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά σαν ανταλλαγή των αντίστοιχων προϊόντων που είναι πλούσια σε λιπαρά.

Τι είναι σημαντικό να προσέξω για να μην πάρω βάρος;

Η πρόσληψη βάρους βασικά πηγάζει από τη λανθασμένη νοοτροπία που έχουμε πολλές φορές ότι η περίοδος των γιορτών είναι η ευκαιρία να φάμε πράγματα που δεν βρίσκουμε σε άλλες περιόδους καταλήγοντας σε υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκού. Οπότε αν κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι κανένα φαγητό και κανένα γλυκό δεν είναι απαγορευμένο, αρκεί να καταναλώνεται στην ποσότητα και με τη συχνότητα που πρέπει στα όρια μιας ισορροπημένης διατροφής τότε μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας.

Αν πάρει βάρος, πώς θα χάσει κανείς τα κιλά των γιορτών;

Όσο πιο γρήγορα επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής και άσκησης τόσο πιο εύκολα μπορούμε να επαναφέρουμε το βάρος μας χωρίς ακραίες τακτικές περιορισμού μερίδων ή ομάδων τροφίμων για πιο γρήγορα αποτελέσματα αφού η ουσία είναι να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό καταναλώνοντας τροφές από όλες τις ομάδες.

Χριστίνα Αντρέου Νεοπτολέμου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc, BSc)
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top