ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκάδες παράπονα για εργοδότες που δεν έλαβαν μέτρα εν μέσω σκόνης

Δεκάδες παράπονα για εργοδότες που δεν έλαβαν μέτρα εν μέσω σκόνης

Δεκάδες τηλεφωνήματα από εργαζόμενους που εξέφραζαν παράπονα ότι οι εργοδότες τους δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους, εν μέσω της πυκνής σκόνης που κάλυψε το νησί τις τελευταίες ημέρες, δέχτηκε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,

Τηλεφωνήματα, ωστόσο, έλαβε το Τμήμα και από εργοδότες που ζητούσαν καθοδήγηση προκειμένου να προστατέψουν τους υπαλλήλους τους από το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Αναστάσιος Γιαννάκη, υπήρξαν εργοδότες -μεγάλοι οργανισμοί, δημόσιοι, ημιδημόσιοι και μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες- που μόλις αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος, διέκοψαν την εργασία των υπαλλήλων τους, ενώ άλλοι έλαβαν μέτρα αλλά δεν διέκοψαν τις εργασίες τους.

«Μιλούμε για δεκάδες τηλεφωνήματα, δεκάδες παράπονα, δεκάδες επεμβάσεις επιθεωρητών», ανέφερε ο κ. Γιαννάκη, ερωτηθείς αν υπήρξαν παράπονα από εργοδοτούμενους.

Σημείωσε ότι επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας έκαναν επισκέψεις επί τόπου και όπου χρειάστηκε διακόπηκε η εργασία. «Ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τη διαχειριστήκαμε σε συνεργασία με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Στέλναμε το μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα διότι το πιο σημαντικό ήταν η πρόληψη, να μην εκτεθεί ο κόσμος», σημείωσε.

Ο κ. Γιαννάκη είπε ότι και εργοδότες επικοινώνησαν αυτές τις ημέρες με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ζητώντας καθοδήγηση σε σχέση με τα μέτρα που έπρεπε να λάβουν για την προστασία των υπαλλήλων τους.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι μέχρι στιγμής από τις πληροφορίες που έχει το Τμήμα, δεν υπήρξαν άτομα που παρουσίασαν προβλήματα υγείας, επειδή εκτέθηκαν στη σκόνη εν ώρα εργασίας, προσθέτοντας πως τα περιστατικά που καταγράφηκαν αφορούσαν ανθρώπους με προβλήματα υγείας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας εξήγησε πάντως πως το φαινόμενο που παρουσιάστηκε ήταν κάτι απρόοπτο, προσθέτοντας πως τέτοια ακραία φαινόμενα δεν παρουσιάζονται συχνά και άρα δεν θα μπορούσαν οι εργοδότες να ήταν προετοιμασμένοι από πριν για μια τέτοια κατάσταση. «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τους εργοδότες για να μην πάρουν μέτρα» είπε.

Ο κ. Γιαννάκη υπενθύμισε την υποχρέωση εργοδοτών και αυτοεργοδοτουμένων να λάβουν μέτρα προστασίας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και υγεία όσων επηρεάζονται, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Πρόσθεσε ότι εξειδικευμένες πρόνοιες της νομοθεσίας αναφέρονται στην υποχρέωση του εργοδότη να εκτιμήσει τον κίνδυνο και η εκτίμηση του κινδύνου, περιλαμβάνει την αξιολόγηση της κατάστασης, την καταγραφή των μέτρων και την αναδιαμόρφωση τους εάν χρειαστεί, για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Η υποχρέωση εκτίμησης του κινδύνου ισχύει είτε έχουμε θερμικό φόρτο, είτε σκόνη, κρύο ή χρήση επικίνδυνου χημικού κλπ, ανέφερε.

Είπε, τέλος, ότι ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα όταν κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλειά του να διακόψει την εργασία του και να απομακρυνθεί, ενημερώνοντας τον εργοδότη του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top