ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ - Στιούαρτ - Οι εκθέσεις ΗΕ και το ζήτημα της νεκρής ζώνης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ - Στιούαρτ - Οι εκθέσεις ΗΕ και το ζήτημα της νεκρής ζώνης

Τον Νίκο Χριστοδουλίδη είδε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ενόψει ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Η Κυβέρνηση δεν μπαίνει σε μια διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό βλέποντας το ναυάγιο, αλλά αισιόδοξη, καθώς και επαρκώς και κατάλληλα προετοιμασμένη, σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόνιν Στιούαρτ.

Είχε ερωτηθεί πόσο δύσκολη θεωρεί την αποστολή της νέας Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό λόγω και των θέσεων της τουρκικής πλευράς. «Γνωρίζουμε τα ενδεχόμενα, είμαστε ρεαλιστές. Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αξιοποιήσουμε την όποια ευκαιρία, να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρονική συγκυρία αλλά και τον σημαντικό διορισμό, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι με βάση και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Εξέφρασε την άποψη ότι αν επιδειχθεί η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει πολύ σύντομα.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ακόμα ότι είναι προγραμματισμένη η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, ώστε να συζητηθεί η στρατηγική και τα επόμενα βήματα με το διορισμό και να ανταλλάξει απόψεις με την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στον κ. Στιουαρτ για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της πλευράς μας για εποικοδομητική στάση με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενόψει και του διορισμού της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν και στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα γεγονότα ως έχουν υπό την αντικειμενική τους διάσταση, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για άλλη μια φορά μετέφερε στον κ. Στιούαρτ τη δεδηλωμένη πρόθεση για εποικοδομητική στάση και συνέχιση ανάληψης πρωτοβουλιών και είπε ότι αναμένουν και η άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια εποικοδομητική στάση.

Να διασαφηνιστεί στις εκθέσεις του ΓΓ ότι το καθεστώς της νεκρής ζώνης δεν επιδέχεται διαφοροποίησης

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι αυτό που είναι πασιφανές και έχει απασχολήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τα επεισόδια στην Πύλα, είναι να διασφαλιστεί και να αποσαφηνιστεί ότι το καθεστώς της νεκρής ζώνης δεν επιδέχεται καμίας διαφοροποίησης, με βάση και τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι είναι σημαντική και η προσήλωση στη συμφωνημένη λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής εξέλιξης μετά από ένα παρατεταμένο τέλμα στο Κυπριακό και ο διορισμός απεσταλμένου θα πρέπει να σημάνει μια περίοδο στην οποία θα μπορούν να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα σημεία της Έκθεσης στα οποία η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει βελτίωση στην αποτύπωση, ειδικά για θέματα νεκρής ζώνης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι εν αναμονή και του τελικού κειμένου, η Κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάζονται με αντικειμενικότητα τα γεγονότα και τα δεδομένα ως έχουν στη νεκρή ζώνη.

«Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία σεβόμαστε το καθεστώς της νεκρής ζώνης και όχι μόνο το σεβόμαστε, αλλά και μπροστά σε μια κρίση όταν το κατοχικό καθεστώς, επιχείρησε να αμφισβητήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης στην Πύλα, εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλία για να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιεί τη συναντίληψη στην Πύλα γιατί θεώρησε ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμη και για τις δύο κοινότητες.

«Αυτό αναμένουμε να αποτυπώνεται και στις εκθέσεις του ΓΓ», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για το αν θα προβούν σε ξήλωμα της κάμερας στο σπίτι που τοποθετήθηκε στον Άγιο Δομέτιο, απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι αναμένει από την ειρηνευτική δύναμη να αποκαταστήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης ως είχε και στον Άγιο Δομέτιο και να συνεχιστούν και οι προσπάθειες για υλοποίηση της συναντίληψης στην Πύλα.

Πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική δύναμη έχει την υποχρέωση, σύμφωνα και με τους όρους εντολής της, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και επαναφέρει την κατάσταση ως είχε πριν από τα επεισόδια στον Άγιο Δομέτιο.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα με τις δηλώσεις Λετυμπιώτη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΣοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top