ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Αναζητείται χρήμα για αποζημιώσεις στο περιουσιακό - Υποψήφιοι δωρητές

Κυπριακό: Αναζητείται χρήμα για αποζημιώσεις στο περιουσιακό - Υποψήφιοι δωρητές

Η αναζήτηση χρημάτων για τις αποζημιώσεις στο περιουσιακό αποτελεί μια πτυχή που θα απασχολήσει, ενδεχομένως και αύριο, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι προσανατολισμοί για το πώς θα δίνονται. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελέυθερος» προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις του και ως στέλεχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο βασικός προσανατολισμός είναι οι αποζημιώσεις να δίνονται από ειδικό ταμείο της ανεξάρτητης επιτροπής αποζημιώσεων. Η χρηματοδότηση του ταμείου αυτού θα γίνει από εγχώριες πηγές, αλλά κυρίως από διεθνείς χορηγίες και δάνεια μέσω διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων (και τούτο προκύπτει και από την καταγραφή των θέσεων) υπήρξε, από τουρκικής πλευράς, άποψη να δίνονται χρεόγραφα σε αυτόν που αποζημιώνεται. Αυτή η θέση φαίνεται να μην είναι ψηλά στις επιλογές και στις συζητήσεις. Περαιτέρω, η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί στο τραπέζι των συζητήσεων μια παλιά θέση της, βάσει της οποίας η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνεται από τη συνιστώσα πολιτεία από την οποία προέρχεται ο ιδιοκτήτης.

Κοντολογίς, ο Ελληνοκύπριος που έχει περιουσία στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και θα αποζημιωθεί για αυτήν, τον λογαριασμό θα τον πληρώνει το ε/κ κρατίδιο.

Αυτή τη θέση, όπως και αυτήν που αναφέρει πως θα πρέπει να επιδιορθωθούν και να αναβαθμιστούν τ/κ σπίτια, ακίνητα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δεν συζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είναι σαφές πως το θέμα της εξασφάλισης ενός σημαντικού ποσού για τις αποζημιώσεις δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα και δεν υπάρχουν δεδομένα σήμερα που παραπέμπουν σε Οργανισμούς οι οποίοι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν ως δωρητές. 

Πηγή: εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top