ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Η Νατάσα και η κόκκινη γραμμή  

Η Νατάσα και η κόκκινη γραμμή   

 

Το βίντεο με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη και τον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη να τα πίνουν στη Νατάσα Θεοδωρίδου δεν προκάλεσε ακριβώς και πολιτικό σεισμό - είχε κυκλοφορήσει μέσα στις γιορτές, πλάκωσε μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού λογικό ήταν να χαθεί μέσα στον γενικότερο χαμό.

Βέβαια, μεταξύ μας ξέρουμε ότι αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που το επίμαχο βίντεο πέταξε κάτω απ’ το ραντάρ της κοινής γνώμης. Η βασικότερη αιτία είναι πολύ πιο πεζή και δυστυχώς πολύ πιο θλιβερή κι έχει να κάνει με τη σοβαρότερη παθογένεια της κυπριακής κοινωνίας: την απάθεια.

Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν τρεις σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δύο πρώτες έχουν υποβληθεί από τον Γενικό Ελεγκτή και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη και σχετίζονται με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και την ενδεχόμενη εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη και του ιδιωτικού του δικηγορικού γραφείου ενώ η τρίτη αφορά τα όσα καταγράφονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία» όπου υπάρχουν αναφορές για περίεργες σχέσεις του τέως Προέδρου με Ρώσους ολιγάρχες. Αυτό είναι ένα γεγονός. Δεν είναι άποψη ή εκτίμηση, ούτε εξετάζεται εάν έχουν δίκιο οι καταγγέλλοντες ή όχι. Γι’ αυτό θα αποφανθεί η Αρχή που θα ερευνήσει τις καταγγελίες η οποία όμως δεν έχει δικαιοσία για ποινική έρευνα ή/και διώξεις. Υπάρχει το ενδεχόμενο η Αρχή να μην βρει τίποτα το επιλήψιμο, όπως συνέβη με την πρώτη καταγγελία που διερεύνησε σε βάρος του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, και η υπόθεση να σταματήσει εκεί. Μπορεί όμως και να περιέχει επιβαρυντικά στοιχεία που να χρήζουν ποινικής διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές, οπότε μαντέψτε που θα καταλήξει. Ακριβώς. Στα χέρια του ανθρώπου που τα έπινε με τον καταγγελλόμενο στη Θεοδωρίδου. Πού ακριβώς τραβιέται η κόκκινη γραμμή;

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα, που του παρέχει ο παρωχημένος νόμος που θυμίζει λατινοαμερικάνικη δικτατορία των 70s, να παύσει οποιαδήποτε ποινική έρευνα ακόμα και δίωξη χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση, πετάει ένα “για λόγους δημοσίου συμφέροντος” και καθάρισε. Μπορεί να το κάνει γιατί όντως δεν θα μπορούν να αποδειχθούν στο δικαστήριο τα ευρήματα του πορίσματος. Μπορεί όμως και λόγω της στενής φιλίας με τον άνθρωπο που τον διόρισε στη συγκεκριμένη θέση ( που οι κακές γλώσσες λένε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο). Το θέμα είναι πως α) και τα δύο ενδεχόμενα έχουν από 50% πιθανότητες να ισχύουν β) δεν θα το μάθουμε ποτέ και γ) και πιο σημαντικό, ακριβώς για τα δύο πρώτα δεν θα έπρεπε ποτέ ο ΓΕ να βάλει τον εαυτό του σε τέτοια θέση και τους πολίτες να κυνηγούν Χίμαιρες και να πέφτουν στο λαγούμι των θεωριών συνωμοσίας. Σε σοβαρές χώρες έχουν παραιτηθεί Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί για πολύ λιγότερα αλλά πάλι δεν περνάει μέρα που να μην αναρωτιόμαστε ποιο είναι το πραγματικό ψευδοκράτος στο νησί.

Το βίντεο στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Θα μας κλάσετε μια μάντρα. Δεν υπήρχε περίπτωση να δούμε τέτοιες εικόνες (δεν είναι το πρώτο υλικό από κοινή έξοδο Αναστασιάδη - Σαββίδη και σίγουρα όχι το τελευταίο) εάν υπήρχε το παραμικρό ενδεχόμενο για καταδίκη ή έστω ποινική έρευνα σε βάρος του πρώτου από τον τελευταίο. Το ξέρουν. Το ξέρουμε. Το ξέρουν ότι το ξέρουμε.

Γι’ αυτό και δεν άνοιξε ρουθούνι. Και ούτε πρόκειται να ανοίξει ακόμα και μετά την τελική έκβαση της υπόθεσης. Ο κόσμος έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για απονομή πραγματικής δικαιοσύνης, ειδικά στις high profile υποθέσεις. Δεν υπάρχει θεσμός που να μην έχει διαβρωθεί από τη διαφθορά (με εξαίρεση ίσως τον Γενικό Ελεγκτή για τον οποίο μαίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια αποδόμησης) και η αίσθηση της ατιμωρησίας είναι τόσο διάχυτη σε κάθε έκφανση της ζωής μας που καταλήγει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Δεν έχουμε ζήσει ακόμα τις πραγματικές επιπτώσεις της δεκαετίας Αναστασιάδη στην ψυχοσύνθεση ενός λαού που δεν ήθελε και πολύ να σταματήσει να ασχολείται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top