ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στα δικά του ο Τατάρ: Κοινό έδαφος η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας

Επιμένει στα δικά του ο Τατάρ: Κοινό έδαφος η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας

Για να υπάρξει κοινό έδαφος, "πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ", δήλωσε ο ηγέτης τους, Ερσίν Τατάρ, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε την Τρίτη με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο γραφείο του στα κατεχόμενα.

Περισσότερο μιλούσα εγώ και η κ. Ολγκίν άκουγε ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι "στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη" και "είναι σημαντικό να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ". Πρόσθεσε πως είπε στην κ. Ολγκίν ότι ισχύει η πρόταση που κατέθεσε στην Γενεύη πριν 3 χρόνια στον ΓΓ του ΟΗΕ για "μια κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς", την οποία στηρίζει και η Τουρκία.

Οι Τ/κ, είπε, βίωσαν μεγάλα βάσανα και επιθέσεις το 1963. «Κοιτάμε το μέλλον. Η πραγματική ειρήνη ήρθε σε αυτό το νησί στις 20 Ιουλίου. Το μεταφέραμε αυτό και στην κ. Ολγκίν», ανέφερε. Της εξήγησε, ανέφερε, τί έγινε από το 1963 μέχρι το 1974 αλλά και στις 15 Ιουλίου του 1974. Υποστήριξε ότι οι Ε/κ θέλανε πάντοτε να επεκτείνουν την ελληνική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο  αγώνας του τ/κ «λαού», πρόσθεσε, συνεχίζεται παρά τα «εμπάργκο» που διαρκούν εδώ και 60 χρόνια, όπως είπε. «Είμαστε ακόμη υπό καθεστώς βίαιων εμπάργκο. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του τουρκικού λαού», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, οι προσπάθειες για λύση σε ομοσπονδιακή βάση είναι μάταιες. «Εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμμανε.

Αναφέρθηκε και στη σύλληψη του Τ/κ δικηγόρου στην Ρώμη, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να προκαλείται ανησυχία στον «λαό»  για τις ε/κ περιουσίες. «Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αιτιολογικό γιατί εδώ υπάρχει μια διαφορετική δομή, μια διαφορετική εξουσία που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια. Εδώ υπάρχει η επιτροπή ακίνητης περιουσίας και της τα εξήγησα όλα αυτά», ανέφερε.

Οι προσπάθειες, συνέχισε, για αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης  έπεσαν στο κενό επειδή η «απέναντι πλευρά» δεν δέχεται να μοιραστεί με τους Τ/κ την εξουσία και τον πλούτο.

Καθήκον της κ. Ολγκίν, δήλωσε, είναι να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι στην Κύπρο και σημείωσε ότι για να υπάρξει κοινό έδαφος "πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τ/κ".

«Φυσικά και η Δημοκρατία της Τουρκίας θέλει μια συμφωνία. Γιατί τελικά η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές του κόσμου. Υπάρχει φυσικός πλούτος εδώ, υπάρχει φυσικό αέριο, υπάρχει πετρέλαιο, υπάρχουν θέματα ασφάλειας. Ζούμε σε μια σημαντική περιοχή και η Τουρκία απέχει από εδώ μόλις 60 χλμ, ενώ η Ελλάδα είναι 1000 χλμ μακριά και η ΕΕ χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά», ανέφερε.

Όμως, σημείωσε, υπήρξε μια τέτοια πολιτική εξέλιξη το 2004 όταν μονομερώς η ΚΔ μπήκε στην ΕΕ. Στην Κύπρο όμως, υποστήριξε, η Τουρκία έχει δικαιώματα.

Όχι σε τριμερή συνάντηση

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης στο πλαίσιο των επαφών της κ. Ολγκίν στο νησί, ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν αποδέχθηκε κάτι τέτοιο γιατί θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και οι συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

«Μια εντύπωση την οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Χριστοδουλίδης. Εγώ είπα ότι αυτή είναι μια συνάντηση στην οποία δεν μπορώ να παραστώ», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα παραδείγματος χάρη, στη ΔΕΑ».

«Η θέση του τουρκοκυπριακού λαού είναι ξεκάθαρη και απλή. Όπως είπα και στην ίδια, ο τ/κ λαός, εμείς είμαστε οι πραγματικοί όμηροι εδώ, φίλοι μου», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Πύλα

Εξήγησε επίσης, ανέφερε, στην κ. Ολγκίν το θέμα της Πύλας και υποστήριξε πως είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα η κατασκευή του δρόμου γιατί υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν «ώρες στην ουρά» για να περάσουν και πρέπει να τους λυτρώσουν από αυτό το μαρτύριο.

Υποστήριξε ότι οι Ε/κ προέβησαν σε παραβίαση της νεκρής ζώνης στην περιοχή με την κατασκευή δρόμου και πανεπιστημίου.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η κ. Ολγκίν θα μεταβεί το επόμενο διάστημα σε Άγκυρα και Αθήνα και τον Μάρτιο θα επιστρέψει στην Κύπρο οπόταν θα έχουν και πάλι συνάντηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top