ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίχνουν χρήμα ΗΠΑ - Ε.Ε και φύγαμε για λύση

Ρίχνουν χρήμα ΗΠΑ - Ε.Ε και φύγαμε για λύση

Σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψη την Τρίτη (15/9) της Αμερικανίδας ΥΦΠΕΞ Βικτόρια Νουλαντ, η οποία δήλωσε ενθαρρυμένη από την προσπάθεια των δυο ηγετών για επίλυση του Κυπριακού.

Με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ δείχνουν την βούληση τους για επίλυση το συντομότερο και προετοιμάζουν το έδαφος για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη στις 22/9, όπου θα παραστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε συνάντηση τόσο με την κυρία Νούλαντ όσο και με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συζήτησε το θέμα της δημιουργίας «ταμείου λύσης».

Το ζήτημα αυτό θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την δική μας πλευρά για αρκετούς λόγους. Όπως υποστηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα ήθελαν να αποφύγουν καταστάσεις του 2004, όπου έτρεχαν και δεν προλάβαιναν να βρουν χρηματοδότηση της τότε ενδεχόμενης συμφωνίας.

 Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι η κρισιμότητα της οικονομικής πτυχής της λύσης και ειδικότερα ποιος θα την επωμισθεί. Κάτι που ασφαλώς θα επηρεάσει και την έκβαση του μελλοντικού δημοψηφίσματος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδούλιδης ,άφησε να νοηθεί ότι η Τουρκία ως υπεύθυνη για την εισβολή και ως άμεσα εμπλεκόμενη με το Κυπριακό θα πρέπει και η ίδια να συνεισφέρει τον οβολό της, όταν έρθει εκείνη η ώρα.  

Το σίγουρο είναι ότι ΟΗΕ και κυρίως ΗΠΑ και Ε.Ε ξέροντας πόσο καταλυτικό ρόλο θα παίξει στην λύση η οικονομική πτυχή, φαίνεται ότι βάζουν μπρός τις διαδικασίες ώστε να συσταθεί το συντομότερο «ταμείο χρηματοδότησης τη λύσης» . 

Η ουσία για όλους τους εμπλεκόμενους είναι το ταμείο να είναι έτοιμο πριν από την λύση ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός επίτευξης της.

Τάσος Χριστοδούλου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top