ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Λιλλήκας: «Mαζικές εκποιήσεις από εταιρείες που θα αγοράσουν τα ενυπόθηκα δάνεια»

Γ. Λιλλήκας: «Mαζικές εκποιήσεις από εταιρείες που θα αγοράσουν τα ενυπόθηκα δάνεια»

O δανειολήπτης να έχει τον πρώτο λόγο και να δικαιούται να εξαγοράσει το δάνειό του ανέφερε ο κύριος Λιλλήκας

Ο δανειολήπτης θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και να δικαιούται να εξαγοράσει το δάνειό του στην τιμή που η τράπεζα θα συμφωνήσει να το πωλήσει σε μιαν άλλη εταιρεία ή σε ένα άλλο τραπεζικό ίδρυμα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από συνάντησή του με το Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών, κατά την οποία έγινε συζήτηση για το νομοσχέδιο αγοραπωλησίας των δανείων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι είναι απαράδεκτη η μεγάλη εξουσία που η κυβέρνηση θέλει να δώσει στις τράπεζες για να μπορούν να πωλούν δάνεια, εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα, τα οποία θα πακετοποιούν, σε εταιρείες και όχι απλά σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Επεσήμανε ακόμη πως υπάρχει παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι έχουν συνάψει σύμβαση με μια τράπεζα και αύριο θα βρεθούν χωρίς τη θέλησή τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, να χρωστούν ή να έχουν υποθηκευμένο το σπίτι τους σε μιαν άλλη εταιρεία και να είναι έρμαιο στα χέρια αυτής της άλλης εταιρείας για το τι θα γίνει με το σπίτι και το δάνειό τους.

“Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πιστεύουμε ούτε τις τράπεζες πραγματικά θα εξυπηρετήσει, και πολύ περισσότερο θα θέσει σε πολύ δυσμενή θέση τους δανειολήπτες”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Επεσήμανε πως “το νομοσχέδιο καλύπτει ή `προστατεύει` τους δανειολήπτες που χρωστούν μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ, θέτοντας κάποια κριτήρια για το πού και πώς, υπό ποιες προϋποθέσεις, μπορούν οι τράπεζες να πωλούν αυτά τα δάνεια, και θα είναι μόνο σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα”.

Πρόσθεσε πως αφήνεται στην Κεντρική Τράπεζα το δικαίωμα να επιτρέπει την πώληση των υπολοίπων δανείων σε οποιαδήποτε εταιρεία, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα ελέγχου για αυτές τις εταιρείες. Ούτε για το ποίοι είναι οι μέτοχοι σε αυτές τις εταιρείες υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου αλλά ούτε και προστασία των δανειοληπτών, ανέφερε.

Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτές οι εταιρείες θα μπορούν να προχωρήσουν στη συνέχεια με εκποιήσεις των ακινήτων, σημείωσε.

Επισημαίνοντας πως οι μαζικές εκποιήσεις δεν θα γίνουν από τις τράπεζες αλλά από τις εταιρείες που θα αγοράσουν τα ενυπόθηκα δάνεια, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι με βάση και δημοσιεύματα σε έγκυρα αμερικάνικα οικονομικά περιοδικά είναι εμφανές ότι τα δάνεια θα πωλούνται σε τόσο χαμηλή αξία που θα υπάρχει άμεση επίπτωση πάνω στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο.

“`Οταν τα δάνεια θα πωλούνται στην αξία του 20 – 30 % της πραγματικής τους αξίας αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή υποτίμηση των ακινήτων με μια σειρά αλυσιδωτά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην πορεία”, επεσήμανε.

“Ως Συμμαχία Πολιτών πιστεύουμε ότι θα πρέπει τον πρώτο λόγο να τον έχει ο δανειολήπτης, ο οποίος θα πρέπει να δικαιούται να εξαγοράσει το δάνειό του στην τιμή που η τράπεζα θα συμφωνήσει να πωλήσει αυτό το δάνειο σε μιαν άλλη εταιρεία ή σε ένα άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Με αυτό τον τρόπο”, πρόσθεσε, ούτε η τράπεζα θα χάσει περισσότερα λεφτά από ότι θα χάσει πουλώντας το δάνειο σε κάποιον τρίτο, αλλά ταυτόχρονα θα εξυπηρετηθεί ο δανειολήπτης, ο οποίος και ταλαιπωρείται και ο οποίος δεν φέρει καμία ευθύνη για την οικονομική κρίση που τον έχει φέρει σε δυσμενή θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει σήμερα τις δανειακές του υποχρεώσεις”.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Κώστας Μελάς  δήλωσε πως είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και θέσεις με τη Συμμαχία Πολιτών σχετικά με το θέμα αυτό για το οποίο ο σύνδεσμος ετοίμασε ειδικό υπόμνημα “ούτως ώστε αρκετά από τα σημεία που έχουν επισημανθεί από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών να τα αντιμετωπίσουμε”.

Επεσήμανε πως μετά την ανταλλαγή απόψεων που είχαν και αλλά και που θα ακολουθήσει στη συνέχεια πιθανόν το υπόμνημα να συμπληρωθεί με βάση τις νέες θέσεις που θα διαμορφωθούν.

“Εάν έχουμε δυο δεδομένα, πρώτον ότι η θέση του δανειολήπτη δεν μπορεί να αλλάξει σε σχέση με τον νέο δανειστή του, αλλά και το ότι η εξουσία η εξουσία της Κεντρικής Τράπεζας θα ελέγχεται τότε εάν αυτά τα δυο βασικά γίνουν τότε μπορεί να απελευθερωθούμε και από αυτή τη μνημονιακή υποχρέωση  ούτως ώστε να προχωρήσουμε και να ξεφύγουμε από τα μνημόνια και να βρούμε τα πόδια μας”, ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top