ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτές ζητούν απόδοση ευθυνών για αποζημίωση στην DP World για λιμάνι Λεμεσού

Βουλευτές ζητούν απόδοση ευθυνών για αποζημίωση στην DP World για λιμάνι Λεμεσού

Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για τη σύμβαση που υπογράφηκε και επέτρεψε την επιδίκαση αποζημίωσης, από το δικαστήριο, ύψους 6, 4 εκ ευρώ υπέρ της εταιρείας DP World στο λιμάνι Λεμεσού, σε διαμάχη με την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσαν βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για έγκριση του προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ).

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συμφωνία για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, με το ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για μια σκανδαλώδη συμφωνία και τον ΔΗΣΥ, επί διακυβέρνησης του οποίου υπογράφηκε η συμφωνία, να απαντά ότι πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί στις προσεγγίσεις μας και να βλέπουμε τα υπέρ και τα κατά.

Ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ τελικά υπερψηφίστηκε.

Αναφορές Βουλευτών

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μίλησε για εγκληματικά ετεροβαρή συμφωνία για το μοναδικό εμπορικό λιμάνι σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, που είναι απομονωμένη στην ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε ότι και το ίδιο το ΚΕΒΕ διαμαρτύρεται για τις συνέπειες στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο με ψηλές ταρίφες και διερωτήθηκε «αν τελικά το ΑΚΕΛ έβαλε χέρι και στο ΚΕΒΕ». "Είναι και το ΚΕΒΕ τόσο δογματικό όσο το ΑΚΕΛ;", διερωτήθηκε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι σε δυο έτη παρατηρήθηκε αύξηση 50% στις ταρίφες και τόνισε ότι πρέπει να πεισθεί η παρούσα Κυβέρνηση να αναλάβει να ερευνήσει για την κάκιστη συμφωνία, παρά να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. «Υπάρχουν σκάνδαλα στη συμφωνία. Να τα ερευνήσει η παρούσα Κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι να πάνε στα δικαστήρια», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι εξυπηρέτησε μεγάλα συμφέροντα η προηγούμενη Κυβέρνηση και το κόμμα του τα έλεγε στον ουσιώδη χρόνο.

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ είπε ότι εκ του αποτελέσματος η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού δεν το μετέτρεψε σε ανταγωνιστικό και περιφερειακό κόμβο, αλλά αντίθετα επέφερε τεράστιο πλήγμα σε εμπόριο και αγορά, με επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. Μίλησε για κάκιστη συμφωνία ιδιωτικοποίησης και παρέθεσε στοιχεία με βάση τα οποία η αύξηση της ταρίφας το 2021-2022 ήταν στο 22%, και από το 2022 ως το 2023 ήταν στο 28%.

Είπε ότι τα αποτελέσματα της διαιτησίας μεταξύ DPW και κράτους είναι 6,4 εκ ευρώ αποζημίωση προς την εταιρεία και το ποσό αυτό το πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος. Ανέφερε, επίσης, ότι για το 2024 ουδείς μπορεί να προβλέψει το ύψος της αποζημίωσης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι προφανώς πρόκειται για μια συμφωνία που είναι προϊόν συμβιβασμού, αλλά δεν μπορεί ο ίδιος με την ίδια ευκολία και χωρίς ανάλυση, να συμφωνήσει με όσους κάνουν λόγο για σκάνδαλο. Είπε ότι η συμφωνία είναι υπέρμετρα καλή για τα ταμεία του κράτους και οδήγησε σε εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων.

Διερωτήθηκε αν παλαιότερα επί ΑΛΚ δεν υπήρχαν απεργίες, ενώ στο επιχείρημα για το μοναδικό εμπορικό λιμάνι αναφέρθηκε στο λιμάνι Λάρνακας και στην αναβάθμιση του λιμανιού Βασιλικού.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι ενώ το ΑΚΕΛ μιλά για ετεροβαρή συμφωνία τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ΑΛΚ λαμβάνει μίσθωμα ετησίως 12,5 εκ και έχει και κέρδη, και στα κρατικά ταμεία τα έτη 2017-2022 εισέρρευσαν έσοδα από αυτή συμφωνία επιπρόσθετα 364,1 εκ. ευρώ.

Για την ανταγωνιστικότητα αναφέρθηκε στις διεθνείς κρίσεις των τελευταίων χρόνων που επηρέασαν όλα τα λιμάνια στο κόσμο και το διεθνές εμπόριο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η κρατική περιουσία πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, ειδικά τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, και μίλησε για απαράδεκτη και επαίσχυντη συμφωνία. Υποστήριξε ότι ούτε διεθνές εμπόριο προσελκύσαμε και οι ταρίφες αυξήθηκαν ενώ "έχουμε και Δερβέναγες στις δικές μας περιουσίες", εναντίον του κοινού καλού.

Είπε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που έκαναν αυτή τη συμφωνία.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης μίλησε για τρύπιες συμφωνίες και διερωτήθηκε ποιος ευθύνεται για τη σύμβαση και ερχόμαστε τώρα να πληρώσουμε 6,4 εκ ευρώ ως αποζημίωση. Το ορθότερο είναι, είπε, τα χρήματα αυτά να τα παίρνει η Κυπριακή Δημοκρατία από αυτούς που υπέγραψαν αυτή την ελλιπή σύμβαση. Ζήτησε από την παρούσα Κυβέρνηση, τη διερεύνηση της συμφωνίας.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι σε μια νύκτα το κράτος πήρε το κρατικό μονοπώλιο και το μετέτρεψε σε ιδιωτικό. Αναφέρθηκε σε μεγάλο κόστος για κάθε εμπορευματοκιβώτιο και όλα αυτά είπε θα διορθώνονταν "αν όσοι υπέγραψαν τη συμφωνία, πήγαιναν φυλακή".

Έθεσε και το γεγονός ότι όταν έκλεισε η συμφωνία, σε 15 μέρες όσοι την διαπραγματεύτηκαν βρέθηκαν επικεφαλής της εταιρείας, λέγοντας ότι σε άλλη χώρα με κράτος δικαίου θα έπεφτε η Κυβέρνηση όταν αυτός που διαπραγματεύτηκε να πωλήσει το σπίτι μας, βρέθηκε τελικά να είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Προϋπολογισμός ΑΛΚ

Ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ για το έτος 2024 είναι πλεονασματικός και προβλέπει δαπάνες ύψους €34.407.606 και έσοδα ύψους €35.116.200, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη λειτουργία των λιμανιών (€14.406.000), την εκμίσθωση των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας (€15.200.000), κονδύλια από ευρωπαϊκά ταμεία (€2.790.200), καθώς και από επενδύσεις, τόκους τραπεζών και διάφορα χρηματοοικονομικά έσοδα (€2.000.000).

Σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία, οι προβλεπόμενες δαπάνες αναλύονται σε τακτικές (€16.306.046), οι οποίες αφορούν κυρίως αποδοχές προσωπικού (€9.654.516), έξοδα λειτουργίας γραφείου (€1.135.500), έξοδα συντήρησης (€1.576.010) και άλλα λειτουργικά έξοδα (€3.860.000) και κεφαλαιουχικές δαπάνες (€17.101.560), οι οποίες αφορούν κυρίως απόκτηση γης και βελτίωση κτιρίων (€4.498.000), θαλάσσιες κατασκευές (€6.890.030), αγορά και αναβάθμιση μηχανημάτων (€2.077.010) και γραφειακό και μηχανογραφικό εξοπλισμό (€1.900.010). Έχει επίσης μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€1.000.000).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top