ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεσο διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ζητούν βουλευτές

Άμεσο διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ζητούν βουλευτές

Το άμεσο διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ζήτησαν βουλευτές με αφορμή την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2024.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ τονίστηκε επίσης η σημασία του θεσμού, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση νομοθεσίας για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου σε σχέση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τις εκποιήσεις.

Ο προϋπολογισμός του Φορέα για το 2024 είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €1.154.722 και έσοδα ύψους €1.004.722, τα οποία είναι μειωμένα κατά 7,3% σε σύγκριση με το έτος 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μειωμένη πρόνοια που αφορά επιβαρύνσεις για την υποβολή παραπόνου.

Τα έσοδα του Φορέα θα προέλθουν κυρίως από την πάγια ετήσια εισφορά που καταβάλλεται από κάθε χρηματοοικονομική επιχείρηση στον Φορέα (€632.106), από ατομικές εισφορές που καταβάλλονται για την υποβολή παραπόνου, αίτησης και καταγγελίας (€24.000), επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις σε περιπτώσεις που η απόφαση του ΕΦΕΕΔΧΦ σχετικά με υποβληθέντα παράπονα στρέφεται εναντίον τους (€140.000), κρατική χορηγία για την κάλυψη της αντιμισθίας και των λοιπών ωφελημάτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου (€166.229), καθώς και άλλα έσοδα (€35.000).

Το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα ύψους €150.000 θα καλυφθεί από τα ταμειακά αποθέματα του Φορέα.

Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι η πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε για τον Φορέα έχει δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες στην κοινωνία και τους δανειολήπτες. Πρόσθεσε ότι τόση ήταν η έγνοια της Κυβέρνησης μετά τη νέα νομοθεσία, που έχει αφήσει τον Φορέα χωρίς Επίτροπο από τον περασμένο Ιούνιο. Είπε, επίσης, ότι ενημερώθηκαν ότι η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ουσιαστικά χαθεί στο δρόμο και ότι παραμένει ο Φορέας χωρίς Επίτροπο. Κάποιοι, σημείωσε, πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι είναι και έκκληση του ΔΗΣΥ από τον περασμένο Ιούνιο ο διορισμός Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αλλά και Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών. Αναφέρθηκε στη νευραλγική σημασία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να εφαρμόσει τη νομοθεσία που πέρασε η Βουλή και είπε ότι αναμένουν από την Κυβέρνηση ότι επιτέλους θα τον διορίσει.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι ο διορισμός Επιτρόπου είναι σημαντικότατος μετά την ψήφιση των νομοθεσιών για διεύρυνση των εξουσιών του. Σημείωσε ότι το νέο ΔΣ του Φορέα θα προκηρύξει τη θέση για να αποφασίσει και να πάρει την εισήγηση στο Υπουργικό και ανέφερε ότι αισιοδοξεί να γίνει αυτό σύντομα, ώστε να δοθεί ώθηση στον θεσμό. Είπε επίσης ότι το Γραφείο του Επιτρόπου θα πρέπει να προχωρήσει σε διαφημιστική εκστρατεία, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες για τις νέες αρμοδιότητες.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι δεν αποτελεί δικαιολογία ότι επρόκειτο να αλλάξει η νομοθεσία και για αυτό δεν διόρισαν Επίτροπο. Αντίθετα, ανέφερε, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα βοηθούσε στον σχεδιασμό της νομοθεσίας. Έκανε λόγο για δυστοκία της Κυβέρνησης στο θέμα, όπως και στον διορισμό Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top