ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται στην Κύπρο για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Γερμανίας - «Έχει βαρύνουσα σημασία»

Έρχεται στην Κύπρο για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Γερμανίας - «Έχει βαρύνουσα σημασία»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση προς τα ΜΜΕ.

Στην εναρκήρια του δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier, κατόπιν πρόσκλησης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας θα αφιχθεί στην Κύπρο αργά το απόγευμα της 11ης Φεβρουαρίου συνοδευόμενος από μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Γερμανός Πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα μας από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Το πρωί της Δευτέρας, 12 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα υποδεχθεί τον Γερμανό Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθούν σύντομες τελετές παρασημοφόρησης των δύο Προέδρων και ακολούθως κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Μετά το πέρας των συναντήσεων οι δύο Προέδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Οι δύο Πρόεδροι, μετά τις δηλώσεις τους, θα μεταβούν στο Δημαρχείο Λευκωσίας και ακολούθως θα επισκεφθούν την παλιά πόλη της πρωτεύουσας κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης πυρός στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι και συμβολική αλλά και εξόχως ουσιαστικής σημασίας. Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει η ηγεσία του ΚΕΒΕ. Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Γερμανίας θα επισκεφθεί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ και θα πραγματοποιήσει σύντομη συνάντηση με τους ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αργότερα θα επισκεφθεί το Σπίτι της Ευρώπης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Θα μεταβεί, επίσης, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Γερμανίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Steinmeier θα επισκεφθεί το Γυμνάσιου Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου θα συνομιλήσει με μαθητές και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κέντρο υποδοχής Μεταναστών στην Κοφίνου, όπου θα τύχει ενημέρωσης από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Ακολούθως θα μεταβεί στο χωριό Λεύκαρα, όπου και θα ξεναγηθεί, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα τον δυο Προέδρων στο χωρίο Κάτω Δρυς, προτού ο Πρόεδρος Steinmeier αναχωρήσει για τη Γερμανία.

Η επίσκεψη του Προέδρου Steinmeier στην Κύπρο, η πρώτη Κρατική επίσκεψη που φιλοξενεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων του, έχει βαρύνουσα σημασία. Καταρχάς, όπως έχω αναφέρει, αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου - Γερμανίας. Ταυτόχρονα, όμως, συμπίπτει με 3 ιστορικά ορόσημα: συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας μας, 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αλλά και συμπλήρωσης 35 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Συνάντηση ΠτΔ με Δήμαρχο Μόρφου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μόρφου. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Δήμαρχο και την αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου για τις συναντήσεις που είχε με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ κ. Ολγκίν, αλλά και για τις επόμενες ενέργειες στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί.

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου συζήτησαν εκτενώς με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα θέματα που απασχολούν τον κατεχόμενο Δήμο και για την πρόθεσή τους να ζητήσουν συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ κ. Ολγκίν.

Η κυβέρνηση με την ευκαιρία της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου θέλει να υπενθυμίσει την σημασία που έχει η μαζική συμμετοχή των προσφύγων μας στην προσεχή εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων και των άλλων αρχών των κατεχόμενων δήμων μας. Για αυτό απευθύνει έκκληση στον προσφυγικό κόσμο να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων.

Προσέλκυση επενδύσεων

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 08 Φεβρουαρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση με ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Χθες, η Προεδρία σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων, πραγματοποίησε εκδήλωση με ξένους επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Στόχος της εκδήλωσης, την οποία πραγματοποίησε η Προεδρία σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων, και στην οποία συμμετείχαν πέραν των 100 επενδυτών, ήταν η ενημέρωση τους για τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε η Κυβέρνηση σε συνέχεια της ανατροφοδότησης που έλαβε σε παρόμοια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και κατά την οποία τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων από τους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης της Στρατηγικής Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου που εφαρμόζεται από το 2022, καθώς και η ενίσχυση της με νέες δράσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

Πιο συγκεκριμένα, στη Στρατηγική εντάχθηκαν δράσεις που αφορούν στα εξής:

1. Υιοθέτηση και εφαρμογή της Μπλε Κάρτας για διευκόλυνση της διακίνησης των εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει την απασχόληση υψηλής εξειδίκευσης.

2. τη νέα Στεγαστική Πολιτική και συγκεκριμένα το σχέδιο Built to Rent και την αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων για αύξηση της κατασκευής και διάθεσης μονάδων στέγασης.

3. την εφαρμογή του Νόμου για Διευκόλυνση των Στρατηγικών Επενδύσεων,

4. τη διασφάλιση της ομαλής συνέχισης της εκπαίδευσης των παιδιών των επενδυτών και των εργαζομένων που εγκαθίστανται στην Κύπρο.

5. Την ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση με την προώθηση της δημιουργίας του Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως και τη σύσταση του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου.

Ενώ αναφορά έγινε και για τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την εγγραφή εταιρειών και την απόκτηση των απαιτούμενων αδειών για έργα ΑΠΕ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 2000 εταιρείες έχουν εγγραφεί στη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών από το 2022 οι οποίες απασχολούν 19.000 ειδικευμένους εργαζομένους και δόθηκαν 500 θεωρήσεις για ψηφιακούς νομάδες.

Οι δράσεις παρουσιάστηκαν από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η εκδήλωση παρείχε επίσης την ευκαιρία για συζήτηση και καταγραφή περαιτέρωαναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, τις οποίες η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη στο μελλοντικό σχεδιασμό πολιτικών.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για ενίσχυση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας μας, η Κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει αυτό το διάλογο με τους ξένους επενδυτές, όπως επίσης και με Κύπριους επιχειρηματίες, μέσω διοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων.

Η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στη χώρα μας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Οι πολύ θετικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας υποστηρίζονται από μεγάλες επενδύσεις, αλλά και δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για νέες ποιοτικές επενδύσεις. Στόχος παραμένει η μεγάλη άνοδος που παρουσιάζει η συνολική συνεισφορά των επενδύσεων την τελευταία δεκαετία να συνεχιστεί.

Ως ένδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τον αθλητισμό στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες του βράδυ, στο πλαίσιο μηνύματος που απηύθυνε στην 51η Γιορτή των Αρίστων 2023 της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, τη διάθεση επιπλέον 350 χιλιάδων ευρώ για τις ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών και αθλητριών μας που διεκδικούν συμμετοχή στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Ως Κυβέρνηση αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στον αθλητισμό αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν οι αθλητές και αθλήτριες μας για να πετύχουν τις επιδόσεις και την διάκριση.

Με υπερηφάνεια παρακολουθούμε τις διεθνείς διακρίσεις των Κύπριων αθλητών και αθλητριών μας, που αποτελούν υγιή πρότυπα και για τους νέους μας μέσα από τις αξίες και τις αρχές που ο αθλητισμός εκπροσωπεί».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top