ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ryanair: Νέα σύνδεση Λάρνακας-Βρυξελλών για να βολευτούν οι πολιτικοί μας..

Ryanair: Νέα σύνδεση Λάρνακας-Βρυξελλών για να βολευτούν οι πολιτικοί μας..

Νέα απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Λάρνακας και Βρυξελλών ανακοίνωσε η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, με τις πτήσεις να ξεκινούν στις 18 Ιανουαρίου του 2016.

Παράλληλα, ο David O`Brien, Εμπορικός Διευθυντής της Ryanair, είπε ότι η Κυβέρνηση απέρριψε συμφωνία για μεταφορά 2,5 εκ. επιβατών στην Κύπρο τα επόμενα πέντε χρόνια, μίλησε για ακριβά τέλη αεροδρομίων, αλλά και για προνομιακή μεταχείριση της Aegean.

Όπως είπε ο κ. O`Brien, η εταιρεία μειώνει κατά 20% τα δρομολόγια της στην Πάφο το επόμενο καλοκαίρι, τη στιγμή που αναπτύσσει το πτητικό της πρόγραμμα σε άλλους Μεσογειακούς προορισμούς.

Ανακοινώνοντας τη νέα σύνδεση με το αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λευκωσία, ο κ. O`Brien είπε ότι θα πετάει κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, ενώ στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών του πολιτικού και διπλωματικού κόσμου που ταξιδεύουν προς και από την έδρα της ΕΕ. Η εταιρεία ήδη πετάει προς το αεροδρόμιο Charleroi των Βρυξελλών από την Πάφο.

Είπε ακόμη ότι η νέα σύνδεση δεν επιδοτείται από την Κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει 3 εκ. ευρώ σε εξοικονομήσεις για τους Κύπριους φορολογούμενους.

Αναφερόμενος στη δράση της εταιρείας στην Κύπρο, ο κ. O`Brien είπε ότι υπάρχει μια μικρή περικοπή στο πτητικό πρόγραμμα από την Πάφο, που επηρεάζει Αθήνα, Χανιά και Άραξο, ενώ οι υπόλοιπες πτήσεις διατηρούνται.

Εξηγώντας τους λόγους, είπε ότι πρόκειται για εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ υπάρχει δυσκολία να πεισθούν οι ιθύνοντες του τουρισμού να μεταφέρουν τουρίστες από χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης προς την Κύπρο, μια χώρα που για τους «αδαείς» ομοιάζει με την Ελλάδα που είναι κοντινότερος προορισμός.

«Ποιός είναι ο επιτακτικός λόγος να πετάξεις στην Πάφο από την Κολωνία για παράδειγμα, περνώντας πάνω από τα Χανιά με το ωραίο βενετσιάνικο κάστρο και τα μισά τέλη αεροδρομίου», διερωτήθηκε.

Είπε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν ένα πολύ καλό λόγο για να πετάξουν μια επιπλέον ώρα μέχρι την Κύπρο, όμως «δυστυχώς, οι τιμές... του μονοπωλίου των αεροδρομίων στην Κύπρο είναι πολύ υψηλές, είναι διπλάσιες από αυτές στην Ελλάδα».

Χαρακτήρισε «λάθος προηγούμενης Κυβέρνησης» τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου των αεροδρομίων, τη στιγμή που στην Ισπανία μειώνουν τις τιμές τους κατά περίπου 2% τον επόμενο χρόνο.

Η Κύπρος χάνει από το μερίδιο της ανάπτυξης του πτητικού προγράμματος της εταιρείας, τη στιγμή που οι εργασίες της αυξάνονται κατά 20% στη Μάλτα, 10% στην Ελλάδα και 5% στην Ισπανία, είπε.

Ερωτηθείς αν η εταιρεία συζήτησε το θέμα της μείωσης των τελών των αεροδρομίων με την διαχειρίστρια εταιρεία είπε «ναι, και απάντησαν αρνητικά, διότι ένα ιδιωτικό μονοπώλιο μπορεί να το κάνει αυτό».

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωγραφική περιοχή, με πολλά προτερήματα, τα οποία όμως είναι παρόμοια με αυτά της Ελλάδας, κάτι που δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα των εταιρειών για ποιό λόγο να πετάξουν στην Κύπρο, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η εταιρεία κατέθεσε πέρυσι πρόταση στην κυπριακή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών για αύξηση επιβατών κατά 900.000 το 2015, μεταφέροντας συνολικά 1,5 εκ., καθώς και 400.000 επιβάτες επιπρόσθετα κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Αν η Κυβέρνηση είχε αποδεχτεί την πρόταση, είπε ο κ. O`Brien, η εταιρεία θα δεσμευόταν για την μεταφορά 2,5 εκ. επιβατών στην Κύπρο για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Δεν προτιθέμεθα να κάνουμε άλλη πρόταση, βρίσκεται ακόμη σε κάποιο ράφι» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην απόρριψη της προσφοράς της Ryanair για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, λέγοντας πως είναι κρίμα που ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν θεώρησε την εταιρεία πραγματικό επενδυτή. «Απάλειψαν ένα πολιτικό πρόβλημα, πουλώντας στο τέλος την [εταιρεία] σε κανέναν» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «μπορεί και να  ήταν ιδιοφυές».

Είπε ότι οι συζητήσεις για τη συμφωνία αφορούν ένα «βραχύβιο πολιτικό εγχείρημα, το οποίο τελείωσε» και «αποτελεί ιστορία».

Ως προς τον ανταγωνισμό σε περιφερειακούς προορισμούς, αναφέρθηκε στην έκπληξη της εταιρείας όταν δόθηκε άδεια στην Aegean για πτήσεις προς Ισραήλ και Βηρυτό, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Μεταφορών έλεγε στην Ryanair ότι δεν μπορεί να δοθεί άδεια για τέτοιες πτήσεις. Τέτοια γεγονότα μας ωθούν να κοιτάξουμε αλλού, είπε.

Η εταιρεία, που πετάει σε 193 αεροδρόμια στην Ευρώπη, εκτιμά ότι από 91 εκ. επιβάτες πέρυσι, φέτος και μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα μεταφέρει πάνω από 103 εκ. επιβάτες το χρόνο. Η εταιρεία θα προσθέσει 380 νέα αεροσκάφη στα επόμενα 8 χρόνια, ανεβάζοντας τον ετήσιο αριθμό των επιβατών της στις 160 χιλιάδες πριν το 2024.

Σύμφωνα με τον κ. O`Brien, η ετήσια αύξηση των επιβατών αναμένεται στα 10 εκ. ετησίως ή 17 φορές το μέγεθος των Κυπριακών Αερογραμμών. Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, πρόσθεσε, η Ryanair μετέφερε κάθε 24ωρο περισσότερους επιβάτες, απ` ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές όλο το χρόνο.

Ανακοίνωσε τέλος ότι η εταιρεία προχωρά σε βελτιώσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέο σχεδιασμό ιστοσελίδας, εφαρμογή για έξυπνα κινητά και νέες στολές προσωπικού καμπίνας.

Δηλώσεις Ασπρή
---------------------

Μου προκαλεί έκπληξη η σημερινή τοποθέτηση της Ryanair, μια από τις αερογραμμές που επωφελούνται τα μέγιστα από τα σχέδια κινήτρων που προσφέρουν τα αεροδρόμια της Κύπρου μαζί με το κράτος, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, είπε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ryanair να πληρώνει πολύ πιο χαμηλά τέλη στα κυπριακά αεροδρόμια.

Αναφερόμενος στο σχόλιο περί αποτρεπτικού ύψους των τελών των αεροδρομίων, ανέφερε ότι πάνω από 70 αερογραμμές πετούν από και προς την Κύπρο και ένας πολύ σημαντικός αριθμός επωφελείται από τα σχέδια κινήτρων, μέσω των οποίων έρχονται περισσότεροι τουρίστες.

Τα προσφερόμενα σχέδια κινήτρων είναι σε θέση να καταστήσουν ανταγωνιστικά τα τέλη των κυπριακών αεροδρομίων, κατέληξε ο κ. Ασπρής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top