Εγκρίθηκε νομοσχέδιο: Δεν είναι πλέον προϋπόθεση η συνήθης διαμονή στην ΚΔ για εγγραφή στο μητρώο Δικηγόρων

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο: Δεν είναι πλέον προϋπόθεση η συνήθης διαμονή στην ΚΔ για εγγραφή στο μητρώο Δικηγόρων

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικηγόρων Νόμο και πλέον δεν είναι προϋπόθεση η συνήθης διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία για εγγραφή στη μητρώο Δικηγόρων.

Πιο συγκεκριμένα σκοπός του νόμου, προς συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, ώστε για την εγγραφή προσώπου στο Μητρώο των Δικηγόρων και έκδοση της ετήσιας άδειας άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, να μην απαιτείται η προϋπόθεση της συνήθους διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο παρέχεται η εξουσία στον Γενικό Εισαγγελέα να κρίνει, αν συντρέχουν λόγοι, για μη απασχόληση στο γραφείο του προσώπου το οποίο δεν μπόρεσε να τύχει άσκησης σε γραφείο δικηγόρου που ασκεί το επάγγελμα, τουλάχιστον από πενταετίας.

Για το ζήτημα αυτό εκφράστηκαν προβληματισμοί και υποβλήθηκε αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, στο οποίο περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για μη απασχόληση ασκουμένου δικηγόρου στο γραφείο του, υπόκειται σε ένσταση ενώπιον του Νομικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση του ν/σ αναφέρθηκε ότι η πρόνοια για παροχή της δυνατότητας στον Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίζει κατά πόσο συντρέχουν λόγοι για μη απασχόληση προσώπου στο γραφείο του ως ασκούμενου δικηγόρου συμπεριλήφθηκε στο υπό εξέταση νομοσχέδιο, κατόπιν σχετικής απόφασης του Νομικού Συμβουλίου, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες αιτήθηκαν να τύχουν άσκησης στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας πρόσωπα τα οποία είχαν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE