ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποιήσεις καιρού: Έτσι αποφασίζονται τα χρώματα – Τι σημαίνει το κάθε ένα και για ποια φαινόμενα εκδίδονται

Προειδοποιήσεις καιρού: Έτσι αποφασίζονται τα χρώματα – Τι σημαίνει το κάθε ένα και για ποια φαινόμενα εκδίδονται

Για τα κριτήρια με τα οποία εκδίδονται οι προειδοποιήσεις για τον καιρό, καθώς και για το τι σημαίνει το κάθε χρώμα από αυτές, εξήγησε στο ThemaOnline, λειτουργός από το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου.

Oι προειδοποιήσεις και το χρώμα που θα έχουν, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν στην περιοχή.

Πολλές είναι οι φορές που βλέπουμε να εκδίδεται κίτρινη προειδοποίηση, ορισμένες φορές πορτοκαλιά και σε σπάνιες περιπτώσεις κόκκινη.

«Με βάση τις οδηγίες από τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Μετεωρολογίας EUMETNET, οι προειδοποιήσεις έχουν χρωματικό κώδικα ο οποίος συνδυάζει την πιθανότητα εκδήλωσης του φαινομένου και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Κάθε χρώμα έχει ένα μήνυμα-κλειδί», είπε χαρακτηριστικά ο λειτουργός.

Το μήνυμα που «κρύβει» η κάθε προειδοποίηση:

Κίτρινη προειδοποίηση: «Να είσαι ενήμερος»

Πορτοκαλί προειδοποίηση: «Να είσαι προετοιμασμένος»

Κόκκινη προειδοποίηση: «Πάρε μέτρα»

Μεταξύ άλλων, ο λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας σημείωσε ότι «ο  χρωματικός κώδικας μεταφράζεται και σε επίπεδο επικινδυνότητας»

Συμβουλές για την αντίδραση των πολιτών στα διάφορα επίπεδα, δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, ο οποίος αναφέρεται σε όλα τα καιρικά φαινόμενα για τα οποία εκδίδεται προειδοποίηση.

Αναλόγως του καιρικού φαινομένου για το οποίο εκδίδεται η προειδοποίηση, οι συμβουλές μπορεί να είναι περισσότερο εξειδικευμένες.

Όσο αφορά τη σύνδεση του κινδύνου με τα μετεωρολογικά φαινόμενα που δημιουργούν τους κινδύνους αυτούς, γίνεται με τα όρια που βάζουμε στις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν το κάθε φαινόμενο.

Για παράδειγμα η κόκκινη προειδοποίηση θερμοκρασίας για το εσωτερικό, εκδίδεται για πρόγνωση μέγιστης θερμοκρασίας πέραν των 44 βαθμών ή για ελάχιστη θερμοκρασία πέραν των 30 βαθμών.

Να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιπες περιοχές έχουν τα δικά τους όρια.

«Για παράδειγμα, κόκκινη προειδοποίηση εκδίδεται για τις ορεινές περιοχές για θερμοκρασία πέραν των 35 βαθμών», ανέφερε.

Προειδοποιήσεις εκδίδονται για τα ακόλουθα καιρικά φαινόμενα:

-Ισχυρό άνεμο

-Ριπές ανέμου

-Βροχόπτωση

-Καταιγίδες

-Μέγιστη θερμοκρασία

-Ελάχιστη θερμοκρασία

-Ομίχλη

«Το καιρικό φαινόμενο για το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα η κόκκινη προειδοποίηση είναι η μέγιστη θερμοκρασία», εξήγησε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top