ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στην «κυκλική οικονομία» με διαχείριση οργανικών αποβλήτων

Στροφή στην «κυκλική οικονομία» με διαχείριση οργανικών αποβλήτων

Με τελικό στόχο την κατάληξη σε ένα βιώσιμο μοντέλο ορθολογιστικής διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, άρχισε σήμερα στη Λεμεσό η 3η συνάντηση των 17 εταίρων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο «VALORG», από Κύπρο, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Σλοβακία, κατά την οποία γίνεται ανασκόπηση της πορείας του έργου.

Η Κύπρος συμμετέχει στο έργο μέσω του Δήμου Αγίου Αθανασίου, του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Cardet και του ΚΕΒΕ και έχει αναλάβει την προκαταρκτική εκπαίδευση στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, την υποστήριξη στην ανάκτηση αποβλήτων από τις Τοπικές Αρχές και εταιρείες και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας στη διαχείριση απορριμμάτων.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο συντονίζει το Régie des Ecrivains (Γαλλία) και έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Απρίλιο του 2016 , αναμένεται να γίνει συγγραφή και διάδοση ενός «Οδηγού για την Ανάκτηση των Οργανικών Αποβλήτων»

Μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Κυριάκος Χατζηττοφής, είπε πως το θέμα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων και η στροφή στην «κυκλική οικονομία» είναι κάτι αναγκαίο και τόνισε πως «στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση περισσότερου κόσμου και στο Δήμο και στην πόλη και Επαρχία της Λεμεσού».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηττοφή, ήδη στο πλαίσιο εφαρμογής του έργου έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση ατόμων και διαμήνυσε πως «δεν μπορεί να πετάμε σκουπίδια όταν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και να τα επαναφέρουμε στην οικονομία, γιατί οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν μπορούμε να ζούμε και να θεωρούμε ότι είμαστε η τελευταία γενιά σε αυτόν τον πλανήτη».

Είπε ακόμη πως, αν και η ΕΕ έχει αποτύχει σε πολλά άλλα θέματα, τουλάχιστον θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία «για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο έχει τεθεί ως κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, μια καθαρή περιβαλλοντικά Ευρώπη και η σημερινή συνάντηση συμβάλλει σε αυτόν το στόχο».

«Ο στόχος του VALORG είναι να δούμε μέσα από ποια βιώσιμα μοντέλα, πως μπορούμε να καταλήξουμε στην ορθολογιστική κυκλική και οικονομική διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων, γιατί θέλουμε για υγειονομική ταφή να οδηγούνται στο τέλος μόνο όσα απορρίμματα είναι εντελώς αδρανοποιημένα», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Χατζηττοφής, ως Πρόεδρος του ΟΕΔΑ Λεμεσού, ενημέρωσε επίσης τους ξένους συνέδρους για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων  στο Πεντάκωμο, το κόστος της οποίας θα φτάσει τα 75 περίπου εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατομμύρια χρηματοδοτούνται από διαρθρωτικά ταμεία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top