ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι μεγάλες προσδοκίες - Τι άλλαξε στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι μεγάλες προσδοκίες - Τι άλλαξε στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης

Την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραλάμβανε τα κλειδιά του προεδρικού μεγάρου από τον Νίκο Αναστασιάδη, ως ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη λαμβάνοντας ποσοστό 51.97% έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έλαβε ποσοστό 48.03%

Η άνοδος του Νίκου Χριστοδουλίδη στην εξουσία έφερε αισιοδοξία και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες ανάμεσα στους πολίτες που τον επέλεξαν και αυτό γιατί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός νέου, αδιάφθορου, φιλικού και σύγχρονου πολιτικού, ενός οικογενειάρχη της διπλανής πόρτας.

Κατέβηκε στον λαό, μπήκε στα σπίτια πολιτών σε κάθε επαρχία και κοινότητα, συνομίλησε μαζί τους, άκουσε τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας. Αυτή η προσιτή προσωπικότητα, αλλά και το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν κομματικά ορφανός όπως ο ίδιος ανέφερε πρόσφατα μιλώντας σε νέους, δημιούργησε προσδοκίες ανάμεσα στην κοινωνία. Κάτι θα άλλαζε επιτέλους, σε όλα τα επίπεδα.

Ένα χρόνο μετά τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοφιλία του νέου Προέδρου να έχει πέσει στο πιο χαμηλό σημείο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Κανένας  Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εμφανιζόταν τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αστοχίες, κακή επικοινωνιακή πολιτική ή κάτι άλλο δημιούργησε το αρνητικό κλίμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Το πρώτο πράγμα το οποίο βγαίνει από τα χείλη των πολιτών όσων ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι οι υψηλές προσδοκίες, οι οποίες κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.

Οι κινήσεις των πρώτων ημερών με τους διορισμούς των στενών συνεργατών του Νίκου Χριστοδουλίδη, έφεραν τα πρώτο μούδιασμα στην κοινωνία των πολιτών. Ακολούθησαν οι διορισμοί των μελών του υπουργικού συμβουλίου που πόρρω απείχαν από τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου, προεκλογικά.

Αν είναι κάτι που δημιούργησε δυσαρέσκεια ανάμεσα στην κοινωνία, ήταν τα όσα συνέβησαν με τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και πολύ περισσότερο, τα όσα προηγήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα τοξικό, με υπουργούς να αποχωρούν και άλλους οι οποίοι ανασχηματίστηκαν να αφήνουν τα υπουργεία με πικρία για τον τρόπο που επέλεξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης να διαχειριστεί το όλο ζήτημα και ένα μούδιασμα ανάμεσα στα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πέραν όμως από το αρνητικό κλίμα κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, υπάρχουν και αρκετά θετικά και αυτό καταδεικνύεται μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης να βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών και αυτό, καθόλου τυχαίο.

Κωνσταντίνος Ιωάννου, Αθηνά Μιχαηλίδου και Γιάννης Παναγιώτου, έχουν καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Άλλωστε, το μεταναστευτικό, η παιδεία και τα εργασιακά ζητήματα είναι αυτά που μονοπωλούσαν τις συζητήσεις προεκλογικά εκτός από το κυπριακό.

Οι τρεις υπουργοί κατόρθωσαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φέρουν εις πέρας δύσκολα ζητήματα. Η διαχείριση του μεταναστευτικού με αποτέλεσμα τις μεταναστευτικές ροές, στην παιδεία η κατάργηση των τετραμήνων τα οποία ταλαιπώρησαν μαθητές και γονείς και στα εργασιακά ο κατώτατος μισθός και η ΑΤΑ.

Αν είναι κάτι στο οποίο έχει αποτύχει η διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι στο επικοινωνιακό κομμάτι, στο οποίο φαίνεται να πάσχει, με αποτέλεσμα η μία γκάφα να διαδέχεται την άλλη.

Μπορεί η εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη να μην είναι αυτή που ανέμεναν οι πολίτες έναν χρόνο μετά, ωστόσο με την εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη για τα έργα εντός του 2024, θα πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά έτσι ώστε να αντιστραφεί το κλίμα. Η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι και όραμα διαθέτει και ευαισθησίες σε μια εποχή πολύ δύσκολη σε πολλά επίπεδα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top