ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει εκ νέου η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει εκ νέου η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Αμετάβλητα αναμένεται να κρατήσει τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, τηρώντας στάση αναμονής για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρία.

H Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και Λουίς ντε Γκίντος θα αναλύσουν τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνέντευξη Τύπου στις 15:45 ώρα Κύπρου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται τον Ιούνιο, καθώς η νομισματική αρχή αναμένει ενδείξεις, που να καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει με διατηρήσιμο τρόπο προς τον στόχο του 2%.

«Η τρέχουσα υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι πεπεισμένο ότι αυτή μας οδηγήσει με διατηρήσιμο τρόπο στον στόχο μας», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στις 26 Φεβρουαρίου.

H τελευταία αύξηση των επιτοκίων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, με αύξηση 25 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,50% και 4,75% αντίστοιχα.

Πάντως μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ο Φάμπιο Πανέτα έχουν δηλώσει ότι η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να τεθεί προς συζήτηση, επικαλούμενος και την στασιμότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη. Αντίθετα ο Γιόακιμ Νάγκελ, διοικητή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό μιας πρόωρης μείωσης των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα, με τον δομικό πληθωρισμό ωστόσο (εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, αλκοόλ και καπνικών προϊόντων) να βρίσκεται στο 3,1% από 3,3% τον Φεβρουάριο. Στις τελευταίες της μακροοικονομικές προβλέψεις (Δεκέμβριος 2023) η ΕΚΤ εκτιμά ότι το 2024 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,7% στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 0,8% και στο 1,5% τα έτη 2025 και 2026. Οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚ θα παρουσιαστούν σήμερα.

Σημαντικό ζήτημα στην εξίσωση της ΕΚΤ θεωρείται η πορεία των μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι πιέζουν για μεγαλύτερες αυξήσεις για αντιστάθμιση της απώλειας της αγοραστικής τους δύναμης. Ο δείκτης της ΕΚΤ για τους μισθούς καταδεικνύει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν περίπου κατά 4% -5% φέτος, υπερβαίνοντας το όριο του 3%, όριο που η ΕΚΤ θεωρεί ως συμβατό με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού.

Πρώτη μείωση τον Ιούνιο

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, αφού δεν θα σπεύσει σε κινήσεις λόγω των υποκείμενων πιέσεων για τον πληθωρισμό.

«Συνεπώς εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για την πρώτη μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης», αναφέρει σε σημείωμά της η επενδυτική τράπεζα Berenberg, προσθέτοντας ότι και οι αγορές που ανάμεναν ίσως μια μείωση νωρίτερα, συγκλίνουν πλέον προς την εκτίμηση του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top