ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει εκ νέου η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει εκ νέου η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Αμετάβλητα αναμένεται να κρατήσει τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, τηρώντας στάση αναμονής για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρία.

H Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και Λουίς ντε Γκίντος θα αναλύσουν τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνέντευξη Τύπου στις 15:45 ώρα Κύπρου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται τον Ιούνιο, καθώς η νομισματική αρχή αναμένει ενδείξεις, που να καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει με διατηρήσιμο τρόπο προς τον στόχο του 2%.

«Η τρέχουσα υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι πεπεισμένο ότι αυτή μας οδηγήσει με διατηρήσιμο τρόπο στον στόχο μας», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στις 26 Φεβρουαρίου.

H τελευταία αύξηση των επιτοκίων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, με αύξηση 25 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,50% και 4,75% αντίστοιχα.

Πάντως μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ο Φάμπιο Πανέτα έχουν δηλώσει ότι η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να τεθεί προς συζήτηση, επικαλούμενος και την στασιμότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη. Αντίθετα ο Γιόακιμ Νάγκελ, διοικητή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό μιας πρόωρης μείωσης των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα, με τον δομικό πληθωρισμό ωστόσο (εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, αλκοόλ και καπνικών προϊόντων) να βρίσκεται στο 3,1% από 3,3% τον Φεβρουάριο. Στις τελευταίες της μακροοικονομικές προβλέψεις (Δεκέμβριος 2023) η ΕΚΤ εκτιμά ότι το 2024 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,7% στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 0,8% και στο 1,5% τα έτη 2025 και 2026. Οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚ θα παρουσιαστούν σήμερα.

Σημαντικό ζήτημα στην εξίσωση της ΕΚΤ θεωρείται η πορεία των μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι πιέζουν για μεγαλύτερες αυξήσεις για αντιστάθμιση της απώλειας της αγοραστικής τους δύναμης. Ο δείκτης της ΕΚΤ για τους μισθούς καταδεικνύει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν περίπου κατά 4% -5% φέτος, υπερβαίνοντας το όριο του 3%, όριο που η ΕΚΤ θεωρεί ως συμβατό με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού.

Πρώτη μείωση τον Ιούνιο

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, αφού δεν θα σπεύσει σε κινήσεις λόγω των υποκείμενων πιέσεων για τον πληθωρισμό.

«Συνεπώς εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για την πρώτη μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης», αναφέρει σε σημείωμά της η επενδυτική τράπεζα Berenberg, προσθέτοντας ότι και οι αγορές που ανάμεναν ίσως μια μείωση νωρίτερα, συγκλίνουν πλέον προς την εκτίμηση του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων Συριακής καταγωγής

ΠτΔ: Αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων Συριακής καταγωγής

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων Συριακής καταγωγής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top