ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δέσμευση για προώθηση θαλάσσιου διαδρόμου προς Γάζα από ΕΕ, ΚΔ, ΗΑΕ, ΗΒ, Κατάρ και ΗΠΑ

Κοινή δέσμευση για προώθηση θαλάσσιου διαδρόμου προς Γάζα από ΕΕ, ΚΔ, ΗΑΕ, ΗΒ, Κατάρ και ΗΠΑ

Την κοινή δέσμευση τους να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στην προσπάθεια ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς Γάζα μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, επιβεβαίωσαν Κυπριακή Δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή,, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ως αποτέλεσμα τηλεδιάσκεψης υπό τον Υπουργό Εξωτερικών της ΚΔ Κωνσταντίνο Κόμπο την Τετάρτη.

Σε Κοινή Δήλωση τους σχετικά με τις υπουργικές διαβουλεύσεις για την προώθηση ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ΚΔ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΗΑΕ, ΗΒ, Κατάρ και ΗΠΑ, σημειώνουν πως οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εμπλοκή τους και να στείλουν ανώτερους αξιωματούχους στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 18ης Μαρτίου για εμπεριστατωμένες διαβουλεύσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του διαδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών στρατιωτικού σχεδιασμού των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας ικανής να δέχεται σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι θα προβούν επίσης σε διαβουλεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα σύστασης κοινού ταμείου για τη στήριξη του θαλάσσιου διαδρόμου και θα συντονίσουν τις συνεισφορές σε είδος και χρηματοδότηση για την ενίσχυση του.

Στην Κοινή Δήλωση σημειώνεται επίσης ότι οι υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί —και πρέπει— να είναι μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών οδών—συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων χερσαίων διαδρομών και της συνεχούς εναέριας παροχής, σε στενή συνεργασία με την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, Σϊγκριντ Κάαγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διευκόλυνση, τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την επαλήθευση της ροής βοήθειας στη Γάζα σύμφωνα με την Απόφαση 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι υπουργοί τόνισαν παράλληλα την ανάγκη να ανοίξει το Ισραήλ πρόσθετα περάσματα, ώστε περισσότερη βοήθεια να φτάσει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων και διόδων από τον Βορρά, και χαλάρωση των τελωνειακών περιορισμών για να διευκολυνθεί η αυξημένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές.

Στην Κοινή Δήλωση σημειώνεται ότι την τηλεδιάσκεψη φιλοξένησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος και πως σε αυτήν συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, ο Υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ για Υποθέσεις Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης Ντέιβιντ Κάμερον, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και η Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, Σϊγκριντ Κάαγκ και ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό υποκατάστατο των χερσαίων οδών μέσω της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και των σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα για την παροχή βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο του νεαρού αλλοδαπού στη Λεμεσό - «Συγνώμη Anisur» - Δείτε φωτογραφίες

Αφαιρέθηκε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος από ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ με οδηγίες Σιζόπουλου - Ποιος ο λόγος

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Έτσι θα προστατευθείς από τα δηλητηριώδη φίδια - Συμβουλές από το Υπ. Γεωργίας

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

Σοφία Χατζηπαντελή: Ποζάρει στο Instagram φορώντας μόνο ένα διάφανο κορμάκι - Δείτε φωτογραφίαΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top