ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαράλαμπος Προύντζος στο «Τ»: Ποιο το όραμα του ανεξάρτητου υποψηφίου Δήμου Λευκωσίας

Χαράλαμπος Προύντζος στο «Τ»: Ποιο το όραμα του ανεξάρτητου υποψηφίου Δήμου Λευκωσίας

Το όραμά του για τον Δήμο Λευκωσίας, παρουσιάζει με συνέντευξή του στο «T» ο υποψήφιος Δήμαρχος, Χαράλαμπος Προύντζος.

Ο κ. Προύντζος αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα για την απόφασή του να διεκδικήσει τη Δημαρχία αλλά και το πολιτικό του στίγμα.

Γιατί διεκδικείτε το αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας;

Διεκδικώ την εκλογή για το αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας γιατί πιστεύω ότι ο νέος, διευρυμένος Δήμος Λευκωσίας χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα μπροστά. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο ένα καινούργιο πρόσωπο, με νέες ιδέες, ανεξάρτητο και υπερκομματικό. Πιστεύω ότι πληρώ αυτά τα κριτήρια και στα 45 μου συνδυάζω την ενέργεια, τη φρεσκάδα και είκοσι χρόνια σκληρής δουλειάς και επαγγελματικής εμπειρίας στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό στίβο της πόλης μας. Γνωρίζω καλά τα προβλήματα της πόλης αλλά το σημαντικότερο, ως τεχνοκράτης έχω μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων μεταρρύθμισης στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Δεν πιστεύετε ότι η θέση απαιτεί πολιτική εμπειρία;

Η θέση του Δημάρχου Λευκωσίας είναι συμβολική και βαρύνουσα. Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της χώρας και η μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αυτό που απαιτείται είναι πολιτικό αισθητήριο αλλά και μια προσωπικότητα που να ενώνει, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις και με αίσθηση της ευθύνης.

Αν κάτι με χαρακτηρίζει, είναι η γνήσια ανεξαρτησία μου. Ποτέ δεν υπήρξα κομματικό στέλεχος όμως πάντα καταθέτω τις απόψεις μου στα κρίσιμα ζητήματα δημόσια και με καθαρότητα. Γνωρίζω το Κυπριακό πρόβλημα πολύ καλά αφού συμμετείχα ως μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Διακυβέρνηση και την Κατανομή Εξουσιών την περίοδο 2015 – 2017.

Ευτύχησα επίσης για δέκα χρόνια να υπηρετήσω ως Μέλος, Αντιπρόεδρος Διοίκησης και Οικονομικών και εν τέλει ως Πρόεδρος σε ένα από τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Για αρκετά χρόνια υπηρέτησα και ως μέλος του Δ.Σ του Κέντρου Αριστείας CYENS στο οποίο ο Δήμος Λευκωσίας είναι βασικός εταίρος.

Η γενική πολιτική εμπειρία δεν αρκεί για το αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας. Ο νέος Δήμαρχος θα κληθεί να ενώσει τέσσερις υφιστάμενους Δήμους, την Αγλαντζιά, την Έγκωμη, τον Άγιο Δομέτιο και τη Λευκωσία σε ένα ενιαίο Δήμο. Αυτός ο Δήμος θα είναι ένας πολύ μεγάλος οργανισμός με περίπου 680 εργαζόμενους, υποδομές, μηχανογραφικά συστήματα, διαφορετικές κουλτούρες σε όλα τα επίπεδα και 67 εκατομμύρια προϋπολογισμό. Θα κληθεί επίσης να λειτουργήσει συνενωτικά για 4 αντιδημάρχους και δεκάδες δημοτικούς συμβούλους από διαφορετικά κόμματα που θα εκλεγούν από τους δημότες. Πιστεύω ότι η προσωπικότητα, οι πολιτικές αρχές και οι εμπειρίες μου είναι τα κατάλληλα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται. Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα με νέα πρόσωπα και νέες προσεγγίσεις.

Ποιο είναι το όραμα σας για την πόλη;

Το όραμα μου για την πόλη είναι απλό: Να κάνουμε τη Λευκωσία την πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Κύπρο, στα επίπεδα σύγχρονων πόλεων της Ευρώπης για τους δημότες της και να την καταστήσουμε κορυφαία επιλογή για επιχειρήσεις, επενδύσεις και επισκέπτες.

Για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα καταρτίζουμε την «Στρατηγική Λευκωσίας», ένα λεπτομερές πλάνο που εδράζεται σε έξι πυλώνες.

1. Λευκωσία, μια Πράσινη Πόλη

2. Λευκωσία, μια Έξυπνη, Δημοκρατική, Αποτελεσματική Πόλη

3. Λευκωσία, Μητρόπολη Ιστορίας, Πολιτισμού και Εμπειριών

4. Λευκωσία των Πανεπιστημίων, της Έρευνας και Καινοτομίας

5. Λευκωσία, μια Συμπεριληπτική Πόλη που Νοιάζεται

6. Λευκωσία της Υγιούς Επιχειρηματικότητας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Για να συντάξουμε τη Στρατηγική Λευκωσίας διεξαγάγαμε ένα ευρύ κύκλο επαφών με φορείς, προσωπικότητες, οργανωμένα σύνολα, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, φοιτητές, φορείς νεολαίας, γυναίκες, άτομα με αναπηρίες, υποδομές φροντίδας, καταφύγια ζώων, σε εγκαταστάσεις κοινωνικής μέριμνας όπως τα Πολυδύναμα Κέντρα, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά συμβούλια Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, εργαζόμενους, μικρομεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες, επενδυτές, Υπουργεία, Υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές, ομάδες πολιτών και πολίτες σε κάθε Δήμο. Το πιο σημαντικό περπάτησα στις γειτονιές της πόλης και δημοτικές υποδομές όχι για να βγάλω φωτογραφίες για τα social media αλλά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να δω με τα μάτια μου τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση. Οι επαφές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν.

Οι δημότες είναι μια πολύτιμη πηγή μετάδοσης πληροφοριών, χωρίς φίλτρα καθωσπρεπισμού και πολιτικής ορθότητας. Σύντομα θα καταθέσουμε ενώπιον τους το πρόγραμμα μας, την Στρατηγική Λευκωσίας. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, όχι μια συλλογή ευχών ή πυροτεχνημάτων.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η πόλη έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά και ότι απέχει πολύ από εκεί που θα ήθελα να είναι.

Είστε ένα νέο πρόσωπο και ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν τις πολιτικές σας καταβολές και το πολιτικό σας στίγμα.

Ο ευρωπαϊσμός, η προσήλωση στην ισχυρή οικονομία, η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση αλλά και η έγνοια για κοινωνική συνοχή αποτελούν βασικές μου πολιτικές αρχές. Η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου αποτελεί ζήτημα υπαρξιακής σημασίας παρότι το Κυπριακό υποχωρεί στις έρευνες κοινής γνώμης ως ζήτημα που απασχολεί τους συμπολίτες μας. Ειδικά για τη Λευκωσία, η ημικατοχή και η διαίρεση αποτελεί ανοικτή πληγή στο σώμα της πόλης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την παρούσα κατάσταση πραγμάτων να αποτελεί το ασταθές, επικίνδυνο μέλλον για μας και τις επόμενες γενιές.

Κορυφαίο κίνητρο για την ενασχόληση μου με τα κοινά υπήρξε η διαχρονική έγνοια μου για τον τόπο. Έχω δυο ανήλικα παιδιά και θεωρώ μεγάλη ήττα για την Κύπρο την άποψη πολλών νέων ότι η χώρα αλλά και η Λευκωσία δεν προσφέρουν προοπτική.

Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία σε δύσκολες συνθήκες. Δεν διεκδίκησαν ποτέ αναγνώριση ή οφέλη, πρώτη φορά μιλώ για αυτές τις πτυχές της ζωής μας. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός την εκτίμηση των γονιών μου για τον Βάσο Λυσσαρίδη τον οποίο μάλιστα είχα γνωρίσει όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Προσωπικότητες όπως ο Δώρος Λοίζος αποτέλεσαν πρότυπα για μας. Οι γονείς μου βίωσαν την χούντα στην Ελλάδα ως φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο πατέρας μου είχε συλληφθεί από την Ασφάλεια όταν αντέδρασε σε μεθοδεύσεις της Χούντας για έλεγχο των εκπροσώπων των Κυπρίων φοιτητών. Πολέμησε στην Τυλληρία και στη Μανσούρα το 1964 αλλά και το 1974. Για τους γονείς μου η προάσπιση της πατρίδας και της δημοκρατίας ήταν και παραμένει αξία αδιαπραγμάτευτη και οι πολιτικές τους επιλογές γίνονταν πάντα με βασικό γνώμονα το δημοκρατικό διακύβευμα.

Χάσαμε τα πάντα με την εισβολή αφού και οι δυο γονείς μου κατάγονται από κατεχόμενα χωριά, το Γερόλακκο και την Ακανθού. Οι γονείς μου δεν είχαν ούτε γάλα να δώσουν στην δίχρονη τότε αδελφή μου. Όμως δεν θεωρούμαστε επίσημα πρόσφυγες αφού η οικογένεια μου είχε μετακομίσει στο Καιμακλί λίγο πριν την εισβολή. Έμαθα από μικρός την έννοια της αξιοπρέπειας και του σεβασμού στη νομιμότητα. Δεν ζητήσαμε ποτέ τίποτα, δεν μας χαρίστηκε τίποτα αλλά δεν μας έλειψε και τίποτα γιατί εργαστήκαμε όλοι έντιμα και σκληρά.

Στο σπίτι μας δεν υπήρχε επιβολή πολιτικών απόψεων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που έμεινε εντυπωμένο στη μνήμη μου ήταν οι προεδρικές εκλογές του 1993 μεταξύ Κληρίδη – Βασιλείου. Ήμουν μόλις 15 χρονών τότε και θυμάμαι να καθόμαστε όλοι στο καθιστικό – η αδερφή μου είχε ενηλικιωθεί και ψήφιζε για πρώτη φορά σε προεδρικές. Οι γονείς μου ετοίμασαν μια συγκριτική λίστα – τα δέκα απαιτούμενα προσόντα ενός προέδρου. Η μάνα μου έβγαλε 6 – 4 τον Βασιλείου, ο πατέρας μου 6 - 4 τον Κληρίδη. Ο πατέρας μου ψήφισε Κληρίδη, η μάνα μου Βασιλείου, η αδερφή μου δεν ξέρω! Αυτό ήταν το σπίτι μας. Έντονα πολιτικοποιημένο, ποτέ κομματικοποιημένο, πάντα δημοκρατικό. Τον ίδιο χώρο διαμόρφωσης άποψης θέλουμε να δημιουργήσουμε και για τις δυο μας κόρες. Να νιώθουν αυτοπεποίθηση, να είναι αυτόφωτες, ανεξάρτητες, αξιοπρεπείς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top