ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο 47% η πληρότητα των φραγμάτων - «Διανύουμε μια ξηρή χρονιά με χαμηλές εισροές νερού»

Στο 47% η πληρότητα των φραγμάτων - «Διανύουμε μια ξηρή χρονιά με χαμηλές εισροές νερού»

Η αποθηκευμένη ποσότητα νερού σήμερα ανέρχεται στα 138 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΕΚΜ) το οποίο αντιστοιχεί σε πληρότητα σε 47% σε σχέση με 69% που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Γιάννα Οικονομίδου.

Φέτος, ανέφερε, διανύουμε μια ξηρή χρονιά με χαμηλές εισροές νερού. «Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά και γι αυτό αξιολογούμε το υδατικό ισοζύγιο σε συνεχή βάση με στόχο την βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων υδατικών πόρων από τα κυβερνητικά υδατικά έργα για όλες τις χρήσεις», είπε. Κι έτσι, πρόσθεσε, «κάθε χρόνο για να βεβαιωθούμε ότι το νερό κατανέμεται σωστά και συνετά ετοιμάζουμε και εφαρμόζουμε το ετήσιο σενάριο κατανομής νερού με βασική αρχή την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών ύδρευσης χωρίς οποιεσδήποτε περικοπές».

Οπότε, είπε, η ύδρευση γι αυτό το Καλοκαίρι και το επόμενο δεν κινδυνεύει. «Θα πρέπει να περιορίσουμε τις ποσότητες που θα δοθούν για γεωργικούς σκοπούς λόγω των μειωμένων αποθεμάτων και προωθούμε και μια σειρά μέτρων για ενημέρωση των γεωργών, κυρίως για προώθηση βελτιωμένων πρακτικών άρδευσης δίνοντας έμφαση στα βελτιωμένα συστήματα άρδευσης και την άρδευση ακριβείας ενώ προωθείται παράλληλα και η μέγιστη αξιοποίηση του ανακτημένου νερού, το οποίο συμβάλει και στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής λόγω των θρεπτικών ουσιών που περιέχονται σε αυτό», σημείωσε.

Το μήνυμα μας στον κόσμο, συνέχισε η κ. Οικονομίδου, είναι ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. «Ναι μεν μέλημα του Τμήματος Υδάτων είναι η αειφόρος ανάπτυξη και διαχείριση των υδατικών πόρων όμως η ορθή χρήση και εξοικονόμηση του νερού είναι ένα θέμα που αφορά τον καθένα από εμάς ξεχωριστά», είπε.

«Και για τον λόγο αυτό η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης αποτελεί συνεχές μέλημα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για να δίνονται σημαντικά μηνύματα για την ορθή χρήση και εξοικονόμηση του νερού. Καλούμε το κοινό να χρησιμοποιεί με φειδώ αυτό τον σπάνιο πόρο στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Τα κυριότερα μας φράγματα, είπε, που έχουν χωρητικότητα 291 ΕΚΜ διαθέτουν 137 ΕΚΜ το οποίο αντιστοιχεί σε 47% πληρότητα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η αποθηκευμένη ποσότητα στα μεγαλύτερα φράγματα, όπως στον Κούρη είναι 46.962 ΕΚΜ, πληρότητα 40.8%, στην Καλαβασό 5.175 ΕΚΜ (30.3%), στα Λεύκαρα 8.726 (63%), στον Διπόταμο 6.617 (42.7%), στην Γερμασόγεια 6.703 (49.7%), στον Ασπρόκρεμμμο 29.105 (55.6%), στην Ευρέτου 13.113 (54.6%) και ακολουθούν άλλα μικρότερα φράγματα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο περικοπών το Καλοκαίρι, η κ. Οικονομίδου είπε ότι «στόχος μας είναι η πλήρης ικανοποίηση των αναγκών για ύδρευση κι αυτόν τον στόχο μπορούμε να τον επιτύχουμε και με την λειτουργία των πέντε μονάδων αφαλάτωσης που έχουμε στην διάθεση μας και τις οποίες λειτουργούμε πλήρως έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για πόσιμο νερό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top