ΥΓΕΙΑ

Επέστρεψαν «δυναμικά» οι εποχικές αλλεργίες - Ποιοι επηρεάζονται κυρίως, τα συμπτώματα και ο τρόπος να τις «αντιμετωπίσεις»

Επέστρεψαν «δυναμικά» οι εποχικές αλλεργίες - Ποιοι επηρεάζονται κυρίως, τα συμπτώματα και ο τρόπος να τις «αντιμετωπίσεις»

Οι εποχικές αλλεργίες είναι εδώ και ήδη αρκετός κόσμος ξεκίνησε να ταλαιπωρείται με την πληθώρα συμπτωμάτων που τις συνοδεύουν.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο πνευμονολόγος Δρ. Χάρης Αρμεύτης ανέφερε ότι τα άτομα που επηρεάζονται κυρίως από τις εποχικές αλλεργίες είναι τα άτομα με αλλεργικό άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

«Είναι τώρα η περίοδος που ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις αλλεργίες, κυρίως τα άτομα που έχουν αλλεργικό άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Αυτά είναι τα βασικά νοσήματα τα οποία ταλαιπωρούν τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αρμεύτη, η έξαρση οφείλεται στην παρουσία διάφορων αλλεργιογόνων καθώς και της ανθοφορίας και της γύρης που υπάρχει αυτή την περίοδο.

«Τα άτομα που έχουν αυτές τις αλλεργίες, κυρίως στα άτομα αλλεργική ρινίτιδα, με την παρουσία των συγκεκριμένων αλλεργιογόνων δημιουργούν φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται κυρίως από την μύτη, με συμφόρηση, μπούκωμα, καταρροή και φτάρνισμα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι στα άτομα με άσθμα μπορεί να απορρυθμιστεί και να έχει εκδήλωση δύσπνοιας, συριγμού, βήχα και πόνου στο στήθος.

Ο τρόπος να τις «αντιμετωπίσεις»

Όπως ανέφερε ο κ. Αρμεύτης, αν κάποιος είναι αλλεργικός πρέπει να αποφεύγει όσο γίνεται τον παράγοντα που του προκαλεί την αλλεργία, να λάβει σωστή διάγνωση καθώς και σωστή φαρμακευτική αγωγή.

«Ένα άτομο που είναι διαγνωσμένο πρέπει να συμμορφωθεί με την θεραπεία του. Αν ένα άτομο δεν έχει τεκμηριωμένη διάγνωση, πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να του χορηγηθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή», εξήγησε.

Άκρως σημαντικό, τόνισε ο πνευμονολόγος, είναι όσοι πάσχουν από αυτά τα νοσήματα πρέπει να συμμορφώνονται με την φαρμακευτική τους αγωγή σε καθημερινή βάση.

«Ορισμένα άτομα λαμβάνουν αγωγή μόνο αν έχουν συμπτώματα ενώ για αυτά τα νοσήματα, επειδή υπάρχει μια χρονιότητα στην φλεγμονή, θα πρέπει να παίρνουν για κάποιο χρονικό διάστημα και σε καθημερινή βάση την φαρμακευτική τους αγωγή είτε έχουν συμπτώματα είτε δεν έχουν διότι διαφορετικά θα απορρυθμιστούν», επεσήμανε.

Αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή, ο Δρ. Αρμεύτης σημείωσε ότι μπορεί ένας γιατρός να την χορηγήσει σε ένα διάστημα 2-3 μηνών και μετά να την μείωση και να την παρατείνει για ακόμα 3-4 μήνες.

Ερωτηθείς αν μπορούν οι εποχικές αλλεργίες να επιφέρουν ανάγκη για νοσηλεία, ο Δρ. Αρμεύτης ανέφερε ότι ένα άτομο με αλλεργικό βρογχικό άσθμα μπορεί να οδηγηθεί σε σοβαρή απορρύθμιση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή στένωση των αεραγωγών, που θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η οξυγόνωση και να χρειαστεί να νοσηλευτεί, ίσως ακόμα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρούμε ότι είναι απλό, κάποια στιγμή μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή μας αν δεν λάβουμε την φαρμακευτική μας αγωγή σωστά», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Νέα άφιξη μετανάστων: Εντοπίστηκαν 2 πλοιάρια με 141 άτομα - Ανάμεσα τους και 25 παιδιά

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφίαΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top