ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχουν στην Κύπρο περιβαλλοντικές γειτονιές; Πώς λειτουργούν και πως επηρεάζονται οι πολίτες

Υπάρχουν στην Κύπρο περιβαλλοντικές γειτονιές; Πώς λειτουργούν και πως επηρεάζονται οι πολίτες

Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου οι γείτονες τσακώνονται για τις θέσεις πάρκινγκ ενώ οι περισσότεροι σταθμεύουν τα αυτοκίνητα τους πάνω σε πεζοδρόμια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εμποδίζουν αναπήρους, τυφλούς οι γονείς με τα παιδιά τους.

Το Themaonline επικοινώνησε με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος αναφέρεται αρκετές φορές σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις περιβαλλοντικές γειτονιές αλλά και ασχολείται με θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, οι γειτονιές αυτές βρίσκονται στη Κεντρική Ευρώπη και η πρώτη που εφάρμοσε αυτό τον θεσμό πριν από περίπου 30 χρόνια είναι η Ολλανδία, από εκεί απλώθηκε πάρα πολύ στην κεντρική Ευρώπη και οι υπόλοιπες χώρες απλώς αντιγράφουν αυτά τα πρότυπα.

A Woonerf in Strathbungo | The Strathbungo Society

«Εμπόδια» σε άτομα εκτός γειτονιάς:

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, σε αυτές τις γειτονιές αν συμφωνούν οι κάτοικοι ο δήμος τότε η γειτονιά μπορεί να κηρυχθεί σε γειτονιά χαμηλών ρύπων και με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί περάσει κάποιο αυτοκίνητο με ψηλούς ρύπους.

Παράλληλα ανέφερε συγκεκριμένα πόλεις οι οποίες εφαρμόζουν αυτό τον θεσμό, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι όπου σχεδίασαν τις πόλεις ώστε η πιο μακρινή υπηρεσία που χρειάζεται ένας πολίτης να μην απέχει 12 λεπτά από το σπίτι του.

Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε, δημιουργούνται μικρές επιχειρήσεις από πολίτες χωρίς πάντα υπάρχει μια μεγάλη επιχείρηση με εργαζομένους.

Σε αυτές τις γειτονιές, σημείωσε, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, τοποθετούνται δέντρα καθώς και πολλές πινακίδες στις οποίες στις οποίες προειδοποιούν τους οδηγούς ότι στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πεζοί, ποδηλάτες και παιδιά που παίζουν στον δρόμο ώστε να είναι προσεκτικός ενώ το αυτοκίνητο είναι η τελευταία προτεραιότητα.

Woonerf: Inclusive and Livable Dutch Street

Η κατάσταση στην Κύπρο

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοπέμπτου στην Κύπρο έχει ψηφιστεί από την Βουλή ο νόμος για τις περιοχές χαμηλών ρύπων, στις οποίες δεν επιτρέπονται ρυπογόνα αυτοκίνητα, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν εφαρμόζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα στην Κύπρο, ο κ. Θεοπέμπτου δήλωσε πως το εφαρμόζει σε κάποιες περιοχές ο Δήμος Λευκωσίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top