ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ λόγω Ρωσίας

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ λόγω Ρωσίας

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε δεκατρία νομικά και δύο φυσικά πρόσωπα περιλαμβανομένης και μιας εταιρείας με έδρα την Κύπρο, για δραστηριοποίηση στους τομείς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τεχνολογίας της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που αναπτύσσουν ή προσφέρουν υπηρεσίες σε εικονικά περιουσιακά στοιχεία που επιτρέπουν την αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το αμερικανικό Υπουργείο, πέντε οντότητες περιελήφθηκαν γιατί ανήκουν ή ελέγχονται από πρόσωπα που έχουν οριστεί από την OFAC.

Προσθέτει ότι πολλά από τα νομικά και φυσικά πρόσωπα διευκόλυναν συναλλαγές ή πρόσφεραν άλλες υπηρεσίες που βοήθησαν τις οντότητες που είχαν οριστεί από την OFAC να αποφύγουν τις κυρώσεις και ότι αυτό εντάσσεται στη δράση της OFAC στις 23 Φεβρουαρίου 2024 για να στοχευθούν εταιρείες που εξυπηρετούν τη βασική χρηματοοικονομική υποδομή της Ρωσίας και να περιορίσουν τη χρήση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη Ρωσία για να προωθήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. 

Η λίστα περιλαμβάνει την Tokentrust Holdings Ltd., με έδρα την Κύπρο, η οποία είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της Atomaiz και ορίστηκε σύμφωνα με το Διάταγμα 14024 για λειτουργία ή προηγούμενη δραστηριότητα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Η Ρωσία στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικούς μηχανισμούς πληρωμής για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να εκθέτει και να διαταράσσει την εταιρείες που επιδιώκουν να βοηθήσουν τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις να επανασυνδεθούν με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2024, οι ηγέτες της Ομάδας των G7 επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους κατά της παράκαμψης των κυρώσεων που επέβαλαν και των μέτρων ελέγχου των εξαγωγών.

Οι εταιρείες που ονομάστηκαν από την OFAC τη Δευτέρα είτε βοήθησαν στη δημιουργία ή λειτουργία υπηρεσιών που βασίζονται σε blockchain ή έχουν ενεργοποιήσει τις πληρωμές σε εικονικό νόμισμα στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, επιτρέποντας έτσι πιθανή αποφυγή κυρώσεων, αναφέρεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιώνΑυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top