ΥΓΕΙΑ

Aκούσια ή ανεπιθύμητη ερωτική διέγερση: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τη συναίνεση

Aκούσια ή ανεπιθύμητη ερωτική διέγερση: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τη συναίνεση

Συχνά, ως υπερασπιστική γραμμή, σε υποθέσεις βιασμών ακούμε πως το θύμα είχε διέγερση ή έφτασε σε οργασμό, άρα ήθελε να συμβεί ό,τι συνέβη. Αυτή η άποψη ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια και διαιωνίζεται όταν την υιοθετούν άνθρωποι, χωρίς να σκέφτονται πως με αυτόν τον τρόπο εμμέσως κατηγορούν το θύμα ή πως -απλώς- έτσι λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.

Αυτές οι πεποιθήσεις, στις οποίες βασίζεται η λογική υπεράσπισης των βιαστών και των παιδοβιαστών, έχουν ως αποτέλεσμα πολλά θύματα να μη μπορούν να ξεφύγουν ή να καταγγείλουν όσα υπέστησαν, επειδή νιώθουν τύψεις και θεωρούν πως όντως συναίνεσαν στο να υπάρξει «σεξουαλική πράξη».

Διέγερση και συναίνεση, όμως, δεν είναι ταυτόσημες έννοιες και σίγουρα δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Η διέγερση, συνήθως, προκαλείται από την κυκλοφορία μεγαλύτερης πόσοτητας αίματος στα γεννητικά όργανα και μπορεί να υπάρξει και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν το άτομο βρίσκεται στην εργασία ή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε από τη σωματική αυτή απόκριση ενός ανθρώπου αν ένα σεξουαλικό ερέθισμα του αρέσει και το θέλει ή όχι.

Η διέγερση, η ευχαρίστηση, η επιθυμία και η συναίνεση μπορεί να γίνουν αλληλοκαλυπτόμενοι όροι, αλλά είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο μόνος τρόπος για να διακρίνει κανείς εάν κάποιο άτομο συναινεί, είναι η συνεχής και ενθουσιώδης λεκτική επικοινωνία.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sexism in Greece (@sexismproject)

Σε σχετικό άρθρο του itsestella.com, η διδάκτωρ σεξολογίας Emily Nagoski εξηγεί πως «έπειτα από έρευνες 30 ετών έχει αποδειχθεί ότι η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα μπορεί να αυξηθεί ως απόκριση σε ερεθίσματα που σχετίζονται με το σεξ, ακόμη κι αν αυτά τα ερεθίσματα δεν συνδέονται με την υποκειμενική εμπειρία της επιθυμίας και της προτίμησης/αρέσκειας.

Μπορεί, δηλαδή, ένα άτομο να διεγερθεί, χωρίς να το θέλει. Είναι πιθανό να υπάρξει σεξουαλική διέγερση, χωρίς να υπάρχει επιθυμία. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να προβλέψουμε πώς αισθάνεται ένα άτομο για ένα σεξουαλικό ερέθισμα, απλά κοιτάζοντας τη ροή του αίματος στα γεννητικά του όργανα».

Με λίγα λόγια αν το θύμα ενός βιασμού είχε σεξουαλική διέγερση, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως συναινεί στην πράξη. Η απόκριση των γεννητικών οργάνων σημαίνει, απλώς, πως υπήρξε ένα ερέθισμα στην περιοχή. Δεν δείχνει ότι το άτομο ήθελε να συμβεί η πράξη ή ότι είπε το «ναι» σε αυτή.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top