ΔΙΕΘΝΗ

Προς Αν. Μεσόγειο το βρετανικό πλοίο για γέφυρα βοήθειας από Κύπρο προς Γάζα

Προς Αν. Μεσόγειο το βρετανικό πλοίο για γέφυρα βοήθειας από Κύπρο προς Γάζα

Εν πλω προς την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται το πλοίο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που θα συνδράμει την επιχείρηση εδραίωσης του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας, με ορίζοντα λειτουργίας τις αρχές Μαΐου.

Το πλοίο δεν έχει κατονομαστεί από τη βρετανική κυβέρνηση, για λόγους ασφαλείας, όπως επίσης και το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται ανά πάσα στιγμή.

Η ανάπτυξή του στην περιοχή ανακοινώθηκε από το Foreign Office την Κυριακή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου στρατιωτικής και πολιτικής στήριξης αυτής της πρωτοβουλίας, στην οποία καίριο ρόλο διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε παράλληλα χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 9,7 εκατομμυρίων λιρών για ανθρωπιστική βοήθεια, επιμελητειακή εξειδίκευση και εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεγιστοποίηση της ποσότητας της παραδιδόμενης βοήθειας (π.χ. οχήματα ανύψωσης και μονάδες αποθήκευσης).

Όπως τονίζει η βρετανική πλευρά, αυτός ο πολυεθνικός ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω θαλάσσης θα μεταφέρει χιλιάδες τόνους βοήθειας στη Γάζα. Η βοήθεια αυτή θα έχει προελεγχθεί στην Κύπρο και θα παραδίδεται απευθείας στη Γάζα μέσω της προσωρινής νέας προβλήτας που θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς γνωστοποίησε την έναρξη του ταξιδιού του βρετανικού πλοίου και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την κατασκευή προβλήτας «κρίσιμη» για τη στήριξη των προσπαθειών παράδοσης βοήθειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πέντε ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας κατά μήκος των ακτών της Γάζας, παραδίδοντας πάνω από 40 τόνους τροφίμων, νερού κ.ά.

Η Βρετανία παρέδωσε επίσης πάνω από 2.000 τόνους βοήθειας στις 13 Μαρτίου, αξιοποιώντας τον ιορδανικό χερσαίο ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αμμάν μέχρι τη Γάζα.

Παράλληλα λειτουργεί στη Γάζα ένα πλήρες βρετανικό νοσοκομείο εκστρατείας, το οποίο έχει ήδη περιθάλψει πάνω από 3.000 ανθρώπους, με σχεδόν τους μισθούς ασθενείς να είναι παιδιά.

Τη συνεργασία «με τις ΗΠΑ, την Κύπρο και άλλους εταίρους» χαιρέτισε και ο Υπουργός Εξωτερικών λόρδος Κάμερον, ο οποίος προειδοποίησε επανειλημμένως αυτές τις μέρες για την «πραγματική προοπτική λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί



Πρώην επίτροπος Βασιλείου: «Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία η ΕΕ, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα»

Πρώην επίτροπος Βασιλείου: «Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία η ΕΕ, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα»

Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία, χαρακτήρισε η Ανδρούλα Βασιλείου την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση λόγω των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, ανέφερε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top