ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα από τα κατεχόμενα: Οι έλεγχοι στα οδοφράγματα, οι κατασχέσεις και το πρόστιμο για τα μπιτόνια

Καύσιμα από τα κατεχόμενα: Οι έλεγχοι στα οδοφράγματα, οι κατασχέσεις και το πρόστιμο για τα μπιτόνια

Η κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στα πρατήρια οδηγεί ακόμη περισσότερους Κύπριους στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό των οχημάτων τους.

Τι ισχύει όμως για τη μεταφορά μπιτονιών με καύσιμα; Υπάρχει πρόστιμο σε περίπτωση που «πιαστεί» κανείς να εισέρχεται πίσω στις ελεύθερες περιοχές με γεμάτο το ρεζερβουάρ; Ποια οχήματα ελέγχει το Τελωνείο;

To ThemaOnline επικοινώνησε με το Τμήμα Τελωνείων για να λάβουμε απαντήσεις.

Τι ακριβώς ισχύει με την μεταφορά μπετονιών καυσίμων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές;

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα εγκεκριμένα Σημεία Διέλευσης, αφορούν την ορθή εφαρμογή των Κανονισμών της Πράσινης Γραμμής (ΕΚ) αριθ. 866/2004 και 1480/2004 και της ισχύουσας Τελωνειακής Νομοθεσίας (Ενωσιακής και Εθνικής). Εάν εντοπιστούν οποιαδήποτε είδη τα οποία διακινούνται παράνομα, τότε το Τμήμα Τελωνείων προχωρεί άμεσα στην κατακράτηση/κατάσχεσή τους και την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι στα εγκεκριμένα σημεία διέλευσης, πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις Ενδοτμηματικές Οδηγίες καθώς και τις Εγκυκλίους που εκδίδονται κατά καιρούς από το Τμήμα στα πλαίσια της πιο πάνω Νομοθεσίας.

Διευκρινίζεται ότι για τους ελέγχους που διενεργούνται από το Τμήμα Τελωνείων και ειδικότερα για τα καύσιμα, εξετάζεται αν συντρέχουν οι τρεις προϋποθέσεις του άρθρου 6 του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ήτοι αν περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές, δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική τους αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των €260. Περαιτέρω, κατά τον έλεγχο λαμβάνεται υπόψη και το θέμα ασφάλειας των επιβατών των οχημάτων που μεταφέρουν καύσιμα σε αυτοτελή μεταφερόμενα δοχεία τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας, με κίνδυνο ανάφλεξης στη βάση του περί της Γενικής Ασφάλειας των Προϊόντων Νόμου αρ. 41(Ι)/2004 που εκδόθηκε για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας - «Οδηγία αριθ. 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ημερομηνίας 3 του Δεκεμβρίου 2001, για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων» και εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή (ΕΚ) αριθ. 1480/2004 της 10ης Αυγούστου 2004 σύμφωνα με το οποίο «Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας… διασφαλίζουν ότι τα εμπορεύματα που διέρχονται τη γραμμή τηρούν τους κανόνες της ΕΚ σε θέματα υγείας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών…».

Υπάρχει κάποιο σχετικό πρόστιμο αν το μπιτόνι είναι πάνω από 10 λίτρα;

Εάν εντοπιστεί οποιαδήποτε ποσότητα καυσίμων, η οποία μεταφέρεται από διερχόμενα οχήματα μέσα σε αυτοτελή μεταφερόμενα δοχεία (μπιτόνια) τότε αυτά κατάσχονται και καταβάλλεται συμβιβαστικό ποσό ύψους €4 το λίτρο για εξώδικο συμβιβασμό των υποθέσεων. Εάν οι ποσότητες που εντοπίζονται υπερβαίνουν τα 20 λίτρα, τότε κατάσχονται τόσο τα καύσιμα όσο και το μεταφορικό μέσο με το οποίο αυτά μεταφέρονται και γίνεται αποδεκτή πρόταση εξώδικου συμβιβασμού από τους εμπλεκόμενους με την πληρωμή χρηματικού ποσού ίσου με €4 το λίτρο και επιπλέον καταβάλλεται ποσό για την απόδοση του κατασχεθέντος οχήματος, το οποίο είναι ανάλογο της ποσότητας των καυσίμων που έχει κατασχεθεί.

Τι είδους έλεγχο δικαιούται το Τελωνείο να κάνει στα αυτοκίνητα για να ελέγξει την ποσότητα καυσίμων στα ρεζερβουάρ τους; Πώς γίνεται η διαδικασία;

Οι ελέγχοι στα ντεπόζιτα των οχημάτων επικεντρώνονται κυρίως σε εμπορικά οχήματα (π.χ. οχήματα εταιρειών/ταξί/λεωφορεία/φορτηγά/ημιφορτηγά/βυτιοφόρα). Κατά την είσοδό του οχήματος στις κατεχόμενες περιοχές καταγράφεται σε έγγραφο ελέγχου η ένδειξη του μετρητή καυσίμων και των χιλιομέτρων και ενημερώνονται όλα τα υπόλοιπα σημεία διέλευσης που διέρχονται οχήματα.

Γίνεται δειγματοληπτικά ο έλεγχος ή σε όλα; Έχει αυξηθεί η συχνότητα ελέγχου λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές;

Τα ιδιωτικά οχήματα και τα πρόσωπα που διέρχονται τη Πράσινη Γραμμή ελέγχονται επιλεκτικά κατά πόσο μεταφέρουν (α) οποιαδήποτε απαγορευμένα είδη ή (β) άλλα είδη που παραβιάζουν τους κανονισμούς της Πράσινης Γραμμής, την τελωνειακή και την άλλη νομοθεσία που εφαρμόζει το Τμήμα Τελωνείων. Όσον αφορά τη συχνότητα των ελέγχων σε συνάρτηση με την αύξηση της τιμής των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές, σας πληροφορώ ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι αυξημένοι και συνεχίζουν να γίνονται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια συχνότητα ως και προηγουμένως.

Έχετε κάποια στατιστικά για το πόσες περιπτώσεις έχετε αντιληφθεί τις τελευταίες μέρες ή το ποσό το καυσίμων που αγοράστηκαν από τα κατεχόμενα από Ελληνοκύπριους;

Από 1/1/2024 μέχρι 31/3/2024 έχουν γίνει 224 κατασχέσεις που αφορούσαν συνολικά 2,040 λίτρα βενζίνη και 1,032 λίτρα πετρέλαιο από πρόσωπα που τα μετέφεραν από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εισπράχθηκαν συμβιβαστικά ποσά ύψους 10,373 ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top