ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η Πολιτεία έχει απόλυτη ανάγκη από μια ενεργή νεολαία»

ΠτΔ: «Η Πολιτεία έχει απόλυτη ανάγκη από μια ενεργή νεολαία»

Η κοινωνία και η Πολιτεία έχουν απόλυτη ανάγκη από μια ενεργή νεολαία, μια νεολαία η οποία θα πιστεύει βαθιά στους μηχανισμούς της Δημοκρατίας, στη συμμετοχή και στον πολιτικό διάλογο, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην απονομή των Βραβείων Νεολαίας 2024 του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) όπου βραβεύθηκαν νέοι και νέες, οι οποίοι διακρίθηκαν για τη δράση και τις δημιουργίες τους στην κοινωνική προσφορά, στην επιχειρηματικότητα, την περιβαλλοντική δράση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και σε πολλούς άλλους τομείς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τα «Βραβεία Νεολαίας 2024», με κάποιο τρόπο εντάσσονται στο πλαίσιο του Έτους Νεολαίας 2024, το οποίο ανακήρυξε η Πολιτεία μέσω απόφασής στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Θεωρώ ότι η αποψινή εκδήλωση πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός κάθε χρόνο να βραβεύουμε τους νέους μας που αποτελούν πρότυπα για άλλους νέους και είμαστε στη διάθεση σας ως Πολιτεία, για να εργαστούμε από κοινού ώστε να καταστεί η εκδήλωση θεσμός», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ως Πολιτεία επιθυμούμε να προωθήσουμε την απόφαση να ορίσουμε το 2024 ως Έτος Νεολαίας και αποσκοπούμε τόσο στην αναβάθμιση, ενίσχυση και επέκταση της εμπλοκής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων όσο και στην ανάπτυξη και στήριξη των δραστηριοτήτων, των δεξιοτήτων και της ψυχικής τους ανθεκτικότητας».

Τόνισε ότι η κοινωνία, καθώς και η Πολιτεία έχουν απόλυτη ανάγκη από μια ενεργή νεολαία, μια νεολαία η οποία θα πιστεύει βαθιά στους μηχανισμούς της Δημοκρατίας, στη συμμετοχή και στον πολιτικό διάλογο, μια νεολαία που θα απαιτεί ένα αποτελεσματικότερο κράτος, που θα διασφαλίζει ένα σύστημα γνήσιας αξιοκρατίας, απαλλαγμένο από κομματικές και προσωπικές διασυνδέσεις. Κυρίως, όμως, συνέχισε, «η νεολαία μας έχει ανάγκη να οραματίζεται, ονειρεύεται και αγωνίζεται για ένα μέλλον πιο ελπιδοφόρο, πιο καινοτόμο και πιο προοδευτικό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον ΟΝΕΚ για το έργο του και δήλωσε ότι «ως Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία του τόπου, θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν τη Νεολαία πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Και για αυτό τον λόγο υπήρξε και η απόφαση το 2024 να είναι Έτος Νεολαίας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι τέθηκε ως προτεραιότητα η δημιουργία διαύλων άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των νέων και της Κυβέρνησης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα, μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη, η διαδικτυακή πλατφόρμα «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ», στην οποία οι νέες και νέοι από το 17ο έτος της ηλικίας τους μπορούν εκφράσουν την άποψή τους σε θέματα που τους απασχολούν, που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και «κατ΄επέκταση εμείς ως εκτελεστική εξουσία να τα λάβουμε υπόψη στις αποφάσεις μας».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου είμαστε σε συνεργασία για τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY, η οποία είναι έτοιμη και τίθεται πολύ σύντομα σε λειτουργία». Εξήγησε ότι στην ΕΚΦΡΑCY, νέοι και νέες της Κύπρου, ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο και απευθείας θα συζητούν με αξιωματούχους του Κράτους, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργούς και άλλους, και θα μπορούν να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους, τις εισηγήσεις τους, ακόμα και την κριτική τους προς την Εκτελεστική Εξουσία και τα όποια κακώς έχοντα στον τόπο μας.

«Θέλουμε, και το δείχνουμε με πράξεις και όχι με λόγια, οι νέοι να συμμετέχουν ουσιαστικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε τα θέλω και τις επιδιώξεις σας και μαζί να συνδιαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο που αφορά την «Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών, μέσω της οποίας και με τη συλλογή 5000 υπογραφών θα μπορείτε να καταθέτετε προτάσεις νομοσχεδίων προς συζήτηση και εφαρμογή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι σήμερα, δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά μετά από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ένα σημαντικό ποσοστό των νέων μεγαλώνει έχοντας λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη στεγαστική πολιτική, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την επαφή των νέων με τον πολιτισμό, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και πολλές άλλες πολιτικές», σημείωσε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλώντας για το Κυπριακό δήλωσε ότι «ως Πολιτεία εργαζόμαστε πρωτίστως για την ειρήνη, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος», επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο στόχος μας και μόνο, γιατί η ειρήνη σε έναν τόπο είναι το πολυτιμότερο αγαθό και το γόνιμο χωράφι για κάθε νέο και νέα που θέλει να ζήσει και να ευδοκιμήσει».

Τέλος, εξέφρασε την στήριξή του σε όλους τους νέους και τις νέες, λέγοντας ότι «θα είμαστε δίπλα σας, θα σας στηρίζουμε, θα εμπνεόμαστε από σας και μαζί θα εργαζόμαστε για την Κύπρο που όλοι ονειρευόμαστε και επιζητούμε. Μια Κύπρο ουσιαστικής συμμετοχικής δημοκρατίας, μια Κύπρο χωρίς κατοχικά στρατεύματα με τους νέους και τις νέες μας να είναι πρωταγωνιστές».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top