ΔΙΕΘΝΗ

Στη Ράφα και την επαπειλούμενη χερσαία επίθεση στραμμένα τα βλέμματα – Νεκροί τρεις γιοι και τρία εγγόνια του Ισμαήλ Χανίγιε

Στη Ράφα και την επαπειλούμενη χερσαία επίθεση στραμμένα τα βλέμματα – Νεκροί τρεις γιοι και τρία εγγόνια του Ισμαήλ Χανίγιε

Στη Μέση Ανατολή, για λάθος προσέγγιση του Ισραήλ στον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, εμμένοντας στις επικρίσεις του και αφήνοντας να διαφανεί για άλλη μια φορά το χάσμα που χωρίζει τους δυο συμμάχους στο θέμα αυτό.

Και ενώ στη Γάζα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ράφα και στην επαπειλούμενη χερσαία επίθεση. Στο μεταξύ νεκροί είναι τρεις γιοι του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και άλλα μέλη της οικογένειάς του μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό στη βόρεια Γάζα καθώς χτυπήθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Σε μήνυμά του ο Ισμαήλ Χανίγιε κατηγόρησε το Ισραήλ για δολοφονία, διεμήνυσε ωστόσο ότι αυτό το δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση και τις απαιτήσεις της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Σε αποψινές δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί τη νέα πρόταση εκεχειρίας και για άλλη μια φορά δήλωσε ότι υπήρξε ξεκάθαρος και κοφτός στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την ανάγκη μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Με εμφανείς τις σκιές στις σχέσεις με τον Νετανιάχου που άφησε η επίθεση εναντίον του κονβόι της ΜΚΟ, ο Τζο Μπάιντεν τον επικρίνει για την προσέγγισή του στον πόλεμο, ζητώντας και πάλι κατάπαυση του πυρός. Όπως ανέφερε «πιστεύω ότι κάνει λάθος, δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του. Αυτό που ζητώ είναι οι Ισραηλινοί να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, να επιτραπεί για τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες η πρόσβαση σε όλη την ποσότητα τροφής και φαρμάκων που βρίσκονται εκεί».

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο BBC εκτιμούν ότι η πίεση Μπάιντεν στον Νετανιάχου δεν ήταν επαρκής και πως άργησε να έρθει.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι η πολιτική μας θα καθοριστεί από τις πράξεις που θα βλέπουμε» ανέφερε ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Την ώρα που ο Ισπανός πρωθυπουργός μιλά ακόμη και για παγκόσμια απειλή αναφερόμενος στις συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στην Γάζα. Επαναλαμβάνει πως είναι συμφέρον της Ευρώπης η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

«Η απολύτως δυσανάλογη απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, έχει σβήσει δεκαετίες από το ανθρωπιστικό δίκαιο και απειλεί με αποσταθεροποίηση τη Μέση Ανατολή και κατά συνέπεια όλο τον κόσμο» τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ.

H διεύρυνση του πολέμου παραμένει πιθανή καθώς η ένταση Ισραήλ και Ιράν βρίσκεται στο κόκκινο μετά και την επίθεση στην Πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό. Ο Αλί Χαμενεϊ απειλεί και πάλι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, απαντά μέσω Χ αναφερόμενος μάλιστα και προσωπικά στον Ανώτατο Θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν.

«Το μοχθηρό καθεστώς έκανε λάθος σε αυτό το θέμα. Θα πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» σημειώνει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν ενώ ο Ίσραελ Κατζ υπογραμμίζει «εάν το Ιράν μας επιτεθεί από τα εδάφη του, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν @khamenei_ir».

Στη Γάζα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ράφα και στην επαπειλούμενη χερσαία επίθεση. Σε επικοινωνία με τον Λόιντ Όστιν ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ διέψευσε τον Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία και είπε ότι αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται τα σχέδια απομάκρυνσης των Παλαιστινίων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση συνεχίζονται, Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρει πως η Χαμάς δεν μπορεί να εντοπίσει τους 40 ομήρους που χρειάζεται για την πρώτη φάση της συμφωνίας. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τον ακριβή αριθμό των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top