ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι θα προστατευθείς από τα δηλητηριώδη φίδια - Συμβουλές από το Υπ. Γεωργίας

Έτσι θα προστατευθείς από τα δηλητηριώδη φίδια - Συμβουλές από το Υπ. Γεωργίας

Συμβουλές για προστασία του κοινού από τα δηλητηριώδη φίδια και ειδικότερα την οχία ή φίνα (Macrovipera lebetina) που μπορει να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο, αν το δηλητήριο του εισχωρήσει μέσω δαγκώματος στον οργανισμό, δίνει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο κοινό, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Συνιστά όπως σε περίπτωση που κάποιος συναντήσει δηλητηριώδες φίδι να μην πανικοβληθεί ούτε να προσπαθήσει να ενοχλήσει ή να θανατώσει το φίδι, αλλά να απομακρυνθεί ήρεμα.

Γενικότερα το Υπουργείο συμβουλεύει όπως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν κάποιος κυκλοφορεί στην ύπαιθρο να φορά ψηλά παπούτσια και μακριά παντελόνια, για την προστασία σε περίπτωση που πατήσει κάποια οχιά. Επίσης, προτείνει όπως χρησιμοποιείται ένα ραβδί ή βέργα για να ανακατεύονται τα χόρτα/ θάμνοι, ούτως ώστε οτιδήποτε υπάρχει να απομακρύνεται από τον δρόμο κάποιου έγκαιρα.  Εξηγεί ότι τα φίδια έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τους κραδασμούς του εδάφους σε υψηλές εντάσεις και να φεύγουν από μόνα τους.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο δεχθεί δάγκωμα από οχιά, συνιστά όπως μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, με όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις.

Στην Κύπρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, συναντούμε οκτώ είδη φιδιών, εκ των οποίων τα τρία φέρουν δηλητήριο, άλλα μόνο η φίνα θεωρείται επικίνδυνη για τον άνθρωπο, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα είδη φιδιών είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

Διευκρινίζει ότι τα δύο είδη φιδιών, ο σαπίτης ή σαιττάρης (Malpolon insignitus) και το αγιόφιδο ή ξυλόδροπης (Telescopus fallax), διαθέτουν δηλητήριο, αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον άνθρωπο.

Επισημαίνοντας ότι τα φίδια, όπως και πολλά ερπετά, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στη φύση, καθώς πολλά από αυτά τρέφονται και λειτουργούν σαν ρυθμιστές στους πληθυσμούς οργανισμών, που θεωρούνται επιβλαβείς για τον άνθρωπο, όπως είναι διάφορα είδη εντόμων και τρωκτικών και αποτελούν ένα ουσιαστικό κομμάτι της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος, του οποίου η διατήρηση είναι εξαιρετικά σημαντική, προτρέπει το κοινό να ενημερώνεται σχετικά με τα είδη των φιδιών που υπάρχουν στην Κύπρο και τους κατάλληλους τρόπους αντίδρασης, σε περίπτωση εντοπισμού τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη συνεργασία Κράτους με ΚΙΤΙΟΝ για μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας

Τροχαίο στη Λάρνακα: Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Κάποιες εταιρείες δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Μονή Αββακούμ: Απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών στον Αρχιεπίσκοπο – Τα 20 σημεία για το καταστατικό της Εκκλησίας

Ληστές σκότωσαν γνωστό 38χρονο ηθοποιό - Συγκλονισμός στα διεθνή ΜΜΕΈφτασε στην Κύπρο ο Εμίρης του Κατάρ - Τον υποδέχθηκε ο ΠτΔ, θα παρακαθίσουν σε ιδιωτικό δείπνο

Έφτασε στην Κύπρο ο Εμίρης του Κατάρ - Τον υποδέχθηκε ο ΠτΔ, θα παρακαθίσουν σε ιδιωτικό δείπνο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε σήμερα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, τον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, o ο οποίος έφθασε στην Κύπρο το απόγευμα, για επίσημη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top