ΔΙΕΘΝΗ

Ανάλυση CNN: Γιατί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν σχεδιασμένη να αποτύχει

Ανάλυση CNN: Γιατί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν σχεδιασμένη να αποτύχει

Ένας σκιώδης πόλεμος δεκαετιών βγήκε στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ιρανικά drones και πύραυλοι φώτισαν τον ουρανό στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η επιχείρηση της Τεχεράνης ήταν εξαιρετικά χορογραφημένη, προφανώς σχεδιασμένη για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες και να μεγιστοποιήσει το θέαμα, υπογραμμίζει σε ανάλυσή του το CNN.

Πολύπλοκη αλλά προβλεπόμενη

Ήταν μια πολύπλοκη αποστολή. Πάνω από 200 drones και πύραυλοι πέρασαν πάνω από τους γείτονες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και του Ιράκ - αμφότερα με αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις - προτού διεισδύσουν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ βοήθησαν στην κατάρριψη του μεγαλύτερου μέρους της επίθεσης, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν αυτό που από καιρό θεωρούταν το επικρατέστερο σενάριο: την πρώτη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Το θρυλικό σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ δεν απογοήτευσε τους Ισραηλινούς, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν σε καταφύγια.

Μόνο ελάχιστα μέρη δέχθηκαν επίθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής βάσης και μιας περιοχής στην έρημο Νεγκέβ, τραυματίζοντας ένα παιδί Βεδουίνων, ενώ το Dome απέκρουσε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις drones στην ιστορία

Σχεδιασμένη να αποτύχει

Ωστόσο, επρόκειτο για μια επιχείρηση που φαινόταν σχεδιασμένη να αποτύχει - όταν το Ιράν εκτόξευε τα δολοφονικά του drones από το έδαφός του, περίπου 1.000 μίλια μακριά, ουσιαστικά προειδοποιούσε το Ιράν από ώρες πριν.

Όπως αναφέρει το CNN, ο συμβολισμός της επίθεσης έκανε τη «βαριά» δουλειά. Αντί για πυρά από μια από τις γειτονικές χώρες όπου το Ιράν και οι μη κρατικοί σύμμαχοί του είναι παρόντες, αυτή ήταν μια απευθείας επίθεση από το ιρανικό έδαφος στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτό έθεσε σε κίνδυνο την ικανότητα του Ιράν να βλάψει το Ισραήλ, επειδή στέρησε από την επιχείρηση το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Ένα «τρομοκρατικό πυροτέχνημα»

Ωστόσο, για περίπου τέσσερις ώρες, ο κόσμος κρατούσε την αναπνοή του καθώς τα όπλα πετούσαν στον νυχτερινό ουρανό.

Το χρονικό περιθώριο σήμαινε ότι το Ισραήλ και οι εταίροι του μπορούσαν να προετοιμάσουν τις άμυνες του Ισραήλ και η επιχείρηση δεν ήταν κάτι παραπάνω από ένα τρομακτικό πυροτέχνημα.

Όταν η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη έγραψε στο Twitter ότι η επιχείρηση «ολοκληρώθηκε», ήταν εύκολο να φύγει κανείς από αυτό πιστεύοντας ότι το Ιράν ήταν σαν το σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει.

Κάτι μας θυμίζει...

Το ύφος της επίθεσης θυμίζει την απάντηση της Τεχεράνης στη στοχευμένη δολοφονία του πιο ιστορικού στρατηγού του Ιράν, του Κασσέμ Σολειμανί, από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε τα αμερικανικά στρατεύματα 10 ώρες πριν ρίξει μαζικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανικές στρατιωτικές θέσεις στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης al-Asad. Η επίθεση προκάλεσε χάος, αφήνοντας στο έδαφος διάτρητους κρατήρες, αλλά δεν προκάλεσε γνωστές απώλειες στις ΗΠΑ.

Κατά τη διαδικασία, οι ιρανικές δυνάμεις κατέρριψαν κατά λάθος ένα εμπορικό αεροσκάφος που απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, σκοτώνοντας πάνω από 100 επιβάτες και τροφοδοτώντας την οργή της κοινής γνώμης εναντίον ενός καθεστώτος που θεωρείται όλο και περισσότερο ανίκανο.

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή έξω από Σωματείο: Σύλληψη τριών αλλοδαπών προσώπων - Τι συνέβη

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Τέσσερις συλλήψεις για ναρκωτικά - Βρήκαν σακουλάκια με κάνναβη και άλλες ουσίες στις οικίες τους

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top