ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του ΗΒ που θα συνδράμει την παροχή βοήθειας στη Γάζα

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του ΗΒ που θα συνδράμει την παροχή βοήθειας στη Γάζα

Απέπλευσε από την Κύπρο το αποβατικό πλοίο RFA Cardigan Bay του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ώστε να παράσχει υποστήριξη στη διεθνή επιχείρηση κατασκευής προσωρινής πλωτής προβλήτας στις ακτές της Γάζας για την ταχύτερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, οι εργασίες για την προβλήτα έχουν ήδη αρχίσει από Αμερικανούς στρατιώτες και το βρετανικό επικουρικό πλοίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό κατάλυμα για αυτούς τους εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

Σε πρώτη φάση η προβλήτα θα επιτρέπει την παράδοση φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας από 90 φορτηγά αυτοκίνητα την ημέρα, αριθμός που θα μπορέσει να αυξηθεί σε 150, σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμούς.

Οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι αυτής της βοήθειας θα μεταφέρονται από την Κύπρο, όπου θα έχουν ήδη υποβληθεί σε ελέγχους.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς δήλωσε πως είναι «κρίσιμο» να δημιουργηθούν περισσότεροι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Λωρίδα της Γάζας. «Το ΗΒ συνεχίζει να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην παροχή υποστήριξης σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε δε το πλήρωμα του RFA Cardigan Bay ως κεντρικής σημασίας για τη βρετανική συνεισφορά στη συγκεκριμένη διεθνή πρωτοβουλία.

Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί στο σχεδιασμό τέτοιων επιχειρήσεων έχουν συμμετάσχει στις προετοιμασίες επί εβδομάδες, τόσο στο αμερικανικό επιχειρησιακό κέντρο στην Τάμπα της Φλόριντα όσο και στην Κύπρο. Στόχος τους ήταν να αναπτυχθεί ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα.

Επίσης, το Υδατογραφικό Γραφείο του ΗΒ έχει συνεργαστεί με τους Αμερικανούς για την ανάλυση της μορφολογίας των ακτών της Γάζας.

Σύμφωνα εξάλλου με το BBC, υπάρχει ως επιλογή στο τραπέζι η ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών εντός της Λωρίδας της Γάζας ώστε να οδηγούν τα φορτηγά που θα αποβιβάζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια - αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του ΡαϊσίΔυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top