ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Η ηγεσία του AJC με μπροστάρη τον Εκτελεστικό Διευθυντή David Harris, έδειξαν όραμα και εργάστηκαν ενεργά για να χτίσουν τα θεμέλια της συνεργασίας μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στο πρόγευμα εργασία που διοργάνωσε προς τιμή του στα γραφεία της, η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή.

Στη συνάντηση ήταν παρούσα η εθνική ηγεσία της μεγάλης αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης, η οποία την τελευταία 20ετία έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

Από κυπριακής πλευράς παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος Νίκος Αιμιλίου και ο γενικός πρόξενος Βασίλης Φιλίππου.

Η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδης κάλυψε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της ενέργειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μεσανατολικό, ενώ ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η εταιρική μας σχέση αναπτύσσεται συνεχώς σε πλήθος τομέων. Βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση μας, ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό πεδίο, τόσο γεωγραφικά όσο και από την άποψη των κοινών αξιών, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι έχουμε γράψει ένα νέο και τολμηρό κεφάλαιο στην ιστορία των σχέσεών μας με το Ισραήλ», είπε.

Αναφέρθηκε στην ανταλλαγή επισκέψεων με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ιούνιο και Ιούλιο, που αποτελούν ακόμη μία απόδειξη της κοινής επιθυμίας να αναπτυχθούν πλήρως οι διμερείς σχέσεις.

Επισημαίνοντας ότι η περιοχή αντιμετωπίζει συνεχή αναταραχή και τρομοκρατία, είπε πως οι δημοκρατικές χώρες, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, αποτελούν ασπίδα ασφαλείας και σταθερότητας.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν μπορούν σύντομα να επιτρέψουν ουσιαστική πρόοδο. Με το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής: δεν είναι δυνατή η λύση χωρίς τη συγκεκριμένη συμβολή της Τουρκίας. Δυστυχώς, η Τουρκία, πέρα από την απλή ρητορεία, δεν έχει ακόμη αναλάβει πρακτικά μέτρα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος υπολογίζει σε φίλους και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής και της κυβέρνηση των ΗΠΑ, να μεταφέρουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το μήνυμα προς την Τουρκία».

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του για το Μεσανατολικό, που οδήγησαν στις επισκέψεις Τουσκ στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή και την πρόταση να προσκληθούν μιλήσουν οι κ. Νετανιάχου και Αμπάς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρουσιάζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο εκτελεστικός διευθυντής του AJC, Ντέιβιντ Χάρις, υπενθύμισε περυσινή ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Παγκόσμιο Φόρουμ της οργάνωσης, ο οποίος είχε αποκαλέσει την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή «αρχιτέκτονα της σχέσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ΗΠΑ».

«Υπολογίζουμε πολύ σοβαρά αυτή την εντολή», είπε.

Να σημειώσουμε ότι η οργάνωση κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να μιλήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στο Παγκόσμιο Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τις 4-7 Ιουνίου.

Ο κ. Χάρις εξήρε τη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ που ωφελεί και τις δύο χώρες και επεκτείνεται στην ενέργεια, ανταλλαγή πληροφοριών, τουρισμό και πολιτισμό, σημειώνοντας την στενή σχέση που έχουν αναπτύξει ο Πρωθυπουργός Ντετανιάχου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, συνεχάρη δημόσια την Κύπρο «για το θάρρος της στην αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ», σημειώνοντας ότι χωρίς την Κύπρο και τη Βουλγαρία, η οργάνωση αυτή δεν θα ήταν στον κατάλογο της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μιλώντας για το Κυπριακό, είπε πως δεσμεύεται και αυτός στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης διευθέτηση.

«Πριν 41 χρόνια η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει το βόρειο ένα τρίτο της Κύπρου. Για 41 χρόνια έχει εγκαταστήσει χιλιάδες Τούρκους έποικους από την Ανατολία, να ζήσουν εκεί. Εχει καταστρέψει θρησκευτικούς τόπους χριστιανικής κληρονομιάς και σε περισσότερες από μία περιπτώσεις έχει αρνηθεί να βρεθεί η αναγκαία φιλική λύση που θα αποκαταστήσει την Κύπρο ως ενιαίο κράτος, το οποίο θα σέβεται το δικαίωμα όλων των πολιτών του», είπε.

Ο Ντέιβις Χάρις εξήρε τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να βρεθεί μία τέτοια λύση, όπως και τη δέσμευσή του για την ειρήνη και υποσχέθηκε ο ίδιος κι η οργάνωσή του να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top