ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: «Μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών»

Υπ. Γεωργίας: «Μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών»

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στη μέγιστή τους επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, δήλωσε την Πέμπτη, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου σε χαιρετισμό της στην άσκηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς «Ήφαιστος 2024» που διεξήχθη στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, στην τοποθεσία «Παμπατζιά» στον Άγιο Νικόλαο Στέγης, στην Κακοπετριά.

Η κ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι η επαρκής προετοιμασία, η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού και η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα αποτελεί στρατηγική επένδυση απέναντι στις περιβαλλοντικές απειλές προσθέτοντας ότι «η άσκηση ‘ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2024’ αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος διαχείρισης πυρκαγιών, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια στην ανταπόκριση και κατάσβεση των πυρκαγιών».

Εξήγησε ότι η άσκηση, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δασών, περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των Υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στην πυροπροστασία και δρουν σε πραγματικές συνθήκες δασικών πυρκαγιών.

Υπέδειξε ότι το κύριο αντικείμενο της άσκησης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για καταστολή μεγάλων δασικών πυρκαγιών, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση.

«Διανύουμε ήδη την περίοδο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στη μέγιστή τους επιχειρησιακή ετοιμότητα», είπε η Υπουργός Γεωργίας σημειώνοντας ότι «ως Κυβέρνηση, έχουμε στηρίξει αυτή την προσπάθεια με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν, για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι έτοιμους, αλλά και για να δώσουμε οριστική λύση σε προβλήματα που χρόνιζαν, όπως είναι η υποστελέχωση και η απουσία ιδιόκτητων πτητικών μέσων».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί συνεργασίες, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με γειτονικά κράτη, ιδιαίτερα στον τομέα της αεροπυρόσβεσης και απτό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία στην Κύπρο από τις 5 Μαΐου, δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων και του 18μελούς πληρώματός τους από το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, μετά από την άμεση και θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα που απευθύνθηκε προς τη γειτονική χώρα, για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αεροπυρόσβεσης στην Κύπρο.

Δήλωσε ακόμη ότι για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτούνται συνεχώς νέοι σχεδιασμοί και υλοποίηση νέων μέτρων λέγοντας ότι «προς τον σκοπό αυτό, εστιάζουμε σε μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση, προωθώντας τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού οδικού χάρτη για προστασία των δασών από τις πυρκαγιές».

Η κ. Παναγιώτου προέβη σε ανάλυση μέτρων προκειμένου να μειωθούν οι πυρκαγιές, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση της ανθεκτικότητας των φυσικών τοπίων στις πυρκαγιές βασίζεται στον έξυπνο σχεδιασμό χρήσεων γης και πρακτικών διαχείρισης φυσικών πόρων. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε, η περαιτέρω στήριξη για μη εγκατάλειψη της καλλιέργειας της γης στην ύπαιθρο και η μείωση της βιομάζας μέσω ελεγχόμενης βόσκησης αποτελούν κάποιους από τους τρόπους που εξετάζονται ώστε να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται και στην Κύπρο.

Η κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι στο σενάριο της άσκησης, θα ακολουθηθούν τα επιχειρησιακά στάδια αντιμετώπισης μιας δασικής πυρκαγιάς η οποία εξελίσσεται σε κρίση, ξεκινώντας από την αναγγελία της πυρκαγιάς, τη σταδιακή ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού, μέχρι και την πλήρη κατάσβεσή της.

Ταυτόχρονα, η Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της «στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους Δασικούς Υπαλλήλους, τους δασοπυροσβέστες, τους πυροσβέστες, τους ιπτάμενους καθώς και τους εθελοντές» διαβεβαιώνοντάς τους ότι «η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας, ενισχύοντας κάθε σας προσπάθεια για προστασία των δασών και του φυσικού μας περιβάλλοντος από τη φωτιά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, όπως η υποστελέχωση, η ανάγκη ενίσχυσης σε εξοπλισμό κ.ά., όχι μόνο έχουν εντοπιστεί αλλά έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη απόφαση για επαναλειτουργία του δασικού κολεγίου και η ενίσχυση των επίγειων δυνάμεών μας».

Η κ. Παναγιώτου απηύθυνε ευχαριστίες στην αγγλική γλώσσα και στους συνεργάτες και προσκεκλημένους από την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Βρετανικές Βάσεις που παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν την άσκηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτων



Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά που άρχισε χθες (15/6) στον Φαρμακά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top