ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kυπριανού: «Η Τουρκία να χρηματοδοτήσει τη λύση του Κυπριακού»

Kυπριανού: «Η Τουρκία να χρηματοδοτήσει τη λύση του Κυπριακού»

Η Τουρκία λόγω της εισβολής της στην Κύπρο και της συνεχιζόμενης κατοχής πρέπει να είναι μια από της δυνάμεις που θα στηρίξουν οικονομικά το νησί μετά από τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο οποίος είπε, ωστόσο, ότι είναι πρόωρο να γίνονται συζητήσεις επί αυτού του θέματος.

“Το πώς και ποιοι πόροι θα εξευρεθούν, νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή ούτε και το πόσοι πόροι θα εξευρεθούν. Ας αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα και τότε θα είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό”, είπε ο κ. Κυπριανού μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ανακουφιστικό Κέντρο Φροντίδας “Αροδαφνούσα”, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική συνεισφορά της Τουρκίας μετά τη λύση του Κυπριακού, είπε ότι “εκείνος που θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είναι και η Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει το πρόβλημα με την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, όμως είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δανεισμού από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει άλλες λύσεις τέτοιου είδους, όπως είχαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά επαναλαμβάνω, να μην βιαζόμαστε, να περιμένουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα”.

Σε ερώτηση για τις ζυμώσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στη Νέα Υόρκη αναφορικά με τη χρηματοδότηση για τη μετά τη λύση του  Κυπριακού, εποχή, είπε ότι “τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για το συγκεκριμένο ζήτημα και είναι πολύ πρόωρο να λέμε ότι το κράτος θα αναλάβει τέτοια κόστη τα οποία θα είναι τεράστια”.

“Δεν υπάρχει δυνατότητα το κράτος να αναλάβει τέτοια κόστη, αλλά αντιθέτως η προσπάθεια είναι να εξευρεθούν τέτοιοι πόροι από αλλού”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε άλλη ερώτηση για το πόσο καθοριστικές για την έκβαση των διαπραγματεύσεων κρίνει το ΑΚΕΛ τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “το ποιος βρίσκεται στην εξουσία σίγουρα έχει τη δική του σημασία αλλά το πόσο καταλυτικές θα είναι ή όχι οι εκλογές θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμά τους”.

Για παράδειγμα, συνέχισε, “το Κουρδικό Κόμμα έχει θέσεις οι οποίες είναι πολύ παραπλήσιες με της ε/κ πλευράς σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, στο Κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και οι κύριοι Αχμέτ Νταβούτογλου και Αχμέτ Τσαβούσογλου είναι γεγονός ότι διατυπώνουν θέσεις, οι οποίες αφήνουν μια ελπίδα ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να συμβεί από την Τουρκία”.

“Εχει σημασία λοιπόν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, η Κυβέρνηση από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα σχηματιστεί και όλα αυτά νομίζω θα καθορίσουν σε κάποιο βαθμό και το πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα μετά, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top