ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάρης Γεωργιάδης: Πλεόνασμα γύρω στο 2,4% προβλέπεται να έχει η κυπριακή οικονομία στο 2016

Χάρης Γεωργιάδης: Πλεόνασμα γύρω στο 2,4% προβλέπεται να έχει η κυπριακή οικονομία στο 2016

Πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2,4% προβλέπεται να έχει η κυπριακή οικονομία στο 2016 σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος στη συνοδευτική επιστολή του προϋπολογισμού που απευθύνει στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, αναφέρει ακόμη ότι οι προϋπολογιζόμενες αναπτυξιακές δαπάνες για το 2016 παρουσιάζουν αύξηση 5%.

«Για το 2016 το δημοσιονομικό ισοζύγιο προβλέπεται να είναι οριακά ελλειμματικό και να μην ξεπερνά το -0,1% του ΑΕΠ, με πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2,4%», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης στην επιστολή του.

Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις, προσθέτει, για το 2015 «επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,9% που αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα -0,9% του ΑΕΠ».

Το δημόσιο χρέος για το 2015, σημειώνει, «εκτιμάται να μειωθεί στο 106,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 107,5% το τέλος του προηγούμενου χρόνου».

Συνολικά, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών «το νομοσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016 προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών, ύψους €5.941 εκ. σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.860 εκ. το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4%».

Προστίθεται ότι «οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2016 ανέρχονται στα €6.636 εκ. σε σύγκριση με €6.660 εκ. το 2015, δηλαδή παρουσιάζουν οριακή μείωση 0,4% κυρίως λόγω μείωσης των δαπανών για τόκους».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «οι προϋπολογιζόμενες αναπτυξιακές δαπάνες για το 2016 παρουσιάζουν αύξηση 5% λόγω συμπερίληψης νέων αναπτυξιακών έργων κάτι που κατέστη εφικτό λόγω των οικονομικών περιθωρίων που δημιουργήθηκαν αλλά και της μείωσης των δαπανών για τόκους».

Με βάση πάντοτε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2016 – 2018, αναφέρει, «τα έσοδα για το 2017 αναμένεται να ανέλθουν στα €6.092 εκ. και το 2018 στα €6.326 εκ. ενώ οι συνολικές δαπάνες, για τα έτη 2017 και 2018, αναμένεται να ανέλθουν στα €6.703 εκ. και €6.816 εκ. αντίστοιχα».

Ο Υπουργός Οικονομικών προβαίνει σε μια αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλες τις αξιολογήσεις του Μακροοικονομικού Προγράμματος Προσαρμογής, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά την εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία, τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς».

«Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν εξαλειφθεί ενώ οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά διευκολύνοντας την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους», αναφέρει.

Παράλληλα, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης στην επιστολή του, «η κυπριακή οικονομία μετά από μια πρωτόγνωρη περίοδο ύφεσης διάρκειας τεσσάρων περίπου ετών έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Οι θετικοί αυτοί ρυθμοί, προσθέτει, «οι οποίοι επιτυγχάνονται για πρώτη φορά μετά το 2ο τρίμηνο του 2011, καταδεικνύουν την έξοδο της κυπριακής οικονομίας από την ύφεση».

Διευκρινίζει ότι για το 2015 σύμφωνα με το μακροοικονομικό σενάριο που περιλήφθηκε στο επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής υιοθετήθηκε εκτίμηση για θετικό ρυθμό ανάπτυξης ύψους 0,5% σε πραγματικούς όρους. Ωστόσο, όπως αναφέρει, με βάση «τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 αναμένεται να κυμανθεί πέραν του 1,0%».

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στον περιορισμό της στο 14,7% το 2ο τρίμηνο του 2015 γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο υποδεικνύει «τη σταδιακή βελτίωση στην αγορά εργασίας και κατ` επέκταση στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Προσθέτει ότι ώθηση στην ανάπτυξη από πλευράς της ζήτησης προσφέρει η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω βελτίωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, ενώ θετικά αποτελέσματα παρουσιάζουν ο τουρισμός, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και το εμπόριο.

Για τον χρηματοοικονομικό τομέα αναφέρει ότι «έχει σταθεροποιηθεί, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν αρθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει σταδιακά αποκατασταθεί». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top