ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Λαϊκή Τράπεζα προσέφυγε κατά της Ελλάδας για το κούρεμα των ομολόγων -Ζητά 4 δισ. ευρώ

Η Λαϊκή Τράπεζα προσέφυγε κατά της Ελλάδας για το κούρεμα των ομολόγων -Ζητά 4 δισ. ευρώ

Προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes - ICSID) κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας ποσό ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, κατέθεσε η κρατική κυπριακή τράπεζα, πρώην Λαϊκή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Διεκδικήσεις μαμούθ της Λαϊκής από Ελλάδα», η προσφυγή, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια «διαμάχη με πολιτικές προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο, αφορά το λεγόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και είναι η μοναδική που έχει κατατεθεί έως τώρα εκ μέρους πιστωτικού ιδρύματος κατά του ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω κυπριακού, ενώ στο «PSI» του 2012 συμμετείχαν δεκάδες τράπεζες παγκοσμίως.

Με την προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, η κρατική κυπριακή τράπεζα ισχυρίζεται ότι ζημιώθηκε επειδή κουρεύτηκαν (με το PSI) τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διακρατούσε και απαιτεί αποζημίωση.

Στην προσφυγή, στην οποία υποστηρίζεται ότι η πρώην Λαϊκή αντιμετώπισε τεράστιες ζημίες ως αποτέλεσμα της υποχρεωτικής της συμμετοχής στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, γίνεται επίκληση διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται σε αμοιβαία προστασία των επενδύσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η σχετική προσφυγή, κατατέθηκε χθες, 30 Σεπτεμβρίου, κατά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη, ότι η προετοιμασία της προσφυγής κράτησε αρκετούς μήνες «και κρατήθηκε μυστική για ευνόητους λόγους», ενώ σχετική έγκριση για την υποβολή της παρέσχε ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, όπως προκύπτει από συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής.

Κ.Ε — Νικος Χριστοδουλίδης Ιούνιος 2015

Δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που κινήθηκε νομικά κατά της Ελλάδας  

Η κυπριακή κυβέρνηση στην οποία απευθύνθηκε η Realnews ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία ανάμειξη και εμπλοκή στο ζήτημα αυτό.  Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, "Δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που κινήθηκε νομικά κατά της Ελλάδας αλλά η διαχειρίστρια εταιρεία της Λαϊκης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πρώην μετόχων και καταθετών. Είναι ιδιωτική πρωτοβουλία".

 Η προσφυγή έχει κατατεθεί στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτιον και το οποίο θα ορίζε νέα ημερομηνία για την ακρόαση της υπόθεσης μέσα στο 2015.

Η Αθήνα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα ούτε απο τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά φοβάται ότι ενδεχόμενη δικαίωση της Λαϊκης Τράπεζας, ίσως ανοίξει την όρεξη και σε άλλα ξένα τραπεζικά ιδρύματα για την κατάθεση αντίστοιχών προσφυγών.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top