ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό μετά την πτώχευση της Ρωσικής Transaero!

Προβληματισμός για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό μετά την πτώχευση της Ρωσικής Transaero!

Υπ. Μεταφορών και Υπ. Εμπορίου θα αντιμετωπίσουν το κενό της Trans Aero, λέει ο Μ. Δημητριάδης

Υπουργείο Μεταφορών, Υπουργείο Εμπορίου και ΚΟΤ θα εξετάσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν το κενό που που προέκυψε από την πτώχευση της ρωσικής Transaero, η οποία μεταφέρει το 70% των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι το θέμα προκαλεί προβληματισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, το κενό που προέκυψε από το κλείσιμο της Transaero θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετες πτήσεις από ρωσικές εταιρείες, καθώς με βάση διμερή συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, οι πτήσεις διενεργούνται από εταιρείες που διαθέτουν άδεια ντόπιου αερομεταφορέα, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Κύπρο εταιρεία με άδεια ντόπιου αερομεταφορέα. Εξήγησε όμως ότι ακόμη και αν υπήρχε τέτοια εταιρεία θα βρισκόταν σε δυσχερέστερη θέση λόγω του ότι δεν μπορεί να πετά πάνω από την Τουρκία λόγω του τουρκικού εμπάργκο.

«Το κλείσιμο της εταιρείας η οποία φέρνει περισσότερο από 70% των επιβατών που έρχονται από τη ρωσική αγορά δεν είναι ευχάριστο για τη χώρα μας, είναι κάτι που επηρεάζει τον τουρισμό και σίγουρα το Υπουργείο Τουρισμού και  ο ΚΟΤ θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», ανέφερε σε δηλώσεις στο περιθώριο συνεδρίου για την ψηφιακή ενιαία αγορά της ΕΕ και συμπλήρωσε: «Θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσετε το όλο θέμα και να είστε σίγουροι ότι είναι κάτι που μας προβληματίζει πάρα πολύ».

Όπως ανέφερε, η Transaero έχει μεταφέρει γύρω στις 350.000 επιβάτες από τη Ρωσία μέχρι σήμερα, ενώ προβλέπεται να μεταφέρει άλλους 30.000. «Οπόταν τουλάχιστον για το υπόλοιπο του χρόνου δεν θα είναι σημαντικές οι επιπτώσεις», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το τι θα γίνει για την επόμενη σεζόν, ο κ. Δημητριάδης παρατήρησε πως «με το να φύγει μια τόσο μεγάλη εταιρεία σίγουρα υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, θα πρέπει να αναπληρωθεί αυτό το κενό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εμείς σαν αρμόδιοι φορείς, το Υπουργείο Τουρισμό όσο αφορά τον τουρισμό και εμείς όσον αφορά τις μεταφορές θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αναπληρώσουμε το κενό».

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ακόμη πως η αεροπορική κίνηση από τη Ρωσία διέπεται από διμερή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, βάσει της οποίας δικαιούμαστε να κάνουμε πτήσεις στη Ρωσία, αλλά αυτές οι πτήσεις θα πρέπει να γίνονται από εταιρείες οι οποίες έχουν άδεια ντόπιου αερομεταφορέα.

Επεσήμανε όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εταιρεία στην Κύπρο με άδεια ντόπιου αερομεταφορέα, ενώ εξετάζονται τρεις αιτήσεις.

Σε ερώτηση αν μπορεί να επισπευσθεί η εξέταση των αδειών, ο κ. Δημητριάδης απάντησε λέγοντας ότι «το θέμα είναι ότι ακόμη και αν κάποιες εταιρείες αποκτήσουν τέτοια άδεια, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ένα δρομολόγιο το οποίο μπορούν να  κάνουν αποτελεσματικά διότι οι εταιρείες που έχουν άδεια ντόπιου αερομεταφορέα δεν μπορούν να περάσουν πάνω από την Τουρκία και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για τις εταιρείες μας».

Υπενθύμισε ότι όταν οι Κυπριακές Αερογραμμές διεξήγαγαν αυτό το δρομολόγιο πριν να κλείσουν το μερίδιο αγοράς τους ήταν μόλις 4%.

«Αυτό το δρομολόγιο εξυπηρετείτο σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία», είπε και πρόσθεσε: «Η Transaero είναι ένας σημαντικός παίκτης, διότι μεταφέρει θα έλεγα και γύρω στο 80% των επιβατών που φέρνει ένας πολύ μεγάλος διοργανωτής ταξιδίων, θα πρέπει να κάτσουμε να δούμε πώς θα αναπληρώσουμε αυτό το κενό.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ακόμη πως σε επαφές που είχε το Υπουργείο με Ρώσους αξιωματούχους πριν από λίγο καιρό η κυπριακή πλευρά είχε θέσει το θέμα να μπορούν να κάνουν το δρομολόγιο μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και αερομεταφορείς που έχουν ευρωπαϊκή άδεια και όχι μόνο κυπριακή άδεια, για το λόγο ότι και να έχει κάποιος κυπριακή άδεια θα έχει πάντα το μειονέκτημα των 40 επιπρόσθετων λεπτών, αντιλαμβάνεστε επιπρόσθετα καύσιμα και όλες τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτό.

«Όπως είναι τα πράγματα σήμερα βάσει της διμερούς συμφωνίας που έχουμε μαζί τους, ουσιαστικά εκτός και αν αλλάξει αυτή, το κενό θα πρέπει να αναπληρωθεί από την ίδια τη ρωσική αγορά, δηλαδή θα πρέπει να μπουν επιπρόσθετες πτήσεις από τη Ρωσία», είπε.

«Εμείς θα κάνουμε τις επαφές μας και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top