ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περδίκης: Το πράσινο φυτρώνει και δυναμώνει στη Βουλή και την κοινωνία

Περδίκης: Το πράσινο φυτρώνει και δυναμώνει στη Βουλή και την κοινωνία

Το Κοινοβουλευτικό έργο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για την περίοδο 2014 – 2015 παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης του Κινήματος στη Δημοσιογραφική Εστία.

«Προσπαθούμε πολύ να είμαστε μέσα στο κοινοβούλιο η φωνή των αδικημένων, των απλών πολιτών, των μη προνομιούχων. Παράλληλα, με τόλμη και παρρησία υπηρετούμε την αλήθεια και τις αξίες της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος και Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν με την οικονομική κρίση και τη στάση των Οικολόγων σε όλα τα ζητήματα που προέκυψαν, υπενθυμίζοντας ότι οι Οικολόγοι προειδοποιούσαν αρκετά πριν για τους κινδύνους της επερχόμενης οικονομικής καταστροφής,  από την αρχή ζητούσαν άμεση διαλεύκανση των οικονομικών σκανδάλων και αντιστάθηκαν στα οδυνηρά μέτρα που διαρκώς ψήφιζε η Βουλή.

«Η αντικειμενική αλήθεια είναι ότι προσπαθήσαμε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια να στηρίξουμε με συνέπεια τον απλό πολίτη, τον εργαζόμενο, τον οικογενειάρχη, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του και στις προσδοκίες του. Δεν ισχυρίζομαι ότι πετύχαμε πολλά, αλλά νομίζω ότι μπορώ με υπερηφάνεια να σας διαβεβαιώσω ότι σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία, ποτέ – μα ποτέ – εξυπηρετήσαμε τα συμφέροντα ξένων παραγόντων ή του τραπεζικού κατεστημένου και της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας» σημείωσε.

Ο Γιώργος Περδίκης είπε ακόμη ότι όσο το επιτρέπουν οι λιγοστές του δυνάμεις, το Κίνημα είναι πάντα εποικοδομητικό στη Βουλή και πως πέραν της αντίστασης να υποκύψει σε άδικες νομοθεσίες, καταθέτει προτάσεις σωτηρίας και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων.

Ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο το Κίνημα ακολούθησε με συνέπεια αυτή τη γραμμή στην αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξηγώντας ότι τα νομοσχέδια για  τις εκποιήσεις, που πέρασαν με την πλειοψηφία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ και τα νομοσχέδια του ελλιπούς πλαισίου για την αφερεγγυότητα, που πέρασαν με την πλειοψηφία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, έτυχαν ενδελεχούς μελέτης από την ομάδα οικονομικών  εμπειρογνωμόνων του Κινήματος, από την οποία προέκυψαν σωρεία προτάσεων. «Χωρίς τυμπανοκρουσίες και κυρίως χωρίς επώδυνες υποχωρήσεις από τις αρχές μας και άνομες συναλλαγές, καταφέραμε να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές στο σύνολο των νομοσχεδίων, που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Παρομοίως δράσαμε και στην περίπτωση  του νομοσχεδίου για τον απεγκλωβισμό των συνεπών ιδιοκτητών από τους αφερέγγυους πωλητές ή developers, με προτάσεις νόμου και πρωτοβουλίες που λειτούργησαν καθοδηγητικά για το σύνολο της Βουλής και έφεραν αίσιο αποτέλεσμα» είπε.

Σημείωσε επίσης πως η μάχη για τα νομοσχέδια για τη μαζική πώληση και την πακετοποίηση των δανείων, αποτελεί την κορύφωση του δράματος, αλλά και της προσπάθειας μας για απάμβλυνση των συνεπειών των μέτρων του μνημονίου επί χιλιάδων μικροδανειοληπτών και κατά συνέπεια επί της κοινωνίας, υποδεικνύοντας πως όπως έχουν κατατεθεί τα νομοσχέδια αποτελούν τον τελικό διακανονισμό, το τέλος των ψευδαισθήσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναφέροντας ότι το σχέδιο θα οδηγήσει στο ολοκαύτωμα των δανειοληπτών.

Και υπενθύμισε παράλληλα ότι αυτή την εποχή το Κίνημα ζητεί όπως διευθετηθεί το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο και σε άλλο ξένο συνάλλαγμα αλλά και όπως οι ανοικτές πληγές της τραγωδίας των κατόχων των αξιογράφων και των κουρεμένων καταθετών και μικρομετόχων βρουν θεραπεία. «Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είμαστε παρά το πλευρό όλων των θυμάτων της τραπεζικής απάτης και της εγκληματικής αδιαφορίας των ελεγκτικών αρχών και της πολιτικής ηγεσίας» ανέφερε.


Αναφέρθηκε επίσης και στην πρωτοβουλία των Οικολόγων που οδήγησε στην προετοιμασία νομοθεσίας που ετέθη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία επιδιώκεται να ενταχθούν τα τραπεζικά ιδρύματα στο νόμο για την τοκογλυφία.  

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα, ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι στήριξαν την κοινωνική αντίθεση σε καταστροφικά, όπως τα χαρακτήρισε, έργα όπως τα χημικά εργοστάσια στο λιμάνι Λάρνακας και στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, η επέκταση των οδικών έργων στους οικιστικούς πυρήνες Αγλαντζιάς και Στροβόλου (λεωφόρος Αγλαντζιάς, Ακαδημίας και Τσερίου), τη φάρμα κροκοδείλων κ.ο.κ.

«Από την άλλη καταθέτουμε τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στη Βουλή, προτάσεις  για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των εναλλακτικών καλλιεργειών (π.χ. κλωστική κάνναβη) και την παροχή περιβαλλοντικών κινήτρων πράσινης ανάπτυξης (π.χ. διαχείριση εσόδων ταμείου ρύπων). Στηρίξαμε τα δικαιώματα των καταναλωτών με προτάσεις νόμου που στοχεύουν στον έλεγχο της αισχροκέρδειας στην εμπορία καυσίμων, τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων (π.χ. αναπήρων) αλλά και των θρησκευτικών ομάδων (Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, με πρόταση νόμου για τις σχολικές εφορείες των θρησκευτικών ομάδων)» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στα περιβαλλοντικά θέματα εξηγώντας ότι η πρόσφατη αίτηση της Κύπρου για απαγόρευση της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων, είναι αποτέλεσμα της συνεχούς κοινοβουλευτικής πίεσης, ότι η Κύπρος είναι μια από τις ελάχιστες ανά τον κόσμο χώρες, που έχει υιοθετήσει την ιδέα της ξεχωριστής ραφοποίησης των γενετικών τροφίμων και ότι προωθείται ήδη η νομοθεσία για περιορισμό της πλαστικής σακούλας και της ρύπανσης των γραμματοκιβωτίων.

«Πετύχαμε τη δημιουργία δια νόμου των παραλιών για τα ζώα και την αστυνομία των ζώων. Ένας νέος σύγχρονος νόμος για τους σκύλους ετοιμάζεται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Κατ’ ακρίβειαν, μέσα από τη δράση μας στη συγκεκριμένη επιτροπή, αναδείχθηκαν θέματα όπως η περιβαλλοντική καταστροφή στα κατεχόμενα (δυο καταστροφικά έργα σταμάτησαν στα κατεχόμενα λόγω και των δικών μας παρεμβάσεων), έκλεισαν ρυπογόνοι σκουπιδότοποι, αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των μη αδειοδοτημένων ρυπογόνων εγκαταστάσεων, αποτράπηκε η επέκταση των λατομείων στη ζώνη Natura στον Ακάμα, προωθήθηκαν σχέδια για τη διαχείριση των τηγανέλαιων και των ελαστικών αυτοκινήτων κ.ο.κ» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στα μεγάλα ζητήματα της χρηστής διοίκησης, που περιλαμβάνουν θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, την αποκάλυψη και τιμωρία για τα σκάνδαλα κακοδιοίκησης και αισχροκέρδειας, την κατάργηση των προκλητικών προνομίων των αξιωματούχων, την τιμωρία των ενόχων της οικονομικής καταστροφής, την αποκομματικοποίηση της δημόσιας ζωής και γενικά όλα τα θεσμικά θέματα που αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας.

«Έχουμε προκαλέσει μια σειρά από μικρές κρίσεις στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, αναδεικνύοντας θέματα όπως οι λιμουζίνες των αξιωματούχων και η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, οι διπλές ψηλές συντάξεις και αμοιβές, η λίστα των φοροφυγάδων, η λίστα Λαγκάρντ κ.ο.κ» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι το Κίνημα έθεσε επίσης θέμα ανώτερου ορίου μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη σκανδάλων όπως πρόσφατα αυτό των 10 εκατομμυρίων ευρώ με τους ακατάλληλους ξύλινους πασσάλους της ΑΗΚ και πιέζει προς την κατεύθυνση της τιμωρίας των ενόχων.

«Ζητήσαμε και πετύχαμε να γίνει αποδεκτή η πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων μέσω της εφαρμογής των συστάσεων της Επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

«Προτείναμε με δύο νομοσχέδια την οριζόντια ψηφοφορία αλλά βεβαίως το πολιτικό κατεστημένο έκλεισε το δρόμο στη δημοκρατική αυτή μεταρρύθμιση. Καταφέραμε εντούτοις να υπερασπιστούμε για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, την απλή αναλογική έναντι της συνωμοσίας των μεγάλων κομμάτων. Τώρα αντιμετωπίζουμε νέο κίνδυνο με την προσπάθεια για οικονομικό στραγγαλισμό των μικρότερων κομμάτων» πρόσθεσε.


Ανέφερε τέλος πως «είναι λοιπόν φανερό ότι η δράση, ακόμα και η απλή παρουσία των Οικολόγων, ενοχλεί το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο» και «ξεκάθαρο ότι οι άρχοντες αυτής της πολιτείας πολύ θα ήθελαν να απαλλαγούν από το πράσινο  που τους εμποδίζει – κάποτε τους χαλά – και τα σχέδια και γενικώς τους ενοχλεί, στη Βουλή και στην κοινωνία», υποδεικνύοντας ότι το Κίνημα Οικολόγων δεν πρόκειται να τους κάνει τη χάρη.

«Έχουμε στον νου μας, να δυναμώσουμε το πράσινο, στη Βουλή και στην Κοινωνία. Στη δική μας αντίληψη η συνεπής, σταθερή και τίμια παρουσία μας στην πολιτική, πάει πολύ πέραν των εύηχων συνθημάτων, των προεκλογικών δεσμεύσεων, των ακριβοπληρωμένων διαφημιστικών μηνυμάτων κλπ» είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top