LIFESTYLE

Ταλεντάρα! Ποιά είναι η Κύπρια που θα κάνει το Hollywood να παραμιλάει με την εκπληκτική δουλειά της;

Ταλεντάρα! Ποιά είναι η Κύπρια που θα κάνει το Hollywood να παραμιλάει με την εκπληκτική δουλειά της;

Με μία θαυμαστή επαγγελματική πορεία κι έχοντας ήδη συνεργαστεί με βραβευμένους ανθρώπους του αμερικανικού κινηματογράφου, η Μαριάννα Έλληνα είναι πλέον έτοιμη για ακόμη περισσότερα κι εμείς σίγουροι πως η ταλαντούχα Κύπρια θα κάνει το Χόλιγουντ να παραμιλά!

Λίγο πριν μας φύγει για Αμερική τη συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί της:

 -Τι κάνει ακριβώς η διευθύντρια Φωτογραφίας σε μία ταινία;

 - Η Διευθύντρια Φωτογραφίας ουσιαστικά αναλαμβάνει το οπτικό κομμάτι της ταινίας, ως τεχνική αλλά και ως αισθητική προσέγγιση, αναλόγως του είδους και ύφους του σεναρίου στην εκάστοτε περίπτωση.  Προσωπικά πιστεύω πως η ουσία σε κάθε ταινία βρίσκεται στην ιστορία του σεναρίου. Το τι θέλει να πει ο σεναριογράφος, πώς το κατευθύνει ο σκηνοθέτης και πώς εγώ ως διευθύντρια φωτογραφίας μπορώ να την οδηγήσω με ένα τέτοιο τρόπο που να υπηρετώ τον σκοπό, να υπάρχει δηλαδή άμεση επαφή με τον θεατή και το κείμενο.  Αυτό επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό φωτισμού και κάμερας (Κίνηση κάμερας κι επιλογή φακών, γωνιών, σύνθεσης) για να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα και "περιβάλλον" για να μπορέσουν οι ηθοποιοί να ενωθούν οργανικά στον χώρο.

-Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα στο χώρο του κινηματογράφου;

 - Είναι δύσκολο γενικά να είσαι σε σημαντικές θέσεις στο χώρο του κινηματογράφου. Στατιστικές στην Αμερική δείχνουν πως για κάθε μια γυναίκα σκηνοθέτη της αντιστοιχούν 15.4 άντρες. Οι γυναίκες ηθοποιοί από την άλλη πρέπει πια να μιλάνε λιγότερο on camera να φοράνε λιγότερα ρούχα και να μην είναι μεγαλύτερες από 45 χρονών. Για το δικό μου επάγγελμα υπάρχει στατιστική ότι μόνο 2% δουλεύει ενεργά σε μεγάλες παραγωγές.   Είναι δύσκολο επειδή λόγω του ότι είναι και τεχνικό επάγγελμα, πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις ότι γνωρίζεις όσα γνωρίζει κι ένας άντρας συνάδελφός σου αλλά είναι και μια πρόκληση ταυτόχρονα.

-Ποιά τα μελλοντικά σου σχέδια ;

- Ετοιμάζουμε μια ταινία που θα γυριστεί στην Αμερική στους επόμενους μήνες, "Achilees Heel" και περιμένουμε την διανομή σε φεστιβάλ των ταινιών "Silent" και "Detour" σε Ελλάδα και Ευρώπη αντίστοιχα.

Ποια είναι η Μαριάννα  Έλληνα;

Όπως διαβάζουμε στη συνέντευξη που έδωσε στο lovemyall.com, η Μαριάννα Έλληνα είναι Κύπρια θεατρολόγος και διευθύντρια φωτογραφίας.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Ιουλίου του 1984. Προχώρησε σε σπουδές θεάτρου στο Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι αργότερα πήρε το μεταπτυχιακό της στις καλές τέχνες, από το Academy of Art University στο Σαν Φρανσίσκο στο τμήμα Motion Pictures and Television με κατεύθυνση στο Cinematography. Από το 2010 εργάζεται στο Σαν Φρανσίσκο σε βραβευμένες μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες όπως και σε διαφημίσεις σ’όλη την Αμερική.

Έχει συνεργαστεί με τους Frazer Bradshaw, Jason Wolos, Eriq Witties, Philip Chidel, Philip Briggs, Jamie Metzger, Jonathan Bowerbank κ.α. Οι κυριότερες στιγμές της καριέρας της ήταν η συνεργασία της με τον βραβευμένο Frazer Bradshaw (Babies, Everything Strange and New) στην μεγάλη μήκους ταινία Trattoria με πρωταγωνιστές τους John Patrick Amedori (Scott Pilgrim v. The World; Unbreakable, Butterfly Effect), τον βραβευμένο Anthony John Denison (The Closer; Crime Story) και την Lisa Rotondi (Jerry Maguire).

Η ταινία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Jason Wolos (Walter Duty). Επίσης η συνεργασία της με τον μέντορά της Jamie Metzger γνωστό από τις ταινίες Transformers 3, Pirates of the Caribbean, Jane by Design, Cougartown S4 κι άλλες, όπου την ειδίκευσε στα Digital Media. Η συνεργασία της με τον Elan Santiago από το 2010 στο πανεπιστήμιο Academy of Art University της προσέφερε μια υποτροφία στο Otto Nemenz INC, σ’ένα από τα μεγαλύτερα rental houses στο Λος Άντζελες, για ειδίκευση σε high end cameras. Η ταινία της “Breathe” επιλέκτηκε και προβλήθηκε στο Oregon Independent Film Festival στην κατηγορία των καλύτερων πειραματικών μικρού μήκους για το 2012.

Το 2013 πήρε το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας για την ταινία μικρού μήκους «Ο+» του σκηνοθέτη Μ. Γεωργιάδη στο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Κύπρου και η ταινία ήταν υποψήφια στο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους στην Αθήνα. Το 2014 αναλαμβάνει την διεύθυνση φωτογραφίας στην δεύτερη μεγάλου μήκους του Γ. Γκικαπέππα  «Silent» και θα ξεκινήσει η διανομή της σύντομα σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Το 2015 διορίζεται μέλος τριμελούς κριτικής επιτροπής για το IMF στην Κύπρο όπου ανάμεσα σε 85 Ευρωπαικές ταινίες, η κριτική επιτροπή επιλέγει και βραβεύει τις 5 καλύτερες.  Από το 2012 μέχρι και σήμερα είναι η Creative Director για την καμπάνια του Hope for Children UNCRC Policy Center "Beat Bullying" κι έχει αναλάβει την δημιουργία PSA spots. (Public Service Announcement). 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top