Το παγωμένο νερό αδυνατίζει: Μύθος ή αλήθεια;

Το παγωμένο νερό αδυνατίζει: Μύθος ή αλήθεια;

Ποια θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό που πίνουμε; Είναι καλύτερα να είναι παγωμένο, δροσερό ή χλιαρό και ποια η σχέση της θερμοκρασίας του με το αδυνάτισμα;

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το χλιαρό νερό απορροφάται πιο γρήγορα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι το παγωμένο καίει θερμίδες.

Επιστήμονες από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής αναζήτησαν μελέτες που να αφορούν την ενυδάτωση στη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εντοπίσουν τι είδους υγρά πρέπει να πίνουν οι ασκούμενοι.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξαν, το πόσο γρήγορα θα απομακρυνθούν τα υγρά από το στομάχι για να απορροφηθούν από το έντερο εξαρτάται από έναν συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι και η θερμοκρασία των υγρών.

Ωστόσο, ο παράγοντας που διαπιστώθηκε ότι παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο ήταν ο όγκος τους στο στομάχι, ο οποίος συσχετίζεται με το πόσο εύγευστα ήταν τα υγρά που έπιναν οι εθελοντές στις διάφορες μελέτες.

Το συμπέρασμα της νέας έρευνας ήταν πως πρέπει να πίνουμε άφθονα υγρά, κατά προτίμηση δροσερότερα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (15-22 βαθμοί Κελσίου), αλλά ταυτοχρόνως εύγευστα.

Όσον αφορά την πεποίθηση ότι το παγωμένο νερό καίει θερμίδες, αποδείχθηκε αβάσιμη. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Ελβετία, μετρήθηκε σε νεαρούς, υγιείς εθελοντές η κατανάλωση ενέργειας (δηλαδή θερμίδων) σε ώρα ανάπαυσης έπειτα από την κατανάλωση παγωμένου νερού και νερού σε θερμοκρασία δωματίου. Οι διαφορές στις καύσεις ήταν ελάχιστες και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παγωμένο νερό δεν βοηθά στο αδυνάτισμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Με βήματα γιαβάς-γιαβάς οδεύουμε προς την επόμενη Γενεύη

Κυπριακό: Με βήματα γιαβάς-γιαβάς οδεύουμε προς την επόμενη Γενεύη

Η φράση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, ότι δηλαδή «δεν ήταν το αποτέλεσμα που περίμενα. Η προσέγγιση γιαβάς-γιαβάς στο κυπριακό δεν αποδίδει», περικλείει αυτό το οποίο γνωρίζουμε ήδη. Ότι δηλαδή στόχος του Ερσίν Τατάρ, είναι το ροκάνισμα του χρόνου, μέχρι την επόμενη διάσκεψη της Γενεύης, που εκεί πλέον, τα πράγματα δεν προδιαγράφονται ευοίωνα, σε ότι αφορά το αποτέλεσμα.

BEST OF TOTHEMAONLINE