ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Πολιτική προτεραιότητα ο καρκίνος του μαστού

Υπ. Υγείας: Πολιτική προτεραιότητα ο καρκίνος του μαστού

O καρκίνος του μαστού κατέχει, ως ο πιο συχνός γυναικείος καρκίνος, πολιτική προτεραιότητα, τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη σε χαιρετισμό της στην Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες της Europa Donna Κύπρου, ευχόμενη “η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ να αποτελέσει πηγή αισιοδοξίας, πίστης και δύναμης για τη ζωή”.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου, παρουσιάζεται ετησίως περίπου 456 νέα περιστατικά σε γυναίκες και 6 σε άνδρες.

Η Δρ Γιαννάκη ανέφερε ότι ακολουθώντας τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2003 που αφορούσε  στους πληθυσμιακούς ελέγχους το Υπουργείο Υγείας ανέπτυξε, με τη βοήθεια της Europa Donna Κύπρου,  πιλοτικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες των ηλικιακών ομάδων 50-69 ετών, το οποίο κάλυπτε αρχικά την επαρχία Λευκωσίας.

Σταδιακά, το πρόγραμμα που βασίζεται στο αρχείο πληθυσμού, επεκτάθηκε παγκύπρια και σήμερα έχει αναβαθμιστεί τόσο διοικητικά όσο και τεχνολογικά, με το συντονισμό του να γίνεται πλέον κεντρικά από διατομεακή ομάδα που συντονίζεται από το Υπουργείο Υγείας, ενώ πρόσθετα έχει εισήχθη πρόγραμμα μηχανογράφησης και ψηφιακοί μαστογράφοι υψηλής τεχνολογίας.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε η κ. Γιαννάκη, με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενέκρινε τη σταδιακή αναβάθμιση και μετατροπή της μονάδας μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού. Η Ad hoc Eπιτροπή, σημείωσε, που συνεστήθη, ανέλαβε και έχει καταθέσει συγκεκριμένη αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία του Κέντρου, στην οποία καταγράφονται οι ανάγκες σε επιπλέον προσωπικό και εξοπλισμό, με σχετική κοστολόγηση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Στόχος, η διεπιστημονική, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, προσέγγιση από ομάδα λειτουργών υγείας που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένο χειρουργό, ογκολόγο, ακτινολόγο, ιστοπαθολόγο, πλαστικό χειρουργό, ψυχολόγο και νοσηλευτή.

Τέλος, η Δρ Γιαννάκη συνεχάρη την Europa Donna Κύπρου για τη σπουδαία προσφορά της και χαρακτήρισε το έργο της ως ανεκτίμητο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top